Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V Černobylu zkoušeli tajný tank pro papaláše. „Vůz posledního soudu“ teď našli

Autor: Vladimír Blažek - 
18. srpna 2019
22:00

Několik dní po černobylské havárii v roce 1986 se na místě tragédie objevilo zvláštní vozidlo. Na první pohled vypadalo, že patří k ženijní technice, která má za úkol odstraňovat následky neštěstí. Ve skutečnosti se ale jednalo o nový a utajovaný projekt ruských inženýrů, který vznikl na ochranu nejvyšších politických představitelů v případě jaderného útoku. V Černobylu ho poprvé a zřejmě i naposled Sověti vyzkoušeli v „ostrých“ podmínkách. Jak píše zpravodajský kanál tvzvezda.ru po třiatřiceti letech se podařilo jeden z těchto strojů objevit. 

Vojáci mu říkali  „vůz posledního soudu“ a bylo to pojmenování docela přesné. Kdyby se studená válka změnila v jadernou apokalypsu, mělo obrněné vozidlo oficiálně nazývané „Ladoga“ zajistit přežití nejvyššího vedení země. Můžeme jen hádat, koho by v takovém případě politici vedli do útoku, ale k jejich vlastní ochraně rozhodně sloužila v té době ta nejlepší technika, kterou měl Sovětský svaz k dispozici.

Neuvěřitelný objev vozidla v zachovalém stavu

Roky se předpokládalo, že se žádný z těchto unikátních strojů nedochoval. Ale přišlo senzační překvapení - ve městě Kamensk-Šachtinskij v Rostovské oblasti se jedno vozidlo podařilo objevit, a to dokonce v dobře zachovalém stavu. Stroj se stal dalším exponátem vojenského muzea „Park Patriot“, který nedaleko Moskvy postupně nahrazuje známý areál „Kubinka“.

Protiatomový tank „Ladoga“ Protiatomový tank „Ladoga“ | archivní snímky

„Ladoga“ představovala v roce 1986 úplnou novinku. Se stavbou malé série pěti kusů se začalo v Kirovském závodě v Leningradě jenom čtyři roky před černobylskou tragédií. Tým inženýra V. I. Burenkova za základ použil podvozek tanku T-80. Tehdy konstruktéři netušili, že jejich stroj se za pár let bude velmi hodit, i když za úplně jiných podmínek, než pro jaké byl plánován.  

Existuje něco podobného dneska? „Ocel, stejně jako každý těžký materiál, chrání před radiací. Nevím o žádném vozidle, které by mělo ještě navíc nějaké další, například olověné plátování,“ řekl Blesk Zprávám kpt. Dušan Trefilík z Ústavu ochrany proti zbraním hromadného ničení.

Gorbačov s jaderným kufříkem na klíně

Vozidlo bylo určené jen pro ty nejvyvolenější z vyvolených. Řidiče-mechanika hlídal důstojník KGB. V odděleném „kupé“ pak seděli další tři - jejich úkolem bylo střežit nejdůležitější osobu „na palubě“. Tou byl významný člen Ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu. Dokonce tak významný, že měl k dispozici takzvaný jaderný kufřík, kterým mohl vydat rozkaz k  jadernému protiúderu.

Je více než pravděpodobné, že by v jednom vozidle „Ladoga“ v případě další světové války seděl i generální tajemník ÚV KSSS Michail Gorbačov s „jaderným kufříkem“ na klíně.

Bývalý sovětský vůdce Michail Gorbačov, na snímku záběr z projevu Gorbačova ze 14. května 1986- Bývalý sovětský vůdce Michail Gorbačov, na snímku záběr z projevu Gorbačova ze 14. května 1986- | Profimedia.cz

Speciálnímu vozidlu se také přezdívalo „limuzína na pásech“. Stěny „kupé“ byly oblepeny kobercem, sedadla připomínala pohodlné sedačky v letadlech a každé místo mělo vlastní osvětlení. O přísun čerstvého vzduchu se staral unikátní systém filtrů a v případě nutnosti mohl být celý prostor hermeticky uzavřen. Vozidlo nebylo ozbrojené, zato disponovalo v té době tou nejlepší spojovací technikou. Díky kamerám mohla posádka sledovat i to, co se děje v okolí, o čemž se tehdy obyčejným tankistům ani nezdálo.

„Ladoga“ v akci: 4720 kilometrů kolem Černobylu

Tři dny po černobylské havárii v Kyjevě přistálo letadlo se zvláštním nákladem. Jednu z „Ladog“ čekalo nasazení v akci. Do Pripjati vzdálené 130 kilometrů dojela po vlastní ose a záhy se zapojila do práce. V místě tragédie vozila politické představitele i specialisty. Jejím úkolem bylo také vydávat se na průzkum do těch nejvíc zasažených míst a přivézt odtud záznamy o míře poškození. Celkem najezdila 4720 kilometrů. 

Jakou ochranu mohla poskytnout své posádce? „Existuje takzvaný koeficient zeslabení. To je číslo, které vám řekne, o kolik se sníží účinky pronikající radiace. Tank má, tuším, koeficient dvacet. To znamená, že posádka tanku by dostala dvacetkrát menší ozáření než voják v terénu,“ vysvětlil Blesk Zprávám  Trefilík.

Protiatomový tank „Ladoga“ Protiatomový tank „Ladoga“ | archivní snímky

Dneska je tenhle „vůz posledního soudu“ už muzeální kousek, který by technicky neobstál. Ale možná má svého utajovaného následovníka. Před šesti lety se v médiích objevila informace, že v Rusku začal vývoj podobného stroje pro prezidenta Vladimira Putina. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bullshit ( 19. srpna 2019 16:14 )

Existoval prý i návrh v SSSR na "loď posledního soudu" která měla mít vodíkovou pumu takové síly co by zničila a zamořila téměř celý svět. Měla plout autonomně a o výbuchu ( ekv.100 megatun TNT ) měly rozhodnout přístroje které vyhodnocovaly světovou radioaktivitu. Bylo to za studené války, naštěstí pouze v návrhu. někdo s tím ale přijít musel...Nyní v Rusku zkoušejí údajně jaderný podvodní dron s podobnými účinky.

kajineknahrad ( 19. srpna 2019 12:29 )

To fur říkám, nic jinýho si ti parchanti nezasloužej. Staršího nepozdraví, v tramvaji mu neuvolní místo a ty drzý ksichty!
Dobře jim tak, budou celý život splácet dluhy nadělané dvojkou Babiš-Zeman!

Huron ( 19. srpna 2019 10:50 )

A Putin ho bude sám řídit.

10xnic_utahalo_vola ( 19. srpna 2019 10:04 )

Jen více Zemanů a Babišů, vy SLUNIČKÁŘSKEJ odpade! Ten kdo alespoň trošku myslí na budoucnost svých dětí a země, ten chce aby tento stát i nadále řídili lidé jako Zeman s Babišem.👍❤️ Nejlepší politici po roce 1989, JEDNOZNAČNĚ si toto myslí všichni rozumní a chytří v ČR a jen tupci jako titanové hovado 33 by chtělo natahovat ruku a žrát bez práce!

Taurus70 ( 19. srpna 2019 06:45 )

5nastoleceskych tyto zpravy mate primo od CIA nebo jste mel v centru deni dedu ktery tam delal kormidelnika?😂😂😂😂

Zobrazit celou diskusi