Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Na pekáči neskončí. Trump dal milost svátečním krocanům a rýpl si do demokratů

Autor: ČTK - 
26. listopadu 2019
21:52

Americký prezident Donald Trump v Bílém domě omilostnil krocana, který ve čtvrtek na Den díkůvzdání ve většině amerických domácností skončí na pekáči. Gesto sváteční dobré vůle se za posledních 30 let v úřadu prezidenta USA stalo tradicí. Kromě krocana jménem Butter (Máslo) Trump věnoval život i jeho náhradníkovi jménem Bread (Chléb).

Američané slaví Den díkůvzdání každý čtvrtý čtvrtek v listopadu. Podle tradičního výkladu ho poprvé slavili na počest sklizně první úrody evropští osadníci se spřátelenými původními obyvateli v roce 1621. Loni Trump dal milost krocanům Drumstickovi a Wishboneovi, rok předtím prezident Barack Obama Taterovi a Totovi. Všichni od té doby spokojeně žijí na farmě.

Americký prezident Donald Trump v Bílém domě omilostnil krocana, který ve čtvrtek na Den díkůvzdání ve většině amerických domácností skončí na pekáči. Americký prezident Donald Trump v Bílém domě omilostnil krocana, který ve čtvrtek na Den díkůvzdání ve většině amerických domácností skončí na pekáči. | Reuters

Prezident si při dnešní ceremonii v Bílém domě neodepřel žert na adresu demokratů, kteří se Trumpa snaží zbavit úřadu procedurou impeachmentu. Šéf Bílého domu krocanům poradil, aby za všech okolností zachovali klid. „Bude to hodně důležité, protože už dostali předvolání, aby se dostavili do sklepa k Adamu Schiffovi,“ řekl Trump v narážce na demokratického kongresmana, který proceduru ústavní žaloby ve Sněmovně reprezentantů řídí.

Zobrazit celou diskusi