Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vražda Bagdádího jako divadlo? Asad si rýpl do USA. A 10 tisíc členů ISIS čeká soud

Autor: ČTK - 
27. listopadu 2019
22:10

Členové teroristické organizace Islámský stát (IS), kteří jsou vězněni v Sýrii, budou postaveni před místní soudy specializované na teroristické činy. V rozhovoru, který dnes otiskl list Paris Match, to řekl syrský prezident Bašár Asad. Odpovídal na dotaz k dohodě vlády se Syrskými demokratickými silami (SDF). Těm dominují Kurdové a spolu s mezinárodní koalicí se SDF zasloužily o březnovou porážku IS v Sýrii.

Ve věznicích a táborech, které příslušníci SDF střeží na severu Sýrie, je nyní zhruba 10.000 zajatých členů IS. Mezi nimi také přibližně 2000 cizinců.

Kurdové se obrátili na Damašek a požádali o ochranu, když se v říjnu Spojené státy rozhodly stáhnout své vojáky z oblastí, kde předtím hlídkovali s Kurdy. Proti kurdským oddílům YPG, které Ankara považuje za teroristy a které jsou součástí SDF, pak Turecko zahájilo ofenzivu s cílem vytlačit je z blízkosti turecké hranice.

Zajatce IS má také syrský režim po bojích své armády s teroristy. Tito zajatci jsou v jiných částech země a není známo, zda byli postaveni před soud, uvedla agentura AP. V podobné situaci je Irák, který ale zajatce z IS, a to včetně cizinců, soudí rychle a mnozí z nich dostali trest smrti.

Boje na severu Sýrie, které vyprovokovalo Turecko, vyvolaly obavy, že by věznění členové IS mohli z věznic uprchnout. Redaktor listu Paris Match se zeptal, co hodlá prezident Asad udělat se 400 francouzskými radikály, kteří jsou mezi vězněnými cizinci.

„Všichni teroristé, kteří jsou v oblastech kontrolovaných syrským státem, podléhají syrskému právu. A to je v otázce terorismu jasné. Máme soudy specializované na teroristické činy a ti lidé budou soudně stíháni,“ řekl Asad.

V rozhovoru se mluvilo také o smrti vůdce IS abú Bakra Bagdádího, který zemřel při říjnové operaci amerického komanda v západní Sýrii. Americký prezident Donald Trump po ní mimo jiné děkoval i syrské vládě. Na otázku, proč si myslí, že Trump Sýrii děkoval, Asad odpověděl: „Směji se vždy, když tuto otázku dostanu, protože je mnohem důležitější ptát se, zda byl Bagdádí opravdu zabit a zda se toto 'fantastické představení' zinscenované Američany ve skutečnosti opravdu stalo.“

Na opakovaný dotaz, proč Trump Asadovi poděkoval, prezident řekl: „Je to jeden z jeho pěkných vtipů. Je to vtip.“

Video  Spor o syrské sirotky: Hamáček varuje před dovezením mladých Afghnců do Česka  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy / foto Reuters
Video se připravuje ...

 

Kopacka ( 27. listopadu 2019 23:36 )

Vzhledem ke skutečnosti, že USA již podobným způsobem zinscenovaly dopadení Usámy bin Ládina, nelze se prezidentovi Sýrie panu Asadovi divit, že verzi o dopadení Bagdádího nevěří. V případě Usámy bin Ládina byl důvodem vykonstruování jeho vlivu na teroristické útoky získání záminky k ovládnutí iráckých ropných polí.
http­s://pr­omuze­.bles­k.cz­/cla­nek/pro-muze-histo­rie/5­32603/­nejvet­si-moderni-lez-je-venku-dvojcata-odpalila-vlada-usa-aby-vyvolala-valku-o-ropu.html

offline ( 27. listopadu 2019 23:07 )

Bagdádí je dávno na penzi na Floridě i s padesátičlennou rodinkou a má tam hezký domeček a pobírá sociální dávky nejméně na tři falešné identity.

Zobrazit celou diskusi