Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Británie zbavila džihádistu Jacka občanství. Řekl, že je nepřítel státu

Autor: tsv, ČTK - 
18. srpna 2019
12:40

Britské úřady zbavily občanství Jacka Lettse, který v roce 2014 v 18 letech odešel do Sýrie. Šel tam bojovat do řad samozvaného Islámského státu. Tento mladý muž, pro kterého se v médiích ujala přezdívka Džihádista Jack, je zároveň po otci občanem Kanady.

Lettse v Sýrii v květnu 2017 chytily kurdské milice YPG při pokusu o útěk do Turecka a v současnosti je tento 24letý muž držen ve vězení na severu Sýrie. Britská média uvádějí, že odebrání britského občanství Džihádistovi Jackovi bylo jedním z posledních kroků kabinetu bývalé premiérky Theresy Mayové, která ve funkci skončila před několika týdny.

„Tato pravomoc je jedním ze způsobů, jak se můžeme bránit teroristické hrozbě a jak chránit naši zemi,“ cituje list Mail on Sunday mluvčího ministerstva vnitra.

Tourettovův syndrom a obsedantně kompulzivní porucha 

Letts, který v minulosti trpěl obsedantně kompulzivní poruchou a Tourettovým syndromem, v 16 letech konvertoval k islámu a dostal se do styku se zradikalizovanými muslimy. Už dříve uvedl, že v květnu 2014 odletěl do Kuvajtu a odtamtud v září téhož roku do Sýrie. Tvrdil o sobě, že není členem Islámského státu, ale že věří v islámské právo šaría. V Iráku se oženil.

Letts v rozhovoru s BBC loni v říjnu připustil, že svého času byl připraven podniknout sebevražedný útok. „Ne pomocí vesty (s výbušninami). Chtěl jsem to udělat s autem. Řekl jsem, že pokud bude příležitost, udělám to,“ uvedl. Přiznal také, že si uvědomuje, že je nepřítelem Británie a že udělal velkou chybu.

V jiném rozhovoru řekl, že se cítí být Britem a že by se do Británie chtěl vrátit. Neříkám, že jsem nevinný, nejsem nevinný. Zasloužím si, co přijde. Ale chci, aby to bylo přiměřené, ne zmatený a nahodilý trest v Sýrii, vysvětlil letos v interview s televizí ITV.

Rodiče byli souzeni za financování terorismu

Rodiče Džihádisty Jacka byli souzeni za financování terorismu kvůli tomu, že se synovi snažili několikrát poslat peníze. Letos v červnu jim soud za to udělil 15měsíční trest vězení s roční podmínkou.

Letos v únoru o britské občanství přišla Shamima Begumová, která v roce 2015 se dvěma dalšími dívkami utekla z domova v Londýně, aby se přes Turecko vydala k Islámskému státu. Rozhodnutí britských úřadů vyšlo najevo v době, kdy tato 19letá žena v uprchlickém táboře očekávala narození svého třetího potomka.

Chlapeček stejně jako dvě dříve narozené děti zemřel. Britské úřady tehdy tvrdily, že je možné Begumové odebrat občanství vzhledem k tomu, že je i občankou Bangladéše. To však bangladéšská vláda popřela.

Z Británie odešlo v minulosti k bojovníkům IS na Blízkém východě asi 900 extremistů. Z nich 200 zřejmě přišlo o život a dalších 360 se vrátilo do vlasti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

12x36je_dost ( 18. srpna 2019 14:12 )

Naprostý souhlas

PPP150W ( 18. srpna 2019 13:07 )

Ano. Trest by měl být dobře promyšlený a hlavně přiměřený. Například pár týdnů mučení, nehty dolů, kůži ze zad na proužky, proložit to lámáním kostí, vypíchnout oči, vyříznout jazyk a pak to ukončit na hranici. A i tak by to bylo nepřiměřeně málo za to, co tenhle *** způsobil svým obětem. A vše by mohly vysílat živě všechny arabské TV.

Zobrazit celou diskusi