Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sametové střípky: Zagorové ztichl telefon, Kubišová měla zimu na plicích a Benda přelstil StB

Autor: Jakub Veinlich - 
16. listopadu 2019
06:10

Sametová revoluce přinesla řadu zajímavých situací v životě jejích přímých aktérů. Hanu Zagorovou nejdříve potrápil tichý telefon a 17. listopadu pak chřipka. Marta Kubišová vylezla na balkon Melantrichu jen ve svetru, Marek Benda (ODS) zase prokoukl trik Státní bezpečnosti u psacích strojů. Nejen to prozradily známé osobnosti v rámci speciálního Studia Blesk u příležitosti 30. výročí událostí roku 1989.

Psal se červen 1989 a zpěvačka Hana Zagorová upadla v nelibost. V divadle Sklep podepsala petici Několik vět. Dokument, který požadoval propuštění politických vězňů, konec omezování shromažďování, nebo aby bylo respektované náboženské vyznání, či skončila cenzura tisku a médií obecně. A také, aby se diskutovalo o otázkách životního prostředí. Druhý den už to vysílali ve Svobodné Evropě.

„Zjistila jsem, že tam není nic, co by neměl slušný člověk podepsat, opravdu tam nebylo nic závadného,“ trvá si na svém podpisu Zagorová i po třiceti letech. „Jsem moc ráda, že jsem to udělala, i když mně ten půl rok bylo hodně smutno, protože jsem dostala ze dne na den totálního zaracha.“   

Už tehdy komunisté Zagorovou přesvědčovali, aby podpis odvolala, nedala se. StB jí dokonce dávala prý u ní doma příklady, kdo podepsal Chartu 77, aby pak podpis odvolal. „Na ÚV KSČ to byla také zajímavá schůzka,“ vzpomíná zpěvačka na dobu, kdy byla „nepřítelem“ státu.

„Tam mě měl za úkol přivést Karel Vágner s tím, že jestli si to teď nerozmyslím a teď to vše neodvolám, tak už si nikdy nezazpívám,“ zmínila. Zagorové prý bylo tou dobou hodně úzko. „Strašně miluji to, co dělám. Dokonce tam zaznělo: Odvolejte a nikdo se to nedozví,“ vzpomínala ve studiu Blesk Zpráv.

Video  Jakešova "hodná holka" Zagorová: Co říkala, když se o ni otřel nejmocnější papaláš?  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Telefon u Zagorové utichl

Najednou si prý uvědomila, že je v bytě ticho. Telefon, který jindy drnčel, nevydal téměř žádný zvuk. Přestaly chodit pracovní nabídky, přestali se ozývat přátelé.

Vše dohromady, což ale na druhou stranu je i prospěšné, protože došlo k selekci mých přátel, a to není tak špatné, ale bylo to velmi překvapivé, opravdu z toho drnčícího telefonu najednou bylo velké ticho a jen pár známých, kteří mi zůstali,“ vzpomíná dnes.

Mezi výslechy v Bartolomějské ve volném čase přemýšlela, co bude dělat. Tou dobou stále ještě nikdo moc netušil, zda a kdy komunisté půjdou od válu. „Nikdy jsem neměla strach, že bych se neuživila,“ nechtěla se nechat zlomit a uvažovala, že bude psát pod pseudonymem texty kolegům. Nebo připravovat pořady do televize.

Zákaz trval nakonec jen půl roku. I když ve zlomový okamžik, tedy 17. listopadu, bojovala víc než s režimem s bacily. Dodnes patří Hana Zagorová k nejoblíbenějším a nejžádanějším zpěvačkám.

„Jestli jsem alespoň malinkatým momentem byla přítomna a mohla jsem něčemu pomoct, tak jsem na sebe pyšná,“ uzavřela vystoupení ve studiu Blesk Zpráv Hana Zagorová s tím, že i když byla doba zlá, nikdy neuvažovala o emigraci.

Kubišová a tajemství pleteného svetru

Překotná doba sametové revoluce svedla na improvizované pódium na balkonu pražského Melantrichu právě Hanu Zagorovou a Martu Kubišovou. Potkaly se 23. listopadu. Na den lidských práv 10. prosince pak Kubišová z balkonu zazpívala svou Modlitbu pro Martu.

I když byli všichni okolo ní navlečení do bund a někteří měli čepice, Marta Kubišová se na balkonu objevila jen ve slabém svetru.

„To jsem já. Uřícená, někam přijdu, odhodím kabát a až na tom balkoně jsem zjistila, že se mi klepou plíce zimou,“ vzpomíná po třiceti letech.

Video  Marta Kubišová v Blesku: Havel s Olgou mi poskytli azyl před rozvodem!  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Svetr už dnes prý nemá, i když byl upletený od maminky. „Dala jsem ho ale do nějaké aukce,“ řekla ve vysílání Kubišová. Zavzpomínala i na první setkání s Václavem Havlem a na to, jak si přála, aby jí StB udělala prohlídku na chalupě.

Psací stroje pod dohledem

Agitace v roce 1989 spoléhala na šíření letáků, které bylo mnohem pracnější, než dnešní sdílení pozvánek na facebooku. Proces byl náročnější i proto, že cokoliv, co šlo proti režimu, bylo hned bráno jako rozvracení socialistického státu.

Své o tom ví i nejdéle sloužící poslanec Marek Benda. Právě u něj začalo psaní letáků, které zvaly na studentskou demonstraci 17. listopad 1989.

Opatrnost byla podle Bendy na místě, tehdejší Státní bezpečnost totiž věděla, jak zjistit, na kterém psacím stroji byl ten který dokument naťukaný.

Video  Studio 17.listopad: Marek Benda  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

„Obecně se dá poznat, co bylo na jakém psacím stroji napsáno, protože každý z nich má drobnou chybičku. Nadskakuje písmenko nebo podobně,“ zavzpomínal, jak tehdejší policie uměla rozeznat autory. I proto o některé psací stroje tehdy přišel.  

„Protože u nás byly opakované domovní prohlídky a opakovaně stroje zabavovali, někdy nějaký vrátili,“ zmínil nástrahy režimu. Letáky se proto chystaly tak, že například tento konkrétně Benda nadiktoval zájemcům, ti si to přepsali v ruce a následně běželi například na fakulty. A tam teprve začali ťukat do strojů, které byly volně k dispozici.  

„Abych nerozdal přeťukané letáčky na našem stroji, tak jsem je nadiktoval, každý si je musel rukou přepsat a každý si je na fakultě přepsal,“ popsal tehdejší praxi.

To, že tehdy přišlo na shromáždění tolik lidí, je prý dáno především tím, že akce byla povolená. Studentské hnutí se spojilo s tehdejším Socialistickým svazem mládeže. I když to chvíli vypadalo, že k tomuto spojení ani nedojde.

„Ve Stuze byl o to velký spor, jestli se spojovat se svazáky,“ vzpomíná Benda, podle kterého byl poměr hlasů nakonec 10:8.

V Blesku Benda také zavzpomínal na to, jak neunikl vodnímu dělu, od koho se naučil kličkovat ulicemi i to, proč byl na výslechu ještě 19. listopadu 1989.

12 rozhovorů v sedmi hodinách

Záznamy všech 12 sametových rozhovorů z více než sedmihodinového vysílání si můžete pustit znovu i v rámci tohoto článku. Přímo ve studiu promluvila například i Zuzana Bubílková, kterou chtěl Václav Havel původně za svou mluvčí. Jenže později zjistil, že není Slovenka. A tak z toho sešlo.

Video  Zuzana Bubílková: Havel si debaty s Klausem musel nacvičovat!  - redakce Blesk
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Bývalý český prezident Václav Klaus zase prozradil, jak zakroutil očima, když někdo vyslovil myšlenku, aby se Václav Havel stal prezidentem.

Video  Václav Klaus o listopadu ´89: Havel prezidentem? To snad ne, zhrozil jsem se tenkrát.  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Fero Fenič při demonstraci 17. listopadu mixoval písničku nazpívanou Martou Kubišovou v ateliérech na Barrandově. Při cestě domů se bál, že údajně zabitý student v centru Prahy je jeho synovec, kterého jeho tehdejší přítelkyně marně po městě hledala.

Video  Fero Fenič o zásahu na Národní: Mrtvý student? Myslel jsem, že je to můj synovec.  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Zuzana Bubílková pak zavzpomínala na své moderování diskusního pořadu Co týden dal, když si před kameru Blesku přizvala bývalého federálního premiéra slovenské vlády Jána Čarnogurského.

Video  „Husák mi řekl: Já tě zavřít nenechal.“ Expremiér Čarnogurský promluvil pro Blesk. 
Video se připravuje ...

Textař Michal Horáček zavzpomínal na vyjednávání s komunisty, když u jednoho stolu seděli Václav Havel i Václav Klaus.

Video  Studio 17. listopad: Michal Horáček  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Atmosféru 30 let starou s vidinou kriminálu popsal také hudebník Michael Kocáb.

Video  Studio 17. listopad: Michael Kocáb  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Herec Michal Kňažko vzpomínal na to, jak lidem oznamoval rušení divadelních představení i jak zakládal Veřejnost proti násilí.

Video  Milan Kňažko o zúčtování s komunismem: Oni do nás nestříleli, my jsme je nevěšeli.  - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Někdejší tajemnice Václava Havla Anna Freimanová odmítala, že by se pozdější prezident skamarádil s StB, jejíž příslušníci číhali na Hrádečku. A promluvila i o blízkém přátelství s bývalou první dámou Olgou Havlovou.

Video  Anna Freimanová o listopadu '89 a Havlových  - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

A své vzpomínky připojil také herec Jan Potměšil.

Video  Jan Potměšil o listopadu '89  - David Turek, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

 

dama_s_kosou ( 16. listopadu 2019 11:55 )

Svobodni lide slavi. Otroci vzpominaji.

wicci ( 16. listopadu 2019 10:58 )

Studentské hnutí se spojilo se Socialistickým svazem mládeže .... Socialistický svaz mládeže byl takový inkubátor mladých budoucích komunistů. Čítal v té době asi 600 000 mládežníků. Jen blbec nebo kariérista do SSM vlezl..

vaber ( 16. listopadu 2019 10:18 )

čím méně lidí vidí že jsme vybudovali krásnou kapitalistickou společnost ,tím více se musí lidem vtloukat do hlavy takovéhle dojemné příběhy ,jaké nedokázali vymyslet ani komunisti o vítězném únoru, jak se mohou cítit obyčejní lidé vedle těchto superhrdinů

kurna1 ( 16. listopadu 2019 08:16 )

Jděte do hajzlu s tím 17. listopadem !!!!

At_zije_Babis ( 16. listopadu 2019 07:59 )

Nerikam ze bylo za komančů dobre to urcite ne ale tento bordel co je ted viz milion chcanek to je děs!🤮

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa