Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Chtějí znárodňovat, útočí na boháče, firmy i peněženky. Plán labouristů zděsil část Britů

Autor: ČTK - 
22. listopadu 2019
10:40

Je to prý nejradikálnější a nejambicióznější plán na proměnu Velké Británie za posledních několik desítek let. Tak označil nový program labouristů Jeremy Corbyn. Zahraniční agentury program popisují jako výrazně levicový a socialistický, přidává se i britský tisk. Labouristé navrhují zvýšení mezd ve veřejném sektoru, vyšší firemní daně, důslednější boj proti klimatickým změnám či znárodnění částí infrastruktury.

Za nejradikálnější za posledních několik desítek let, nejlevicovější i marxistický označují dnes britská média program Labouristické strany, který ve čtvrtek představil její lídr Jeremy Corbyn. Podle Daily Express je program útokem na peněženky daňových poplatníků, levicový Daily Mirror naopak čtenářům na titulní straně tvrdí, že je program labouristů na jejich straně.

Corbyn odhalil „nejradikálnější program za desítky let“, napsal levicový list The Guardian. Podle něj plány labouristů týkající se daní a investic odborníky „zaskočily“. List Financial Times napsal, že plány labouristů „vyvolaly obavy napříč korporátní Británií“.

Vyhlásili válku firmám

Podle listu Daily Mail je program „marxistický“ a „nejlevicovější“, jaký kdy labouristé měli. „Corbyn vyhlásil válku manželství, dědictví a firmám,“ tvrdí list. Rodiny by podle něj v případě uskutečnění labouristických plánů ochromily dopady „rozhazovačného řádění“.

Ke kritice se přidal i další pravicový Daily Express. Podle něj jsou avizované plány labouristů „ochromujícím daňovým nájezdem“ na peněženky daňových poplatníků.

Řada konzervativních listů včetně The Times cituje varování Ústavu pro finanční studia (IFS), podle kterého investiční plán labouristů založený na zvýšení daní „zkrátka není věrohodný“.

The Times rovněž tvrdí, že by daňová zátěž v případě naplnění labouristického programu byla nejvyšší od druhé světové války. List The Daily Telegraph v ekonomické příloze píše, že „labouristé vyhlásili válku“ londýnskému finančnímu centru City.

Levicový Daily Mirror podle očekávání podpořil labouristy, když čtenářům sdělil, že labouristický program je na jejich straně. Plány by podle něj přestavěly „zemi zpustošenou devíti lety ochromujícího šetření konzervativců“.

Deník, který je stručným výtahem z hlavních článků serveru Independent, píše i o „bezprecedentním“ mrhání veřejnými penězi. Zároveň připomíná, že mají labouristé „jen tři týdny na to, aby dohnali desetiprocentní náskok“ konzervativců v průzkumech veřejného mínění.

Server Politico připomněl, že před posledními volbami obsahoval labouristický program řadu „populárních“ opatření a byl „zlomovým bodem v kampani“, neboť největší opoziční straně zvýšil podporu.

K urnám 12. prosince

Předčasné parlamentní volby, které by měly mimo jiné vyřešit brexitový pat, se uskuteční 12. prosince. Podle dnes zveřejněného průzkumu agentury Ipsos MORI by hlasování nyní vyhráli vládní konzervativci premiéra Borise Johnsona s podporou 44 procent voličů, labouristé by skončili s výrazným odstupem na druhém místě (28 procent).

Corbyn představil program labouristů ve čtvrtek v Birminghamu. „Labouristický program je programem naděje..., který přinese skutečnou změnu,“ řekl Corbyn. „Program je plný populárních opatření, které politický establishment blokoval celou generaci,“ dodal.

Labouristé slibují mimo jiné konec úsporných opatření, která zavedly konzervativní vlády. Nové investice by měly podle nich přesáhnout částku 80 miliard liber (2,4 bilionu Kč).

Corbynovy útoky na bohaté a mocné

V případě, že by nejsilnější opoziční strana vyhrála prosincové volby, chce vyjednat s Evropskou unií novou brexitovou dohodu, kterou by následně předložila ke schválení voličům v referendu. Lidé by přitom mohli hlasovat i pro setrvání v EU.

Corbyn v Birminghamu pokračoval v útocích na bohaté a mocné. „Pokud by si bankéři, miliardáři a establishment mysleli, že ... si nás mohou koupit, že se vlastně nic nezmění, tak by na nás tak zuřivě neútočili,“ řekl mimo jiné labouristický lídr.

Zestátňování i méně pracovních dnů

Znárodnit by podle svého programu labouristé chtěli část telekomunikačního gigantu BT. Splnit tím hodlají jeden ze svých nejambicióznějších slibů: internetové širokopásmové připojení zdarma pro všechny.

Do státních rukou by se měly vrátit také železnice, voda a pošta. Miliardy ze státního rozpočtu by podle strany měly putovat do zdravotnictví, školství a dopravy. Podpořit chtějí labouristé také sociální bydlení. V programu je například i slib zrušení školného na univerzitách či snížení počtu pracovních dní v týdnu.

Video  Kalousek dostal na Národce pusu. Klause mladšího drsně vypískali, v náručí chránil dceru před davem  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

agfor ( 22. listopadu 2019 12:32 )

Britové nejsou zvyklí na to, že je může kdokoli o cokoli okrást. Oni totiž nezažili český typ demokracie.

Jarabak ( 22. listopadu 2019 11:59 )

Jak to mohlo někoho zaskočit, zejména "odborníky"? Já nejsem ani brit, ani "odborník" a přesto dávno vím, že Corbyn je komouš. To to vážně v británii dosud nevěděli?

Zobrazit celou diskusi