Na cenách Emmy se v neděli večer místního času rozdávaly ceny ve dvaceti kategoriích. A vítězové ve valné většině příliš nepřekvapili. Nejvíce cen získal britský komediální seriál Potvora, jehož autorka Phoebe Waller-Bridgeová zároveň v seriálu ztvárnila hlavní postavu, a tak tři ze čtyř cen za vlastní produkci získala právě ona. „Je skvělé, že se prosté, zlomené ženy dokáží dostat na Emmy,“ komentovala svá vítězství autorka a herečka v jednom. Ocenění si odnesla za nejlepší komediální herečku, nejlepší komedii a nejlepší komediální scénář. Mimo toho získal seriál ještě sošku za nejlepší režii.

Tři z hlavních cen Emmy získal počin, o kterém se mezi jeho diváky na jaře letošního roku velmi intenzivně diskutovalo. Britský seriál Černobyl z produkce HBO a Sky, jež syrovým způsobem zobrazila katastrofu kolem sovětské jaderné elektrárny, oslovil natolik, že si kromě toho tvůrci odnesli i cenu za nejlepší minisérii. Kromě Černobylu v této kategorii bodoval také Bandersnatch, interaktivní minisérie tvůrců sci-fi Černé zrcadlo.

A bez zlaté sošky ženy s křídly držící atom nezůstal ani populární dramatický fantasy seriál, jehož konce se fanoušci dočkali letos v červnu. Řeč je o Hře o trůny, jež byla završena osmou šestidílnou sérií. Oblíbený seriál, též z dílny britských tvůrců, vstupoval do slavnostního večera s neskutečnými 32 nominacemi. Seriál z dílny HBO byl nakonec vyhlášen nejlepším dramatickým seriálem roku a cenu pro nejlepšího herce ve vedlejší roli získal Peter Dinklage alias přeživší Tyrion Lannister.

Velkým pozdvižením večera byla absence hlavního moderátora, jehož na začátku nahradila vizualizace animované postavy Homera Simpsona z oblíbeného sitcomu Simpsonovi. Výraznou částí večera byl také proslov herečky Michelle Williamsové. Ta v něm apelovala na všechny producenty, aby poskytovali rovná práva všem v oblasti finančního ohodnocení, bez ohledu na pohlaví a barvu pleti.

PŘEHLED VÍTĚZŮ 71. ROČNÍKU UDÍLENÍ CEN EMMY

Nejlepší dramatický seriál
Hra o trůny

Nejlepší komediální seriál
Potvora

Nejlepší minisérie
Černobyl

Nejlepší televizní film
Černé zrcadlo: Bandersnatch 

Nejlepší herečka v dramatickém seriálu
Jodie Comerová (Na mušce)

Nejlepší herec v dramatickém seriálu
Billy Porter (Pose)

Nejlepší herečka v komediálním seriálu
Phoebe Waller-Bridgová (Potvora)

Nejlepší herec v komediálním seriálu
Bill Hader (Barry)

Nejlepší herečka v minisérii / televizním filmu
Michelle Williamsová (Fosse/Verdon)

Nejlepší herec v minisérii / televizním filmu
Jharrel Jerome (When They See Us)

Nejlepší zábavný pořad
Saturday Night Live

Nejlepší reality show
The RuPaul's Drag Race

Nejlepší talkshow
John Oliver: Co týden dal a vzal

Další vítěze 71. ročníku udílení televizních cen Emmy si můžete prohlédnout ZDE

VIDEO:Jak se chystá supermodelka na červený koberec? Heidi Klum zveřejnila video

Fotogalerie
17 fotografií