Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Modelka se fotila polonahá v Černobylu: Šok a zhnusení, schytala to i od tvůrců seriálu

Autor: Darina Jíchová - 
12. června 2019
12:32

Na Ukrajinu, konkrétně k Černobylu a jeho okolí míří poslední dobou zástupy senzacechtivých turistů. Jejich počet se několika znásobil po premiéře dramatické minisérie Černobyl z koprodukce americké HBO a britské Sky, která se věnuje černobylské jaderné havárii z roku 1986. Na příval návštěvníků do oblasti reagoval i scenárista úspěšného seriálu a vyzval turisty, aby se chovali uctivě. Snímky vysvlečené turistky pobouřily i uživatele sociálních sítí, kteří požadují, aby je stáhla, informoval deník The Guardian.

Do oblasti kolem černobylské jaderné elektrárny se sjíždí mnoho lidí, většina z nich si přijela jen pro selfie. V honbě za tou nejlepší fotkou nerespektují to, co místo tragédie znamená. Nejvíce asi šokoval snímek jedné z instagramových influencerek, která v evakuovaném městě Prijpať pózuje ve spodním prádle a rozhaleném ochranném obleku. Schytala kritiku nejen od svých západních fanoušků, ale i od těch ruských a ukrajinských.

Fotky některých influencerů vyvolaly kritiku scenáristu seriálu Černobyl. Fotky některých influencerů vyvolaly kritiku scenáristu seriálu Černobyl. | reprofoto/instagram/nz.nik

Scenárista seriálové senzace HBO Černobyl Craig Mazin se kvůli nevhodným někdy až obscénním fotkám obrátil na turisty. „Je skvělé, že seriál HBO Černobyl spustil turistickou vlnu do uzavřené zóny kolem Černobylu, ale viděl jsem ty fotky, co kolují na internetu,“ napsal Mazin na svém twitteru.

Nechutné a nevkusné

„Jestli se tam vydáte, nezapomeňte, že je to místo obrovské tragédie. Projevte respekt všem, kdo tam obětovali život a kdo kvůli tomu dodnes trpí,“ vyzval ve svém příspěvku turisty.

„Taková nechutná fotka, nevkusná a netaktní. Co je s tebou špatně?“ objevilo se v komentářích pod snímkem influencerky. „Nemáš žádný respekt ani soucit pro lidi, kteří tam zemřeli,“ dodal další uživatel instagramu. „Doufám, že to za tu radiaci stálo. Co bude příště? Prsa v Osvětimi? Nemáš žádný stud,“ uvedl další. Desítky komentářů vyzývají, aby byl snímek stažen. 

Místo jaderné havárie je návštěvníkům otevřeno od konce 90. let minulého století, populární se stalo až v posledních pěti letech, zvláště pak Prijpať, která byla v roce 1986 zcela vyklizena a změnila se v „město duchů“.

Turisty testují na radiaci

Turisté jsou před vstupem do uzavřené zóny i po odchodu testováni na míru radiace, na některá místa se může pouze v ochranných hazmat oblecích, někdy dokonce musí mít návštěvníci u sebe měřiče radioaktivity, tzv. dozimetry. Od května, kdy měl seriál HBO premiéru, stoupl počet návštěvníků v oblasti o 30 až 40 procent.

Černobylská tragédie

Minisérie Černobyl detailně popisuje, co se stalo v noci z 25. na 26. dubna, kdy v elektrárně došlo k výbuchu reaktoru. Děj se věnuje procesu likvidace havárie, ukazuje průběh nemoci z ozáření i vyšetřování incidentu. Seriál se zaměřil mimo jiné i na to, jaký měla exploze Černobylu dopad na zvířata a prostředí kolem elektrárny.

Podle oficiálních záznamů si výbuch Černobylu vyžádal 31 obětí, dva muži zemřeli přímo na místě, dalších 29 do tří měsíců od neštěstí. Nicméně přesný počet obětí, který do dnešního dne není konečný, není znám, mluví se o čtyřech tisících mrtvých. Z oblasti bylo evakuováno na 160 tisíc obyvatelů, radiaci byly vystaveny tisíce lidí nejen na Ukrajině a v sousedním Bělorusku, ale i v dalších evropských státech.

Video  Elektrárna v Černobylu  - Marian Balog, Tomáš Sovinsky
Video se připravuje ...

nouzy ( 12. června 2019 16:31 )

No a tady u nás se zase v Lidicích pořádaji svatby.. Tak proč by se tam nemohla vyfotit.

Zobrazit celou diskusi