Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Turisté míří do zamořeného města navzdory varování. A poslední obyvatel nechce pryč

Autor: Darina Jíchová - 
30. prosince 2019
09:30

V roce 2019 vzrostl zájem o tzv. extrémní turismus. Davy zvědavců mířily hlavně na místo největší jaderné havárie v dějinách lidstva, tedy do ukrajinského Černobylu. Dalším místem, které láká zástupy návštěvníků, je nenápadné a opuštěné město Wittenoom ve státu Západní Austrálii. Obec se nedá najít na žádné mapě, byla z nich odstraněno na žádost australských úřadů. Ve vzduchu je vysoká a životu nebezpečná koncentrace azbestu, která vedla ke smrti většiny tamních obyvatel. Ve Wittenoomu trvale žije jen jediný člověk, který zarputile odmítá opustit svůj domov, informoval deník Daily Mail.

Wittenoom býval prosperujícím těžařským městem, kvůli kontaminaci azbestem, která vedla k největší zdravotnické katastrofě v Austrálii, bylo však v 70. letech vysídleno. Jeho návštěva je dodnes životu nebezpečná, azbest se nachází ve všech budovách. Jedinou osobou, kdo obec odmítá opustit, je Mario Hartmann, který pracuje jako meteorolog.

Hartmann se nechal slyšet, že mu „rozhodně nechybí nic, co mu civilizace může nabídnout“. Z města ho nevyhnal ani strach z rakoviny plic, na kterou kvůli azbestu zemřelo 80 procent původního obyvatelstva. Sám Hartmann do Wittenoomu přesídlil v roce 1990, přestěhoval se sem z Rakouska. Už tehdy bylo město skoro prázdné, žilo zde asi 50 z původního tisíce obyvatel.

Doly byly uzavřeny už v 60. letech a po vysídlení vláda zařídila demolici řady domů. Trosky byly zakopány hluboko do země, ale s kontaminací to nepomohlo.

Ještě počátkem tohoto roku ve městě zůstávali poslední tři občané, ale v prosinci zbyl už jen Hartmann. Jeho příběh a historii „města duchů“ přinesl YouTube kanál Free Documentary.

Podle údajů od osamělého muže se řídí letadla

Muž si vydělává necelých 20 tisíc měsíčně za to, že denně zapisuje data z meteorologických přístrojů a posílá je na letiště do Perthu. Tamní dispečeři podle jeho údajů plánují trasy let. Hartmann odhalil, že mu jeho práce zabere maximálně 20 minut denně. Dodal, že skutečně musí pracovat denně, když onemocní, musí požádat o pomoc známého, který žije 130 kilometrů od něj.

„Mám to tady rád, myslím, že město je skvělé a bezpečné, samozřejmě nesmíte jít těžit azbest. Jinak si myslím, že je to v pořádku,“ řekl tvůrcům dokumentu. Vysvětlil, že nejhorší situace je na místě, kde stával důl. Přiznal, že si samotu a hlavně klid užívá. Žije sám se svým psem a králíkem. „Opravdu mi nic nechybí,“ poukázal, že má solární panely, generátor, pitnou vodu, zahradu i bazén.

Mario opustí město jen, když mu vláda zaplatí

Hartmann však připustil, že izolace města může být problém. Když si například vykloubil rameno, čekal na příjezd pomoci hodiny. Těžce rovněž nese vysoké teploty. Počátkem tohoto roku úřady Západní Austrálie vydaly nařízení k finálnímu vystěhování Wittenoomu, Hartmann by přistoupil k odchodu jen za předpokladu tučného odškodného.

„Nechce se mi odsud, musel bych si znovu někde vybudovat život. Odstěhoval bych se jen, kdyby mi dali nejméně 23 milionů korun, abych měl na nový dům,“ sdělil televizní stanici ABC. Poslední dobou ale Hartmannovi jeho osamělou idylku kazí davy turistů, které i přes nebezpečí a zdravotní riziko Wittenoom neuvěřitelně láká.

Ministr varuje: Nejezděte tam

Do opuštěného města jezdí celé rodiny, lidé se beze strachu koupají v místním jezeře nebo v oblasti kempují. S nadšením procházejí zbytky obce a fotí se v opuštěných domech, zpustlých obchodech a zchátralých kavárnách. Snímky pak sdílí na svých sociálních sítích, nejoblíbenější jsou pak záběry s varovnou cedulí, která zakazuje vstup a upozorňuje na kontaminaci.

„Kontaminace je životu nebezpečná i částečné vystavení může být fatální. Město nikdy nebude znovu přístupné pro obyvatele nehledě na to, kolik peněz a času investujeme do dekontaminace. Pro ty, kteří zamýšlejí Wittenoom navštívit, mám jediný vzkaz: Nejezděte tam,“ prohlásil ministr Ben Wyatt, jeho slova se ale minula účinkem a do města dál míří zástupy zvědavců.

diskutujici ( 30. prosince 2019 11:56 )

Nelze najit? Opravdu? A zkousel to uz někdo třeba na gugl mapách?
Wittenoom Západní Austrálie, Austrálie

Zobrazit celou diskusi