Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mezi 12 mrtvými po pádu letadla byla i Dana (†35). Přítel se pro Blesk podělil o svůj stesk

Aktualizováno -
27. prosince 2019
16:30
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
27. prosince 2019
06:48

Nejméně 12 mrtvých si podle nejnovější bilance vyžádalo letecké neštěstí u města Almaty v Kazachstánu, kde se v pátek krátce po startu zřítil letoun místních aerolinek se stovkou lidí na palubě. Desítky lidí jsou zraněny, 50 osob skončilo v nemocnici. Mezi cestujcími byla i dvě batolata, která záchranáři museli vyhrabat ze suti. Zázračně přežila, ale ne všichni lidé na palubě měli takové štěstí - zemřela například i novinářka či generál. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na místní úřady.

„Přesné údaje o počtu obětí a přeživších budou oznámeny po ukončení záchranné akce,“ přislíbilo ministerstvo vnitra. Na místě zasahovala skoro tisícovka záchranářů a desítky sanitek.

Video  Letecké neštěstí v Kazachstánu  - Reuters
Video se připravuje ...

Mezi mrtvými jsou pilot, generál a novinářka

Hned na místě zemřel kapitán stroje a dalších sedm lidí, další podlehli svým zraněním později během převozu na letiště nebo v nemocnici. Mezi oběťmi je také generál a novinářka. Ve zničeném domě podle dostupných informací nezahynul nikdo, protože byl prázdný.

Během pádu kazašského letadla zemřela rovněž novinářka Dana Kruglovová (†35). Během pádu kazašského letadla zemřela rovněž novinářka Dana Kruglovová (†35). | Facebook Dany Kruglovové

Při nehodě zemřela investigativní novinářka Dana Kruglovová (†35), která psala pro Informburo Kazakhstan. „Je to neuvěřitelná ztráta, Dana byla poctivá, statečná a nestranná novinářka,“ komentoval její šéfredaktor Michail Dorofejev.

„Dana jela domů za rodinou“

„Dana Kruglovová byla novinářkou a redaktorkou Informburo.kz. Byla nejen profesionálkou ve svém oboru, ale aktivně se také účastnila života ve společnosti. Ve svých textech vznesla pro Kazachstán akutní a kontroverzní témata: násilí na ženách, feminismus, diskriminace LGBT lidí, korupce atd. Opakovaně využila své mediální příležitosti, aby pomohla lidem v obtížných situacích,“ řekl exkluzivně pro Blesk Zprávy známý novinářky Anatoli Černousov, redaktor LGBT médií Kok.team.

„Zároveň byla milá a něžná osoba, dobrá a spolehlivá přítelkyně a také starostlivá dcera. V tomto letadle Dana letěla domů, aby nenechala staré rodiče osamoceně slavit Nový rok, který je v Kazachstánu vnímán jako Vánoce v Česku. Smrt Dany je pro Kazachstán obrovskou ztrátou,“ dodal Černousov.

Další obětí je někdejší náměstek ministra vnitra, generálmajor Rustěm Kajrarov (†79), který řadu let pracoval jako zástupce šéfa Národní vyšetřovací komise zabývající se těmi nejvážnějšími zločiny. Z kokpitu záchranáři rovněž vyprostili pilota, kapitána Murat Muratbajev (†58). Muž byl ještě naživu, po převozu do nemocnice však podlehl svým zraněním.

Na palubě havarovaného kazašského letadla byli kojenci. Na palubě havarovaného kazašského letadla byli kojenci. | reprofoto/youtube

Vyděšení přeživší leteckého neštěstí si o pomoc volali na sociálních sítích, letadlo se po startu zřítilo na jednu z budov nedaleko letiště. Mluvčí letiště u Almaty na oficiálních facebookových stránkách uvedl, že k místu nehody okamžitě přispěchali záchranáři, podle přeživších se však na příjezd pomoci čekalo minimálně 20 minut.

Lidé na pomoc čekali 20 minut

Pád letadla si podle posledních zpráv vyžádal nejméně 12 obětí. Zhruba 50 lidí bylo zraněno, většina byla ošetřena na místě nehody, 22 lidí bylo převezeno do okolních nemocnic. Hospitalizováno bylo 8 dětí včetně dvou kojenců.

„Vzlétli jsme, pak se letadlo začalo silně třást, najednou přišla rána a náraz. Lidé křičeli a děti plakaly. Někdo otevřel nouzový východ, a kdo mohl, vybíhal ven,“ popsala jedna z přeživších Košenovová. Jedna pasažérek letadla natočila místo nehody a video sdílela na sociálních sítích. „Bek Air měl nehodu, už je to 20 minut. Přijelo jen jedno auto a odvezlo zraněné děti. Nikdo jiný nepřijíždí, žádné pomoc, žádná sanitka,“ popsala na svém videu.

„Utíkejte, může to bouchnout!“

„V jednom okamžiku jsme začali padat, ale ne vertikálně, ale ve sklonu. Zdálo se, že piloti nad strojem ztratili kontrolu,“ vypověděl pro deník  Vremja jeden z pasažérů Aslan Nazaralijev. „Letadlo se hrozně třáslo už při vzletu,“ doplnil další cestující. „Letoun vydával hrozné zvuky. Myslela jsem, že je to konec. Pak přišel náraz a strašlivá rána. Někdo křičel: Rychle ven!, nebylo ale kudy. Pak jsme se dostali ven. Seděla jsem na křídle a čekala. Pak někdo začal řvát: Utíkejte, může to bouchnout,“ popsala pasažérka.

Zeman už kondoloval 

Upřímnou soustrast kazašskému prezidentovi vyslovil i český prezident Miloš Zeman. „Prezident republiky Miloš Zeman zaslal v pátek dne 27. prosince 2019 kondolenční dopis Kasymu-Žomart Tokajevovi, prezidentovi Republiky Kazachstán,“ uvedl na twitter mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

„S těžkým srdcem jsem přijal poslední zprávy o leteckém neštěstí u Almaty, které za sebou zanechalo mnoho zbytečně ztracených lidských životů. Dovolte, abych v této smutné a těžké chvíli jménem české veřejnosti i jménem svým vyjádřil naši hlubokou soustrast rodinám pozůstalých i všemu kazašskému lidu,“ napsal Zeman ve své kondolenci.

Letoun společnosti Bek Air na lince z kazašského největšího města Almaty do hlavního města Nur-Sultan při vzletu ztratil výšku, prorazil betonové ohrazení a narazil do dvoupodlažní budovy, uvedl dříve výbor pro civilní letectví, spadající pod kazašské ministerstvo dopravy. Příčiny nehody má objasnit komise v čele s předsedou vlády.

Na palubě stroje bylo podle upřesněných údajů letiště pět členů posádky a 93 cestujících; původně se hovořilo o 95 pasažérech. Stroj typu Fokker 100 v 7:05 místního času (02:05 SEČ) zmizel z obrazovek radarů a zřítil se za hranicemi letiště.

Prezident Kasym-Žomart Tokajev vyjádřil soustrast pozůstalým a přislíbil pomoc i přísné potrestání viníků katastrofy. Kazašské úřady až do objasnění katastrofy pozastavily lety aerolinek Bek Air i letadel typu Fokker 100, napsala agentura Interfax.

Bleskoska ( 27. prosince 2019 12:03 )

Pasažérku,co natáčela a sdílela na sociálních sítí, by měli potrestat za hyenismus a neposkytnutí první pomoci postiženým. Sama si stěžovala, že sanitky nejedou. Co dělala ona pro záchranu zraněných?

Zobrazit celou diskusi