Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Mlátička“ Ondráček bil obuškem i ženy. A o studentech měl 17. listopadu jasno: „Nudili se,“ tvrdí

Autor: Mii - 
19. listopadu 2019
12:18

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček bil coby mladý příslušník Pohotovostního pluku SNB i ženy. Kontroverzní politik to přiznal sám v anketě kdysi populárního časopisu Mladý svět. Článek se po letech objevil ve formě fotek na facebooku novináře Martina Gomana. Mladý „esenbák“ Ondráček byl na členství v pohotovostním pluku hrdý. Studenti, kteří 17. listopadu 1989 začali sametovou revoluci, se podle Ondráčka „nudili a posedávali v hospodě“, protože pro ně „svazáci“ nevymysleli jiné vyžití.

Ondráčkovi je v Mladém světě věnováno několik odstavců v rámci ankety mezi dalšími příslušníky represivních složek, jež na Národní třídě v roce 1989 zasahovaly. „Mlátička“ pro časopis například odhalil, jak začala jeho policejní kariéra. Bylo mu tehdy 20 let. „Bydlím v pohraničí, měl jsem zájem nastoupit jako příslušník k ostraze státních hranic. Nejprve jsem musel absolvovat pětiměsíční náhradní vojenskou službu, nyní vykonávám devatenáctiměsíční službu u pohotovostního pluku,“ popsal dnešní poslanec.

Následně uvádí, že u pohotovostního pluku získal cenné zkušenosti, které ovlivnily jeho další kariéru. „Tady je zároveň praporčická škola. Až odsud odejdu, další působiště na dvanáct měsíců mi určí ministerstvo. Po zkušenostech, které jsem tu získal, jsem se rozhodl změnit plán. Místo služeb u hranic zůstanu u Bezpečnosti, ale budu dělat jinou práci,“ řekl mladý Ondráček.

Nechybí ani konkrétní popis toho, co komunistický poslanec památného data 17. listopadu na Národní třídě dělal. Brutálnost zásahu ze strany pluku vysvětluje tím, že dav nebyl ukázněný. „Naši příslušníci se dostali do davu, z jedné strany byl agresivní dav a z druhé strany dav, který smýšlel, že opustí demonstraci, ale neopustil ji. Museli jsme tedy nastupovat a ten dav za pořádkovou jednotkou vytlačit, aby ji neohrožoval zezadu,“ zmínil Ondráček.

Strach podle svých slov neměl, byl již zkušený a s ostatními členy pluku si navzájem věřili. Svěřil se ale, že během dřívějšího lednového zásahu mu někoho rozbil helmu. 17. listopadu napaden nebyl.

Ondráček: Na ženu jsem vytáhl obušek dvakrát

Komunistický poslanec v rozhovoru rovněž uvádí, že pro příslušníky pluku bylo velmi důležité plnit povely. Někdy si je ale „dovolili“ lehce upravit, například nezasáhli proti těhotné ženě, byť taková situace téměř nastala. Ovšem když žena těhotná nebyla, Ondráček prozradil, že s útokem problém neměl. Ostatně záběry z ČST jasně dokazují, že obušek proti druhému pohlaví vytáhl. Odtud jeho přezdívka „mlátička“. „Celkem jsem jej proti ženě použil dvakrát, to když jsem byl ohrožen,“ říká v rozhovoru poslanec KSČM.

Ondráček rovněž vysvětlil, co tehdy viděl jako příčinu protestů. Pražští studenti podle něj neměli dostatek aktivit a práce, tudíž demonstrovali. „Myslím si, že dělnická mládež, která je na učilištích, chodí přece občas do práce a práce je lék na lidi… když bude někdo dělat a bude mít náročnou práci, zeptejte se každého dělníka, oddělá si svých osm hodin a řekne si  ‚mám toho dost'. Nemusím nikde vyřvávat,“ uvedl poslanec s tím, že vysokoškoláci v Praze jen „posedávali po hospodách a nudili se“.

Na závěr zmiňuje, co je jeho životním cílem. „Dosáhnout alespoň toho, čeho dosáhl můj otec. On je dělník, hrdina socialistické práce. Já jsem v nevýrobní sféře, tohohle nedosáhnu. Chtěl bych být platný společnosti,“ řekl 20letý Ondráček v rozhovoru.

Ondráček patří 30 let od sametové revoluce k důležitým poslancům KSČM. Komunisté ho předloni nominovali do čela komise pro kontrolu GIBS, což způsobilo masové protesty a demonstrace. Letos na jaře zase slavil s ukrajinskými separatisty. Podle záběrů zveřejněných na twitteru přijali Ondráčka oficiálně představitelé mezinárodně neuznávané Doněcké lidové republiky, zahráli mu českou hymnu. Ondráček tehdy Blesk Zprávám řekl, že cesta byla soukromá a že Česko oficiálně nezastupoval.

Poslední Ondráčkův „průšvih“ je starý jen několik málo dnů. Univerzita Palackého Ondráčka vyzvala, aby rezignoval na svůj akademický titul získaný v rozporu s etickými pravidly. Ondráček napsal a v roce 2011 obhájil práci s názvem Násilí jako sociálně patologický jev v rodině. Podle výsledků kontroly jeho práce ve své disertaci porušil citační zásady, neuvedl citované zdroje nebo je uvedl nepřesně či nesprávně.

Většinu teoretické části, která tvoří více než polovinu textu, sestavil jako kompilát z poznatků, které byly v době jejího vzniku známé, aniž je analyzoval nebo kriticky posoudil jejich vztahy a souvislosti. Ondráček na výzvu veřejně nereagoval.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Pepicek1953 ( 15. ledna 2020 08:21 )

možná že se tento pán nechoval slušně ale copak dnešní policajt prosí nějakého provinilce na kolenách a má v ruce velkou čokoládu,,to jsme jasně viděli při zákroku městské policie města Prahy jak tam baculka policajtka kopala do jedné osoby tak neplkejte něco o Ondráčkovi,nebyl tam sám a ti ostatní nikomu jaksi nevadí

zvonik54 ( 20. listopadu 2019 16:32 )

marmate, ženský potřebují přes držku každý den! Vždyť kvůli nim a jejich hladu po majetku se chlapi dopouštějí svých zvěrstvech ve válkách. - Ženská a jimi navedenej chlap jsou logicky vždycky zdrojem konfliktu v každém lidském společenství. To jsi ještě nepochopil???

marmat ( 20. listopadu 2019 11:57 )

satanas : Bijec je bijec a pokud dokáže bít ke všemu i ženy......Ten je MIMO jakýkoliv režim.....je to univerzální mlátička....
Pak za ním až za dlouho ostatní kategorie .....

marmat ( 20. listopadu 2019 11:15 )

nautilus: soukmenovci ovládejte se ....... mimo Vás už jen u paní Ondráčkové

marmat ( 20. listopadu 2019 11:11 )

satanas: Nejhorší je aktuální verze/varianta " lotr vždy zůstane lotrem"....
Hrdinové vypadají diametrálně jinak...........

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa