Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Černobyl rozpoutal v Česku cestovní horečku. „Stojíte pár metrů od reaktoru,“ říká Martin

Autor: blv - 
12. června 2019
06:00

Místo jaderné katastrofy v ukrajinském Černobylu se letos zřejmě zařadí mezi nejoblíbenější prázdninové destinace. Cestovní kanceláře, které se na zájezdy specializují, hlásí až šestinásobný nárůst zájmu, zjistily Blesk Zprávy. A důvod je jediný – seriál, který apokalypsu z roku 1986 podrobně popsal a sledovaností trhal rekordy po celém světě.  Místní průvodci ale varují: Černobyl není nafukovací. 

Černobyl bude podle expertů mezi destinacemi skokanem roku. „Zájem je daleko vyšší, například oproti minulému roku vzrostl tak šestkrát a ten boom stále probíhá,“ říká Lukáš Ryzí, který na stránkách DoČernobylu.cz už několik let nabízí exkurze. Jeho slova potvrzuje i Asociace černobylských touroperátorů (AČT). Podle ní loni zónu navštívilo 70 tisíc turistů, letos očekávají více než dvojnásobek. Turistický ruch oživila úspěšná minisérie televize HBO. 

Kdo jezdí na místo tragédie? „Někdo se v té době narodil, ale tehdy se k němu nedostaly informace, takže se jede podívat, co se vlastně stalo. Pak jsou lidi, které zajímá urbex, v podstatě opuštěné stavby. A někdo se tam podívá, protože hrál na počítači hru Stalker a chce vidět ty lokace na vlastní oči,“ popisuje složení zájezdů Ryzí. 

Místo, kde vás začne mrazit

Jedním z tisíců Čechů, kteří už Černobyl navštívili, je Martin Hlaváček. „Byly tam velké červené a už od pohledu nedobytné dveře. Právě tam jsem měl divný pocit. Po prohlídce mi řekli, že za těmi dveřmi je ulička dlouhá asi šest metrů a pak tam jsou další dveře a za nimi byl reaktor. Citlivý člověk prý tu energii vnímá,“ popsal svoje pocity pro Blesk Zprávy. Podle Ryzého je dalším místem, kde některým lidem trochu zatrne, opuštěná nemocnice.  

Zájem o Černobyl je tak velký, že ne na všechny zájemce se zřejmě dostane. „Máme přehled o kapacitě černobylské zóny. Není nafukovací a už teď musíme skupiny přemisťovat, vybírat jim odlišná místa, rozšiřovat trasy,“ uvedl pro agenturu Interfax Jaroslav Jemeljaněnko z Asociace černobylských touroperátorů. A nafukovací nejsou ani zájezdy. „My organizujeme malé skupinky, takže ten počet míst je omezen a některé termíny už jsou vyprodané,“ upozorňuje Ryzí.

Ukrajinci Černobyl nechtějí ani se slevou

Samotné Ukrajince návštěva zóny moc nepřitahuje. Podle Jemeljaněnka tvoří jenom deset procent návštěvníků, ostatní jsou cizinci. Ke změně poměru nepomohlo ani zvýhodnění ukrajinských občanů. Aktuálně desetičlenná skupina ze zahraničí zaplatí za jednodenní vstup 108 dolarů za každého účastníka, pokud se jedná o Ukrajince, je to 16 dolarů méně. 

Minisérie Černobyl, kterou HBO natočila společnými silami s britskou stanicí Sky, nadchla fanoušky ponurou a tísnivou atmosférou. Syrové zpracování a silné téma vynesly televizní dílo na vrchol žebříčků ve světě i u nás. Černobylská havárie, která se stala 26. dubna 1986, je nejhorší svého druhu v dějinách lidstva. Přímo při havárii nebo těsně po ní zahynulo 31 lidí. Zjistit množství těch, kdo na následky ozáření zemřeli později, se přesněji nedá, odhady hovoří o tisících. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

prudentiacz ( 12. června 2019 08:43 )

spíš byste měl napsat "sověty nemůžu ani citit", protože tam tehdy jako i dnes s Rusy bylo nemálo Ukrajinců...

Rozalia Molnarova ( 12. června 2019 08:11 )

Oběti výbuchu elektrárny v Černobylu nejsou bohužel jen v Rusku,nebo na Ukra­jině­.Cho­mutov­ští vojáci v roce 1986 se zučastnili cvičení velmi blízko Černobylu a manželův nejlepší kamarád hned následující rok onemocněl a v roce 1988 po chemoterapii a ozařování zemřel.Zůstala tu žena a 2 malé děti.Nemocných vojáků bylo více,ale režim tenkrát vše tutlalo,nesmělo se o tom vůbec povídat,ale mnoho lidí vědělo,nebo tušilo,že se to stalo po cvičení v Rusku.Naštěstí můj muž vtehdy zůstal doma, cvičení se nezůčastnil a možná tak se zachránil.

Pohybovenadany ( 12. června 2019 06:17 )

Nejel bych ani zadarmo, uz jenom proto, že rusáky nemůžu ani cítit . To raději budu chodit tyden v sukni než do Černobylu.

Zobrazit celou diskusi