Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ivanka Trump vytáhla foto s matkou, Obamovi své dcery. Díkůvzdání v USA však zasáhl i sníh

Autor: Darina Jíchová - 
28. listopadu 2019
19:50

Američané dnes slaví jeden ze svých nejoblíbenějších svátků – Den díkůvzdání. Dočkali se nejen sněhové nadílky, ale i řady přání. Mj. od prezidenta Donalda Trumpa (73), ale také od jeho předchůdce Baracka Obamy (58). Prezidentova dcera Ivanka Trumpová (38) sdílela fotku z dětství se svou matkou Ivanou Trumpovou-Zelníčkovou (70). Obamovi oproti tomu k přání připojili fotku svých dospělých dcer, uvedl deník Daily Mail.

„Štěstí je domácí výroby,“ napsala procítěně Ivanka Trumpová ke svému příspěvku. Na snímku je se svou matkou Ivanou v jejich rodinném domě v Connecticutu a pomáhá jí s přípravou tradičního krocana. Záběr pochází z počátku 90. let a Ivance Trumpové je na ní zhruba 12 let. Novináři Daily Mailu se domnívají, že je to první Díkůvzdání po rozvodu Trumpových.

Oficiálně není známé, kde Trumpová se svým manželem Jaredem Kushnerem a dětmi stráví letošní svátek, zda se připojí k otci a první dámě Melanii Trumpové na Floridě, nebo zda zůstane ve Washingtonu, případně vyrazí za matkou či navštíví rodinu svého muže.

Do floridského resortu Mar-a-Lago naopak dorazil prezidentův nejmladší syn z prvního manželství Eric (35) se svou manželkou Larou, dvouletým synem Lukem a tříměsíční dcerou Caroline.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Morning walk in PJ’s

Příspěvek sdílený Eric F. Trump (@erictrump),

Trumpova sváteční milost a přívaly sněhu

Prezident Trump se před odjezdem na Floridu ještě účastnil tradičního rituálu omilostnění krocana. Není jasné, odkud tento zvyk pochází, podle některých historiků se dá vystopovat až k prezidentovi Abrahamu Lincolnovi, který krocana ušetřil na žádost svého syna. Většina Američanů včetně Bílého domu však tvrdí, že tradici začal Harry Truman.

Zatímco Trump komplikace s přesunem řešit nemusel, řada Američanů ano. Díkůvzdání 2019 totiž zkomplikovaly na řadě míst přívaly sněhu, kterého napadlo až 60 centimetrů.

Díkůvzdání 2019 v USA zkomplikovaly přívaly sněhu. Díkůvzdání 2019 v USA zkomplikovaly přívaly sněhu. | ČTK / AP, Peter Morning

Štěstí přála i Obamová

Jménem někdejší prezidentské rodiny popřála Spojeným státům krásné Díkůvzdání také Michelle Obamová. „Od naší rodiny pro vaši rodinu. Šťastné Díkůvzdání,“ napsala k rodinné fotce. Vybrala snímek ze slavnostního zakončení středoškolského vzdělání své mladší dcery Sashy (18), nechybí ani Malia (21).

Exprezident i bývalá první dáma se v několika rozhovorech svěřili, že se museli vyrovnat se syndromem „prázdného hnízda“, obě jejich dcery navštěvují univerzitu a žijí mimo domov. Obamovi se proto naplno vrhli do práce, založili nadaci, Obamová vydala světový bestseller Můj příběh, očekávaná autobiografie Obamy by měla vyjít ještě před prezidentskými volbami 2020.

Exprezident Obama zůstává rovněž velmi aktivní v rámci Demokratické strany, nevyjádřil se ale přesně, koho z demokratických kandidátů podpoří. Pro magazín Politico ostře zhodnotil dosavadní uchazeče, naznačil, že nevěří v úspěch svého někdejšího viceprezidenta Joea Bidena. Obamův mluvčí upřesnil, že exprezident podpoří toho demokrata, který vyhraje primární volby.

Zobrazit celou diskusi