Firma AVE CZ většinu upravených kalů do konce roku z areálu lagun neodvezla a nyní jedná se státním podnikem Diamo, který na likvidaci lagun dohlíží, aby v Ostravě mohly dočasně zůstat. Z lagun také ještě zbývá odtěžit takzvanou hlinku, tedy zeminu kontaminovanou ropnými látkami.

Laguny byly desítky let jednou z největších ekologických zátěží v zemi. Jejich odtěžování začalo v roce 2004, ale neustále ho provázely problémy.

V roce 2011, kdy bylo vytěženo na 200 000 tun kalů, se odtěžování zastavilo. Ukázalo se, že v lagunách byly další desítky tisíc tun odpadu.

Zakázku na odstranění takzvaných nadbilančních kalů dostala společnost AVE CZ. Kaly měla odtěžit i odvézt z Ostravy do konce loňska. Kaly se spalují v elektrárně Sokolovské uhelné ve Vřesové na Sokolovsku.

Prý nepáchnou

Podle mluvčí firmy Pavly Iváckové kaly smíchané s vápnem nepáchnou a okolí ani jinak nezatěžují. Firma má povoleno je před likvidací do konce roku 2020 skladovat na skládce v Čáslavi na Kutnohorsku.

Expertízy ale ukázaly, že z hlediska zatížení a ochrany životního prostředí by nejšetrnějším řešením bylo ponechat je zatím v areálu lagun.

V Čáslavi je nechtějí

Proti skladování v Čáslavi se také ohradilo vedení tohoto města, které poukázalo na zvýšené náklady a nadměrnou dopravu. Souhlas s tím, aby upravené kaly před odvezením ke spálení zůstaly v Ostravě, už vyjádřila ministerstva financí a životního prostředí. Vadí to naopak vedení Ostravy.

Sto tisíc denně

Mediální zástupkyně Diama Jana Dronská řekla, že za nedodržení termínu odvezení zpracovaných kalů už společnosti AVE CZ začalo běžet penále. Státní podnik nyní posuzuje, zda je možné udělat dodatek smlouvy, který by ponechání kalů v Ostravě povolil.

Od 23. prosince až do případného podepsání dodatku smlouvy činí přitom penále 100 tisíc korun denně. Původní hodnota zakázky bez DPH byla 429 milionů korun.

Práce na odstranění hlinky budou pokračovat do konce června. Oproti odhadům se jí v lagunách nachází desetkrát více, což se ukázalo až při odtěžování kalů.

„S tím původní projekt nepočítal a z toho důvodu by nyní měly práce na odstranění hlinky pokračovat. Na žádost dotčených orgánů se bude i hlinka upravovat speciálním pojivem, aby se mohla podobně jako kaly termicky využít,“ doplnila Ivácková.

VIDEO: Shrnutí happeningu Zvedni cígo!