Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Památka na Černobyl: česká zvěřina, houby i maliny obsahují radioaktivní cesium!

Autor: ČTK, yks - 
12. března 2019
07:25

Již 33 let uběhne v dubnu od tragické havárie jaderné elektrárny v ukrajinském Černobylu. O život tehdy přišlo 30 lidí a další miliony byly vystaveny ozáření. Připomínkou této katastrofy není jen kdysi 50tisícové, dnes vyklizené město duchů Pripjať, ale také přítomnost radioaktivního cesia v potravinách, které si dnes a denně hledají cesty na český stůl. 

„V některých monitorovaných potravinách je stále nezanedbatelné množství cesia Cs-137 z takzvaného počernobylského spadu, který byl v 80. letech 20. století způsoben havárií Jaderné elektrárny Černobyl,“ uvedl český Úřad pro jadernou bezpečnost. 

Podle jeho předsedkyně Dany Drábové se jedná zejména o zvěřinu, houby a lesní plody. Drábová ale uklidňuje znepokojené houbaře: Množství radiace není prý v žádném případě zdravotně závadné a nachází se hluboko pod naměřenou normou. Cesium se ale bude rozkládat ještě další desítky let.  

Nejvíc „svítila“ divočina na jihu Čech

Podle Úřadu, který zkontroloval 35 vzorků, byla největší naměřená hodnota zaznamenána ve vzorku z okolí Horní Stropnice na Českobudějovicku. „Je to běžný jev, který tu ještě nějakou dobu bude,“ uklidňuje Drábová. „Pro dosažení ročního limitu pro obyvatelstvo by bylo nutné zkonzumovat asi 86 kilogramů takového masa,“ dodal Úřad na svých internetových stránkách.

Kančí guláš jedině z papiňáku?

Ovšem již předloni podle ČTK Státní veterinární správa uvedla, že téměř polovina odlovených divočáků ze Šumavy stále vykazuje nadlimitní hladiny radioaktivity. Divočáci jsou prý radioaktivní kvůli tomu, že žerou podzemní houbu jelenku obecnou, která má schopnost fixovat radioaktivitu z půdy. A právě radioaktivní divočáci jsou specifickým důsledkem černobylské jaderné havárie. Ani tak však není potřeba začít si zoufat: Při vaření v tlakovém hrnci se radiace sníží na polovinu, při opakovaném nakládání do láku až o 70 procent. 

Havárie jako 400 hirošimských bomb

Exploze zničila reaktor Černobylské jaderné elektrárny na Ukrajině 26. dubna 1986. Podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) se přitom do ovzduší dostalo přibližně 400krát více radioaktivního spadu než z atomové bomby svržené v roce 1945 na Hirošimu. Radioaktivní mrak se tehdy podle vědců natřikrát přenesl nad Evropou.

Následně nebylo jasné, jak moc je okolí Černobylu kontaminované, a tak úřady vyhlásily kolem zničeného reaktoru třicetikilometrové zakázané pásmo. Lidé tam dodnes nesmějí žít, nicméně pro turistiku je už oblast otevřená.

5nastolevceskych ( 12. března 2019 10:42 )

Ale ty budeš mít svatozář, v noci nebudeš potřebovat ani baterku

prycsnima ( 12. března 2019 08:30 )

Tak když se budou hodně sbírat a jíst houby tak bude les brzy bez radioaktivity

Zobrazit celou diskusi