Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Komentář: Zeman se Trumpovi tak vnucoval, až ho Bílým domem trumfl Babiš

Autor: Petr Holec - 
22. února 2019
11:40

Je to hezká ironie. Prezident Miloš Zeman tak dlouho chválil amerického prezidenta Donalda Trumpa a říkal, že je vlastně trochu jako on, až nakonec do Bílého domu místo něj letí premiér Andrej Babiš (ANO). Ten Babiš, který naopak říká, že není jako Trump. Premiér se s Trumpem setká 7. března a pro Česko je to určitě nová šance, jak po čase oživit vzájemné vztahy, které se i kvůli Zemanovi zadrhly.

Právě Zeman měl přitom do Bílého domu slušně našlápnuto. Ve volební kampani podporoval Trumpa, v jehož slabosti pro politickou nekorektnost i v nenávisti k politické konkurenci a novinářům viděl i sebe. Dva velikáni se prostě inspirovali, jak už to tak bývá. A po vítězství Trumpa to dokonce chvíli vypadalo na vzájemnou lásku.

„Nastupující prezident USA Donald Trump v rozhovoru ocenil skutečnost, že prezident republiky ,byl jediným evropským prezidentem', který ho veřejně podpořil ještě před listopadovými volbami v USA," informoval tehdy Zemanův hradní hlas Jiří Ovčáček. Načež Trump pozval Zemana do Bílého domu, setkání se mělo uskutečnit na jaře 2017.

Pak se ale vzájemná prezidentská náklonnost nějak pokazila. Zeman se stále víc začal stáčet k Rusku, což Američani samozřejmě nepřehlédli, ostatně platí i za naši vojenskou ochranu před Ruskem. A všiml si toho zvlášť Trump, který má pro Rusko taky slabost, a dokonce až takovou, že ho za ni doma na rozdíl od Zemana vyšetřují. I proto teď českého prezidenta v Bílém domě úplně nepotřebuje. A nejen proto.

Video  Moniku Babišovou rozplakal v Jeruzalémě pohnutý osud Židů  - Blesk - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Kromě Ruska Zeman lobbuje i za Čínu a to je další problém. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo nedávno oznámil, že USA nebudou spolupracovat a sdílet informace se zeměmi, které využívají systém Huawei. Jenže Zeman lobbuje i za tuhle čínskou firmu, před níž teď varuje i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. A představte si, jak Zeman v Bílém domě nakráčí na tiskovku s Huawei v ruce.

Takže do Washingtonu jede Babiš. Ten se v kauze Huawei postavil na stranu našich úřadů a na rozdíl od Zemana taky byl pro vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA a ne do Ruska, za což intenzivně lobboval Pražský hrad. Po Petru Nečasovi bude Babiš prvním českým premiérem, který jede do Bílého domu a pro šéfa ANO určitě jde o PR vítězství. Nestává se totiž moc často, aby o něm jako nyní pozitivně v televizi mluvil i šéf ODS Petr Fiala.

A nejen to. Trump nemá v EU nejlepší reputaci a Babiš má přinejmenším symbolickou příležitost rozpory mezi USA a Evropou na chvíli zahladit. Nebo aspoň do dalšího Trumpova nočního tweetu.

monhtik ( 25. února 2019 12:09 )

Zase jedna novinářská lež. Prezident se nikomu nevnucoval ani to nemá zapotřebí. A pak pane redaktore jestli nás někdo ekonomicky ohrožuje, není to Rusko, ale právě Amerika. Myslím, že se pan prezident proto, že ho nepozval Trump nezblázní. Novináři ať již Blesku nebo jiných periodik by měli přestat překrucovat fakta a šířit nepravdu.

dvorece ( 22. února 2019 13:56 )

V podstatě má ale pravdu, že jsme národ komediantů...

bjuno ( 22. února 2019 13:29 )

On ten eštébak je ale jen u vás, a s vašim předchozím premiérem jste to teda vyhráli vy, a unás se ještě nevraždí novináři - i když některých by škoda nebylo, tak si nechej ty cancy pro slovensko a neser se do nás! Chtěli jste samostatnost - tak se nevtírej

dvorece ( 22. února 2019 13:09 )

Citace ze článku : Ten Babiš, který naopak říká, že není jako Trump. -------------------------------------------------- A včera na internetu Babiš - jsme s prezidentem Trumpem stejná krevní skupina... Kdo je tu tedy za hlupáka ? Jak máme věřit zprávám ?

komcak ( 22. února 2019 12:14 )

...ako vravíte bratia "prašť jak uhoď"...nie je ľahká voľba vyberať medzi bolševickým prognostikom a všetkéhoschopným eštébákom...

Zobrazit celou diskusi