Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Černobyl: Z místa apokalypsy a sovětského skanzenu se stal turistický ráj

Autor: peb - 
31. května 2019
21:40

Ačkoli je ukrajinský Černobyl jedním z nejradioaktivnějších míst na Zemi, zavítají tam ročně tisíce turistů. Chtějí se pokochat postapokalyptickou scenérií, která dává tušit, jak by mohl vypadat svět po jaderné katastrofě, případně navštívit skanzen socialismu, který se z okolí jaderné elektrárny stal. Informoval o tom webu týdeníku Newsweek. 

V sobotu 26. dubna roku 1986 došlo v jaderné elektrárně v Černobylu k havárii, která zapříčinila masivní únik radiace a ohrozila polovinu Evropy. 

Až několik dnů po katastrofě úřady evakuovaly desítky tisíc lidí z území o rozloze 2589 čtverečních kilometrů. Na místě neštěstí vznikla tak zvaná uzavřená zóna o průměru 30 kilometrů. 

Jako sídliště pro zaměstnance elektrárny mělo sloužit v sedmdesátých letech budované město Pripjať, které vyrostlo v těsné blízkosti černobylského reaktoru. Po evakuaci se z něj ale stalo „město duchů“. Ačkoli je v okolí města zvýšená koncentrace radioaktivních látek, samotná Pripjať je díky dekontaminaci relativně bezpečná. 

Lákadlo pro turisty 

V roce 2011 otevřela ukrajinská vláda uzavřenou zónu návštěvníkům nad 18 let.  V loňském roce jich místo navštívilo přes 72 tisíc. Většinu z nich přitahuje kouzlo postapokalyptické krajiny, jiní chtějí vidět, jak vypadal život za železnou oponou. V oblasti totiž stojí nestržené sochy ze sovětské éry a na policích v budovách stále leží staré knihy. 

Video  Muž, který likvidoval v Černobylu  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Ačkoli v Černobylu stále existují „horká“ místa, úřady tvrdí, že na většině míst radiace klesla pod nebezpečnou úroveň. Návštěvníci ale musí projít striktními prohlídkami a vyvarovat se dotýkání objektů. Turisté se v Černobylu vystavují radiačním dávkám, které lze srovnat s těmi na palubě komerčního letadla, kde působí radiace z kosmického záření.

Do černobylské uzavřené zóny pořádá zájezdy celá řada specializovaných cestovních agentur. Za jednodenní výlet turisté zaplatí v průměru 3 000 korun, cena za několikadenní návštěvu se ale může vyšplhat až nad 10 000. 

Součástí návštěv bývá prohlídka města duchů Pripjať, samotného města Černobyl, jaderné elektrárny, ale také tajného masivního vojenského radaru DUGA, který měl zaměřovat rakety vypálené na Sovětský svaz. Existence radaru byla po dobu jeho provozu přísně utajovaná, v jeho okolí proto vznikla falešná autobusová zastávka pro fiktivní opuštěné dětské hřiště, které sloužilo jako krytí. 

Turisté při návštěvě dostávají vlastní dozimetry, díky kterým mohou sledovat radiaci a vyslechnou odborný výklad průvodců. Počty zájemců o zájezdy do Černobylu každoročně stoupají. 

Podívejte se do útrob černobylské elektrárny

Video  Elektrárna v Černobylu  - Marian Balog, Tomáš Sovinsky
Video se připravuje ...

brano34 ( 5. října 2019 09:58 )

Cestovky se Černobylem a Fukušimou hodně nacpou a hloupím lidem s dovezenou nemocí zůstanou jen oči pro pláč.

sandokan500 ( 31. května 2019 23:03 )

Černobyl je na Ukrajině a né v Rusku.

Zobrazit celou diskusi