Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výbuch sopky má už 16 obětí: „Turisté tam neměli co dělat“

Autor: Darina Jíchová - 
16. prosince 2019
22:10

Přesně před týdnem otřásl Novým Zélandem výbuch sopky na ostrově White Island, erupce vulkánu si vyžádala 16 obětí. Lékaři varují, že jejich počet může ještě stoupnout, mezi zraněnými je 10 osob v kritickém stavu. Ozývají se hlasy, že turisté na ostrově s aktivní sopkou neměli co dělat. Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová nicméně tvrdí, že tragédie „nebyla ničí chybou“, osobně však podpořila vyšetřování celé záležitosti. Upozornila však, že vše může trvat více než rok, informoval deník The Guardian.

Na ostrově rovněž pokračuje pátrání po tělech průvodce a kapitána lodi, která se dosud nepodařilo najít. „Policie společně s námořnictvem nepřestane pátrat, dokud těla nebudou objevena,“ zavázala se Ardernová krátce poté, co společně s celým parlamentem držela minutu ticha za oběti neštěstí. Dodala také, že rozhodnutí, zda bude ostrov znovu otevřen pro turisty, není na ní.

Video  Výbuch sopky: Řada mrtvých a zraněných, evakuace turistů na Novém Zélandu  - Reuters, Foto: Reuters, ČTK / AP - George Novak
Video se připravuje ...

Na ostrově stále platí druhý z pěti stupňů ohrožení, podle seismologů už týden přetrvává 50- až 60procentní pravděpodobnost, že dojde k dalšímu výbuchu. Pátrací akce je proto velmi nebezpečná. Druhý varovný stupeň platil i minulý týden, i přes tuto výstrahu zájezdové společnosti nepřestaly podnikat expedice na ostrov. Na tento fakt upozornily nejen rodiny obětí a zraněných, ale také úřady.

Došlo na ostrově k porušení bezpečnosti?

Otázku, zda ze strany zájezdové společnosti došlo k pochybení a ke zbytečnému ohrožení nejen jejích klientů, ale také zaměstnanců, bude řešit státní agentura zabývající se bezpečností práce WorkSafe. Vyšetřování podle Ardernové však může zabrat více než rok. Závěry šetření rozhodnou o tom, zda bude někdo čelit obvinění z porušení zákona o bezpečnosti na pracovišti.

Prověřována bude nejen společnost, která pořádá zájezdy na ostrov, ale také firma, které patří výletní loď, a vlastník ostrova. White Island totiž patří soukromému vlastníkovi – rodině z Aucklandu, která ostrov pronajímá čtyřem zájezdovým společnostem. Vyšetřování se vyhne záchranářům, přestože zpočátku rodiny kritizovaly jejich rozhodnutí přerušit záchranné akce kvůli vysokému riziku další erupce.

Zobrazit celou diskusi