Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Papaláš Štrougal slaví 95. narozeniny. Historik: Tvář normalizace, straně obětoval život

Autor: ČTK, simao, for - 
19. října 2019
06:00

Lubomír Štrougal si za svůj život vybudoval silnou pozici. Kromě postu vedoucího tajemníka, ministra zemědělství a ministra vnitra drží rekord jakožto nejdéle sloužící premiér! Nejvyššího úřadu se držel dlouhých 18 let. Historik z Ústavu pro studium totalitních režimů Libor Svoboda Blesk Zprávám objasnil, co válkou a chudobou poznamenaného chlapce táhlo k levici. Obdiv si podle něj zaslouží fakt, že se v agresivní normalizační politice udržel tak dlouho ve vedoucí pozici. Nyní tato komunistická tvář normalizace slaví 95. narozeniny.

„Zajisté je to tvář normalizace. Určitě to ale není černobílá figurka. Jeho život je obrázkem klasického placeného funkcionáře. Dostal se opravdu hodně vysoko. Podílel se na chodu a na vytváření systému,“ uvádí pro Blesk Zprávy historik Svoboda.

Lubomír Štrougal se narodil 19. října 1924 ve Veselí nad Lužnicí, jeho otec byl komunista a za protektorátu zahynul v koncentračním táboře. Štrougal po válce absolvoval práva na Univerzitě Karlově a už od roku 1948 se zapojil do stranického aparátu v Českých Budějovicích - jeho kariéra rychle stoupala.

„Byl velmi aktivní a bezesporu organizačně i inteligenčně schopný. Jeho kariéra rostla opravdu rychle, ale to bylo pro tuto dobu docela typické,“ vysvětluje historik. „Zbavovali se lidí, kteří byli spojeni s  předchozím režimem. Přibývala potřeba mít nové lidi, přesvědčené komunisty. A on byl jako člověk přesvědčen, že to dělá správně. Pravděpodobně myšlence režimu, myšlence lepšího života věřil. Do duše mu ale nevidím.“

Jakeše (97) z oslavy odvezli do LDN. Podívejte se, jak zeslábl a zbledl rudý papaláš

Právě fakt, že se jako mladý chlapec ocitl tváří tvář chudobě, válce a bolesti ze ztráty otce, přivedl Štrogala k levicové straně, míní historik. „Jeho osud není výjimečný, to je celá tahle generace. My nad tím můžeme ohrnovat nos a smát se, ale prostě ta zkušenost z války a chudé poměry udělaly své. Společnost byla hodně ‚do leva‘ a nikdo nevěděl, co všechno je s tím spojené,“ míní Svoboda.

„Není to ospravedlňování, ale snažím se vysvětlit, jak tehdy společnost fungovala. On se stal součástí stranického aparátu roku 1948, byl rychle v centru systému,“ doplňuje dále Svoboda.  

V pouhých 34 letech (v roce 1958) se stal členem ÚV KSČ (byl jím až do prosince 1989) a o rok později již ve vládě šéfoval resortu zemědělství (1959-1961). Ve vzpomínkách Paměti a úvahy z roku 2009 pociťoval lítost nad represemi v 50. letech. „Hluboce lituji všech, kteří byli nespravedlivě postiženi naší bezpečností a justicí nebo trpěli v důsledku nejrůznějších mimosoudních nátlaků. Nic na tom nemohu dodatečně změnit. Všem se upřímně omlouvám...“ Zároveň ovšem tvrdil, že za zločiny v 50. letech nelze vinit celou stranu.

Lubomír Štrougal byl nejdéle sloužícím premiérem. Nyní chodí už několik let o holích. Lubomír Štrougal byl nejdéle sloužícím premiérem. Nyní chodí už několik let o holích. | Blesk:Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák

Jeden ze symbolů normalizace Lubomír Štrougal byl přes 30 let členem vedení vládnoucí komunistické strany a téměř po celou dobu normalizace (skoro 19 let) předsedou federální vlády. Po pádu komunistického režimu v prosinci 1989 se Štrougal, který nepatřil k nejtvrdšímu jádru komunistů, stáhl z politiky a odešel do důchodu. V sobotu 19. října slaví nejdéle sloužící premiér v českých dějinách 95. narozeniny.

„Štrougal se zaměřoval na ekonomiku. Klonil se k přestavbě, patřil k části vedení strany, která byla nakloněna k reformám, proto taky padnul,“ dokresluje obrázek k Štrougalovu odchodu do politického důchodu Svoboda

V únoru 1990 hodnotil expremiér čtyřicetiletou komunistickou diktaturu v Československu jako zklamání. „Mělo se to dělat jinak,“ řekl tehdy. Ve svých pamětech z roku 2009 pak kritizoval „ožebračení statisíců lidí“, které přinesl kapitalismus po roce 1989.

Dvakrát ženatý, dvě děti

Dvakrát ženatý Štrougal (rozvedl a oženil se v roce 1990) má z prvního manželství dvě děti - dcera Eva Janoušková je známou módní návrhářkou a syn Lubomír architektem. V roce 2009 a 2011 vydal paměti.

Někdejší komunistický prominent byl po roce 1989 několikrát ve hledáčku české justice, vždy ale vyšel bez úhony. Až k soudu se v prosinci 2001 dostala žaloba, podle níž Štrougal jako ministr vnitra v roce 1965 neodeslal prokuratuře určitý spis, a tím překazil potrestání skupiny příslušníků StB obviněných z vražd odpůrců režimu na konci 40. let. V červenci 2002 ho soud ale obžaloby zprostil.

Štrougalova tiskovka Štrougalova tiskovka | Archiv bezpečnostních složek, archiv Blesku, ČTK

Později policie Štrougala podezírala ze spáchání trestného činu za to, že jako ministr vnitra v letech 1961-1965 nezabránil použití vysokého napětí v elektrických zátarasech na západní hranici, v důsledku čehož měl být odpovědný za smrt 43 lidí. Obviněn ale z ničeho nebyl a případ byl v únoru 2006 promlčen a vyšetřování skončilo.

„Faktem je, že zkrátka on ty dráty neinstaloval – paradoxně to byl on, kdo ty dráty vypnul, i když to nebylo jen jeho samostatné rozhodnutí. Měl ale politickou zodpovědnost a to jemu a ostatním nikdo neodpáře,“ doplňuje Svoboda. 

Akce Neptun a písemnosti nacistů

Pak byl čtyři roky (1961-1965) ministrem vnitra, kdy se mimo jiné podílel na zatčení svého předchůdce Rudolfa Baráka. Za jeho vedení resortu se údajně zlikvidovala velká část materiálů z 50. let a Štrougal věděl o tajné dezinformační akci Neptun komunistické Státní bezpečnosti (StB) z června 1964, při které byly do šumavského Černého jezera potopeny čtyři bedny s údajnými tajnými nacistickými písemnostmi.

Bedny poté „objevil“ televizní tým pořadu Zvědavá kamera. Až po letech vyšlo najevo, že pozdvižení kolem beden od počátku režírovalo dezinformační oddělení StB. Celá akce měla zkompromitovat mnohé význačné osobnosti NSR a Rakouska.

Nesouhlasil s tanky, ale podvolil se

V roce 1968, kdy byl chvíli místopředsedou vlády (duben až prosinec), nesouhlasil se srpnovou invazí vojsk Varšavské smlouvy a odmítl také pozici v chystané kolaborantské dělnicko-rolnické vládě. Brzy ale přešel na stranu normalizace.

Podle historičky Jitky Vondrové byl Štrougal dokonce vážným kandidátem Kremlu na nového vůdce československých komunistů po odstranění Alexandra Dubčeka. Nakonec však mocenský souboj vyhrál v dubnu 1969 pozdější prezident Gustáv Husák.

Štrougala zlobí kyčel, o berlích už se pohybuje jen velmi obtížně. Štrougala zlobí kyčel, o berlích už se pohybuje jen velmi obtížně. | Z. Pecák, L. Křivan

Štrougal se v lednu 1970 stal na dlouhá léta předsedou federální vlády. „Jak se Brežněvem neoblíbený člověk mohl stát dokonce předsedou vlády, to si vůbec nedovedu vysvětlit,“ napsal v pamětech. V porovnání s některými ideologickými doktrináři své doby byl považován za pragmatického a vzdělaného politika.

Fakt, že se udržel ve vysoké funkci, je podle historika způsobený tím, že byl sice reformátorem, neprosazoval ale nemožné ve chvíli, kdy to opravdu nešlo. 

„Soupeřily spolu velké kliky. On měl velmi vysokou funkci, opravdu nebyl člověk, kterého můžeme označit jako někoho, koho bychom podezírali, že stál stranou, nebo byl disident,“ dodává Blesk Zprávám Svoboda.

Demise za Jakeše

Rád se také ukazoval na sportovních akcích, sport podporoval a byl znám jako fanda fotbalistů pražské Sparty. A Husákovi prý předkládal návrhy ekonomických reforem, ale dočkal se pouze obligátního: „Luboši, k tomu se později vrátíme.“

Po nástupu Michaila Gorbačova v Sovětském svazu stál Štrougal na straně reforem, jeho křídlo ale vnitrostranický boj prohrálo. Generálním tajemníkem ÚV KSČ se v prosinci 1987 místo nemocného Husáka stal Miloš Jakeš. Štrougal vydržel ve funkci předsedy vlády ještě jeden rok a v říjnu 1988 podal demisi. Svůj odchod s odstupem komentoval slovy: „Byl jsem přesvědčen, že potom, co se za rok stalo, nemám v politice co dělat.“

Video  Jakeš na oslavách 1. máje: K převratu nemělo dojít. Byli jsme dál, než jsme dnes  - Blesk - Jan Jedlička a Jakub Tomek
Video se připravuje ...

Zklamání ze života

Po listopadových událostech roku 1989, během nichž byl odpůrcem tvrdého postupu proti opozici a navrhoval jednání s Občanským fórem, se vzdal poslaneckého mandátu a zmizel z veřejného života. V únoru 1990 byl vyloučen z KSČ. V rozhovoru pro ČTK tehdy odpověděl i na otázku, jak hodnotí svůj život: „Dost se zklamáním. V uplynulých čtyřiceti letech se to mělo dělat jinak. Počátek chyb je již v roce 1948, kdy začala vláda jedné strany.“

V pamětech se Štrougal věnoval obhajobě komunistického režimu a pranýřování kapitalismu. Tvrdil třeba, že k pronásledování občanů docházelo bez jeho vědomí a že komunistické vlády byly moudrými hospodáři. Například měnová reforma z roku 1953 nebyla podle něj ničím ve srovnání s „ožebračením statisíců lidí“, které přinesl po roce 1989 kapitalismus.

Připustil i pozitiva sametové revoluce

Únor 1948 byl podle něj odraženým pučem národních socialistů a lidovců, převzetí moci komunisty proběhlo podle ústavy a následné čistky měly mnohem menší rozsah než čistky po roce 1989. „Jsem stoupencem, zastáncem politiky, jejímž programovým cílem je sociálně spravedlivá společnost,“ napsal. A ústup komunismu je podle něj jen dočasný. „Porážku utrpěla jeho dogmaticky realizovaná, hrubě zkreslená koncepce.“

V dodatku nazvaném Ještě pár odpovědí (2011) přece jen vypočítal jistá pozitiva dění po roce 1989: „Plnohodnotný vnitřní trh, možnosti cestovat, růst životní úrovně u některých skupin zaměstnanců, lepší nabídka studijních příležitostí, lepší životní prostředí - to všechno by neviděl jen slepý.“

Štrougala zlobí kyčel, o berlích už se pohybuje jen velmi obtížně. Štrougala zlobí kyčel, o berlích už se pohybuje jen velmi obtížně. | Z. Pecák, L. Křivan

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

iFender ( 19. prosince 2019 07:51 )

na gallio:Nemci po roce 1950 az po umrti dotycneho posilali do Chile ,Argen­tiny,­Para­guay­e,Uru­guaye tucne renty vysokym nacistum i byv.clenum SS a jejim vdovam.Tech nacistu dozorcu a SSmanu ,bylo potrestano velice malo.Ti ,kteri provadeli zverstva na cicvilnim obyv. za 2.svet.valky potrestani temer vubec nebyli.Zili si spokojeni jako obcane SRN(BRD) a dokonce sin zakladali spolky byvalych divizi etc.Ve vychodnim Nemecku byl,potrestan jen Egon Krens jediny z cele te SED a STASI.Nemci by nemeli byt nas priklad,ale Havel to tak chtel.

gallio ( 20. října 2019 10:32 )

Němci posílají nacistické zločince do vězení dodnes. My komunistické ani nesoudíme.

doktormediciny ( 19. října 2019 19:36 )

Tak to ctu, tak otec pana Strougala zemrel vb kopncen­traku­..Ne­,eli bychom dopustit,aby temtzo ridinam se znovu sypal popel­hlavu­Mimoc­hode­hode­.mPan­Sucy ze Semaforu ho oznacil za iínteligentniho papalase..

erikcom ( 19. října 2019 16:15 )

zeptej se ve vaší rodině komoušu

hurybury ( 19. října 2019 15:31 )

To byly časy za té totaity . Kanály byly pro odpadovou vodu a ne pro spani bezdomovcu . A někteří litovali že ty kliče v 89 radši nesežrali .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa