Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Skutečná Ljudmila z Černobylu: Neviděla jsem ani dolar. Diváci seriálu ji šikanují

Autor: blv - 
23. prosince 2019
19:16

Úspěšný seriál HBO Černobyl převrátil Ljudmile Ignatěnkové život. Po odvysílání jí diváci začali posílat sprosté vzkazy. Její manžel přitom při tragédii zahynul a ona přišla o dceru. Přestože její postava byla jednou z hlavních, tvrdí, že k tomu producentům nedala povolení. 

V osudný den 26. dubna 1986 byl Vasilij Ignatěnko mezi prvními hasiči, kteří se dostali k reaktoru Černobylské elektrárny. „Je tu požár. Jdi si lehnout, odpočívej, brzy se vrátím,“ řekl na rozloučenou své ženě Ljudmile podle jejích vzpomínek v knize Světlany Alexejevičové Modlitba za Černobyl.

Mladí manželé, kteří se nedávno přistěhovali do Pripjati, právě čekali miminko. Vasilij se domů už nevrátil, s těžkým ozářením, které bylo čtyřikrát silnější než smrtelná dávka, ho převezli rovnou do nemocnice. Bez ohledu na těhotenství se Ljudmila rozhodla o svého muže  pečovat. „Dal mi pod polštář tři karafiáty, to byly poslední květiny, které mi přinesl,“ vzpomíná Ljudmila.

Vasilij zemřel po čtrnácti dnech, o dva měsíce později Ljudmila porodila děvčátko. Radiací zasažené dítě dodýchalo po čtyřech dnech.  Postava Lujdmily se objevila i v seriálu jako jedna z hlavních hrdinů. A strhl se poprask. Diváci jí začali nadávat, že v jiném stavu byla v prostředí těžké radiace a že své dítě zabila. „Jak jsem ho mohla opustit? Myslela jsem, že je moje dítě v bezpečí. Tehdy jsme nic o záření nevěděli,“ hájila se oběť v rozhovoru pro BBC News.

Havárie jaderné elektrárny Černobyl Havárie jaderné elektrárny Černobyl | Profimedia.cz

Na seriálu oceňuje, jak blízko je pravdě (její roli ztvárnila Jessie Buckley). Zároveň ale kritizuje, že ji autoři využili, protože jim nedala souhlas. Teprve po odvysílání Ljudmile někdo volal a nabídl za příběh 3000 dolarů. „Samozřejmě jsem si myslela, že ten telefonát je falešný, že to je nějaký druh podvodu,“ řekla.

Po letech porodila zdravého syna Andreje

Toto nařčení vedení HBO odmítá. Podle něj měla Ljudmila Ignatěnková opakovaně kontakt s producenty během natáčení seriálu i potom. Navíc jí nabídli, aby sama odvyprávěla svůj příběh, a dala tak zpětnou vazbu.

Ljudmila není jedinou obětí, kterou černobylská tragédie dohnala i po letech. Oživení vzpomínek zřejmě způsobilo sebevraždu Nagašibaje Žusupova. I on byl na místě v první vlně, ale přežil. Letos v červnu se zabil skokem z okna v kazašském městě Aktobe.

Když odezněl smutek ze ztráty manžela, našla si Ljudmila nového přítele. Dokonce přes varování lékařů znovu otěhotněla a narodil se jí zdravý syn Andrej. Její život by zůstal úplně normální, kdyby do něj opět nevstoupil Černobyl, tentokrát jako jeden z nejúspěšnějších seriálů. 

guefhisev ( 24. prosince 2019 00:31 )

𝓌𝓌𝓌.𝐵𝒶𝒹𝑜𝑜.𝓇𝑒𝒹 - Toto je místo, kde se dívky snaží upoutat pozornost mužů

Zobrazit celou diskusi