Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Kuchař ISIS skončil za mřížemi. Táta devíti dětí vyvařoval teroristům v Sýrii

Kuchař Islámského státu půjde do vězení. Rozhodl o tom soud ve Vídni
 (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, sova - 
13. prosince 2019
20:20

Soud ve Vídni v pátek na čtyři roky do vězení poslal šedesátiletého muže, který v Sýrii vařil pro bojovníky teroristické organizace Islámský stát (ISIS). Upozornila na to agentura APA. Rozsudek není pravomocný, obhájce odsouzeného hluboce věřícího muslima i státní zástupce se chtějí odvolat.

Soud muže bosenského původu shledal vinným z působení v teroristickém uskupení a zločinné organizaci a také z finanční podpory terorismu. Rakouské tajné služby zjistily, že muž, který vychoval devět dětí, v minulosti pravidelně navštěvoval jednu z vídeňských mešit, kde byl propagován radikální výklad islámu.

Při tom prý také přesvědčil mnoho mladých mužů, aby se vydali do Sýrie a bojovali v řadách ISIS. On sám na podzim 2013 dvakrát odcestoval do města Azáz v syrské provincii Halab. Tvrdí, že tam navštěvoval příbuzné a známé a rozděloval humanitární pomoc. Připravoval prý maso na muslimský svátek obětování a rozdával peníze civilnímu obyvatelstvu.

Obhajoba: „Dobrý kuchař teroristu nedělá“

V té době padesátitisícové město ovládl Islámský stát. Podle soudu by se do něj muž nedostal, kdyby neplatil za sympatizanta této teroristické organizace. Při svém prvním pobytu v Azázu rozdal mezi členy bojové jednotky, kterou tvořili mladí muži z Bosny, několik tisíc eur (řádově desítky až stovky tisíc korun). Peníze vybrané ve sbírce ve Vídni rozdával i při své druhé návštěvě, kdy také tři týdny vařil pro bosenské bojovníky Islámského státu.

„To, že je někdo dobrý kuchař, z něj teroristu nedělá,“ řekl obhájce odsouzeného. Tvrdí, že jeho klient vařil také pro uprchlíky.

Odsouzený muž, který má rakouské i bosenské občanství, si kvůli podpoře terorismu roční trest odpykal už v Bosně. Když se vrátil do Rakouska, bylo s ním zahájeno trestní řízení, které se do značné míry zakládalo na poznatcích bosenské justice. Ze čtyřletého trestu mu rok, který strávil v bosenském vězení, bude odečten.

silen ( 13. prosince 2019 23:24 )

...žádné soudy, žádné "důkazy", žádné advokátské kecy... Rozbít mu držku do krve a pověsit ho někam na náměstí, aby ti ostatní magoři viděli, co je čeká...!!!

Zobrazit celou diskusi