Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

23 mrtvých při bouřích v Chile: Trump viní zahraniční síly, Moskva si rýpla do USA

Autor: ČTK - 
1. listopadu 2019
18:58

Tisíce lidí v Santiagu de Chile a dalších městech této jihoamerické země ve čtvrtek opět protestovaly proti vládě prezidenta Sebastiána Piňery a požadovaly sociální reformy. Agentura Reuters uvedla, že americké ministerstvo zahraničí má indicie o ovlivňování protestů prostřednictvím sociálních sítí z Ruska. Protesty v Chile, které trvají už přes dva týdny, si dosud vyžádaly 23 obětí na životech.

O zasahování cizích mocností do protestů v Chile hovořil v telefonátu s Piňerou také americký prezident Donald Trump. Podle něj „zahraniční síly podkopávají instituce a demokracii v Chile“.

Ve středečním hovoru, o němž informoval Bílý dům ve čtvrtek, ale Trump nejmenoval žádnou zemi, která by protesty v Chile rozdmýchávala. Nejmenovaný činitel amerického ministerstva zahraničí však ve čtvrtek uvedl, že ministerstvo má indicie o „ruské aktivitě podporující negativní kurz“ v Chile.

Moskva „respektuje suverenitu všech států“, odmítl podle agentury AFP americké obvinění náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. „Americká administrativa využívá složitou situaci v Chile k vlastním pokusům o poskvrnění zahraniční politiky naší země,“ dodal.

Demonstranti v Chile požadují sociální reformy. Podle Trumpa do dějů zasahují i zahraniční síly. Demonstranti v Chile požadují sociální reformy. Podle Trumpa do dějů zasahují i zahraniční síly. | Reuters

Demonstrace v Chile, které jsou nejhoršími protivládními protesty za 30 let, vypukly v polovině října původně kvůli dalšímu zdražení jízdného v metru v Santiagu de Chile a pak se rozšířily do dalších měst.

Chilané demonstrují kvůli růstu životních nákladů a dlouhodobé neochotě vlády řešit sociální nerovnost. Kvůli protestům, které se mnohde zvrhly v zapalování veřejného majetku i obchodů, vláda vyhlásila výjimečný stav, který provázely v řadě měst noční zákazy vycházení. Výjimečný stav byl zrušen v neděli.

Chilská prokuratura ve středu informovala, že vyšetřuje 840 stížností na porušování práv ze strany bezpečnostních složek při potlačování demonstrací. Většina stížností je na policisty, asi 40 na vojáky. Na 530 stížností se týká nezákonného omezování a zhruba stovka se vztahuje ke zraněním či úmrtím.

Demonstranti v Chile požadují sociální reformy. Podle Trumpa do dějů zasahují i zahraniční síly. Demonstranti v Chile požadují sociální reformy. Podle Trumpa do dějů zasahují i zahraniční síly. | ČTK Rodrigo Abd

Prokuratura vyšetřuje 23 úmrtí v souvislosti s výjimečným stavem vyhlášeným na začátku protestů v téměř celé zemi. Podle národního institutu pro lidská práva (INDH) pět lidí zemřelo kvůli střelbě ze strany bezpečnostních složek. V nemocnicích je nyní kvůli protestům 1233 lidí zraněných různými typy nábojů střelných zbraní.

Klimatickou konferenci přesunuli do Španělska

Právě Chile přitom mělo hostit konferenci OSN o změnách klimatu (COP25), tu však nakonec uspořádá Španělsko. Oznámila to dnes Patricia Espinosová, generální tajemnice Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu (UNFCCC), jejíž sekretariát sídlí v Bonnu.

Akce se uskuteční v Madridu, a to v plánovaném termínu, tedy od 2. do 13. prosince. Jihoamerická země pořadatelství vrcholné schůzky ve středu na poslední chvíli zrušila kvůli pokračujícím protivládním demonstracím v Chile.

Agentura DPA upozornila, že nabídku španělského premiéra Pedra Sáncheze na uspořádání COP25 v Madridu, je třeba vnímat také v kontextu toho, že se příští neděli v zemi konají předčasné parlamentní volby. Socialista Sánchez tak chtěl podle agentury vyslat jasný signál, že jeho strana chce za lepší ochranu klimatu bojovat.

Zobrazit celou diskusi