Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šetřit vodou neznamená páchnout. Ministr Brabec poradil, kde uspořit peníze

Autor: Petra Štefková - 
5. dubna 2019
06:15

Boj se suchem je v Česku rok od roku těžší. Stovky obcí jsou nuceny v letních měsících vydávat zákaz používání pitné vody na zalévání zahrad nebo napouštění bazénů. Jednou z možností, jak s vodou více šetřit, je zachytávání „dešťovky“. Ta se může používat nejen na zalévání, ale i na splachování. Češi totiž drtivou většinu vody ze svých kohoutků nespotřebují na jídlo nebo pití, ale jako užitkovou vodu. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) úspory s vodou nemusí vyústit v zápach neosprchovaných jedinců.

Jednou z cest jak začít šetřit pitnou vodou je záchyt srážkové vody. Ministerstvo životního prostředí tuto variantu podporuje prostřednictvím dotačního programu Dešťovka. V aktuální výzvě bylo připraveno 340 milionů korun.

„Jsme zhruba v půlce, což je dobrá zpráva, protože jsm se báli, že se vyčerpá rychle,“ řekl Blesk Zprávám ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Zbývajících zhruba 150 milionů se podle něj rozdělí brzy, protože se vzrůstajícími venkovními teplotami očekává větší zájem.

Video  Ředitel ČHMÚ k suchu: Děsí mě, jak se naplňují 10 let staré prognózy  - Blesk TV
Video se připravuje ...

S dešťovkou se dá i splachovat

Zájemci mohou na lepší využívání dešťové vody v rodinných domech získat až 105 tisíc korun. Program podporuje tři základní systémy - nádrž na srážkovou vodu na zalévání zahrady, nádrž na srážkovou vodu k zalévání i splachování v domácnosti a systém na recyklaci odpadní vody z domácnosti. Podání žádostí lze provést elektronicky přes formulář, a poté písemně do 30 dnů doložit jednoduchý odborný posudek.

„Roste počet žádostí nejen na ty nejjednodušší opatření typu nádob na zalévání, ale i projekty, které kombinují dešťovou vodu i na splachování, a jsou tam i projekty na šedou vodu,“ upřesnil Brabec pro Blesk Zprávy, o co je největší zájem.

Šéf životního prostředí předpokládá, že po vyčerpání budou další dotace na zachytávání dešťové vody pokračovat. „Záleží na tom, jaký bude rozpočet Státního fondu životního prostředí, ale je to jedna z vlajkových lodí,“ dodal Brabec. I když je to podle něj pouze jeden ze střípků v boji se suchem, považuje to za důležité. 

I ti, co ale nemají rodinný dům nebo chatu, kde mohou dešťovou vodu zachytávat, mohou s pitnou vodou více šetřit. „Je tady spousta úsporných technologií, aniž by lidé museli páchnout kvůli tomu, že se nebudou sprchovat každý den. WC s dvojím způsobem splachování, perlátory, úsporné spotřebiče,“ vyjmenoval šéf resortu životního prostředí několik možností, jak se aktivně do boje za úsporu vody zapojit. 

Každý Čech denně prohýří skoro 90 litrů vody

V Česku průměrně každá osoba denně spotřebuje 87 litrů vody. „Drtivou většinu prosplachujeme a používáme jako vodu užitkovou,“ vysvětlil účel největší části spotřebované vody v Česku Brabec.

„Využití dešťové vody na splachování je ta správná cesta,“ dodal ministr a upozornil, že když už voda padá, je záhodno ji zachytit. Dešťové srážky totiž v Česku dlouhodobě ubývají a i letos nás nejen v letních měsících čeká velké sucho.

„Situace je tak dramatická, že stovky obcí omezují v době sucha používání pitné vody na zalévání nebo napouštění bazénů,“ zmínil Brabec. I přesto jsme v Evropě jedni z těch lepších. Například v Itálii je denní spotřeba vody na osobu téměř trojnásobná. 

„Stále je u nás rezerva ve využívání dešťové vody, jak to dělá Izrael, u kterého se inspirujeme. Ale i tak jsme v tomhle lídři v Evropě,“ uvedl pro Blesk Zprávy ministr Brabec.

Brabec: Při čištění zubů si kohoutek naplno nepouštím

Sám šéf životního prostředí se snaží vodou šetřit, jak to jde. „Kohoutek při čištění zubů bych si naplno nepustil. Každá kapka vody je ceněná,“ říká.

I ve využívání dešťové vody má zkušenosti. „V pronajaté nemovitosti mám nádrž, kde to využívám. A i ve svém objektu v Litoměřicích, kde bydlím, mám svedenou deštovou vodu do menších nádrží a uvažuji i o tom, že v rámci úprav využiju nějakou větší nádrž,“ přibližil své zkušenosti Brabec.

flora ( 5. dubna 2019 08:18 )

Češi "prohýří" 90 litrů vody denně . Tak v Británii je to téměř 350l, ve španělsku 270 a okolo 160l ve Francii, Portugalsku, Maďarsku, Finsku,. V Irsku mají pitnou zdarma. V Irsku a Dánsku mají zdarma stočné. A nejlepší nakonec. Před 30 lety byla u nás spotřeba na den 200 l na osobu dnnně a voda stála korunu kubík. Dnes "prohýříme" 90 l denně na osobu a voda stojí 95-150kč /m3. Jen jedno spláchnutí bere 5-15 l vody, Takže Češi buď nesplachují, nebo se nemyjí, jinak by se do 90 litrů denně nevešli . Jo, cizincům smrdíme...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa