Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman horší než Havel, Babiš „zašlapal“ Sobotku. Češi známkovali politiky od roku 1993

Autor: simao - 
14. listopadu 2019
05:02

Miloš Zeman zaostal za Václavem Havlem i Václavem Klausem, mezi premiéry triumfovali právě Klaus a také současný předseda vlády Andrej Babiš (ANO), naopak propadl třeba jeho předchůdce Bohuslav Sobotka (ČSSD), ale třeba i zesnulý Stanislav Gross. V exkluzivním průzkumu Phoenix Research pro Blesk Zprávy lidé známkovali polistopadové politiky. Jak to dopadlo a proč?

Václav Havel za dva, stejně tak Václav Klaus. Miloš Zeman? Oproti svým předchůdcům zaostal a do „žákovské“ dostal trojku.

V exkluzivním průzkumu agentury Phoenix Research hodnotili lidé české prezidenty při příležitosti 30. výročí od sametové revoluce a blížícího se 17. listopadu, který si kontinuálních vysíláním připomene Blesk.cz již dnes.

Od 10:00 budete moci sledovat vysílání z našeho studia s celou řadou známých hostů. Včetně exprezidenta Václava Klause.

Čím si politolog Jan Kubáček vysvětluje, že Havel předčil Zemana? „Důvodem je stávající rozdělení, taková ta boxovaná ve společnosti. Přesně se ukazuje, že u poloviny lidí to má prezident dobré, pevné, ale jen u poloviny lidí. To dobře dokumentuje tu známku. Prezident Zeman to má za dobře,“ řekl Blesk Zprávám Kubáček.

Exkluzivní průzkum Phoenix Research: Jaké známky dostali čeští prezidenti? Exkluzivní průzkum Phoenix Research: Jaké známky dostali čeští prezidenti? | Infografika Blesk Zpráv/Veronika Zabilanská

Ostré kritiky však měli všichni prezidenti, upozorňuje Kubáček. Proč tedy skončil Zeman poslední?

„Samozřejmě je tu i hledisko vnímání minulosti. Obecně to platí, že pro řadu lidí bylo sluníčko zářivější, teploty krásnější, léta pohodovější, všechno chutnalo lépe a toto je podobné. Hezká zkušenost z minulosti působí optimističtěji, než přítomnost a aktuální prožívání politiků. My si trochu ty prezidenty a premiéry z minulosti posouváme do role nekonfliktních, nekontroverzních vzpomínek. Za Václava Havla a Václava Klause byly také skupiny lidí velmi kritických vůči nim, ale nebyly tak vyhraněné, nebyly tak početné,“ doplňuje Kubáček. 

Ještě pestřejší je situace kolem českých premiérů. „Prezidentskou“ dvojku si udržel Václav Klaus, od hlasujících ji však dostal i současný předseda vlády Andrej Babiš. Kauzám, které jeho vládnutí provázejí, navzdory. Babišova obliba tak nijak zvlášť neutrpěla. 

Klaus a Babiš bodovali, Sobotka či Topolánek propadli

Naopak kdo zůstal hluboko v poli poražených, je čtyřkař Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Ono se ukazuje, že Češi dlouhodobě chtějí razantního premiéra, člověka, který je charismatický, který to vede pevněji a přichází s impulzy pro společnost. Můžeme s nimi souhlasit, nesouhlasit, vytýkat jim cokoli, ale obecně voliči opravdu velmi kvitují, když je ten člověk charismatický a má jasno, má jasný hodnotový kompas. To velmi dobře naplňuje jak Václav Klaus, tak Andrej Babiš,“ okomentoval výsledky průzkumu Kubáček.

„Naopak když se podíváte na všechny ty úřednické premiéry - už Josef Tošovský byl reprezentován jako úředník - tak byli více nenápadní. Kritika vůči nim, kdy jsou považováni za spíše slabší, je dlouhodobě silná. Na začátku u nich lidé pookřejí, ale pak když to hodnotí, je to pro ně často období konfliktu, rozhádanosti vlády, období okopávání. Jak Tošovský, tak překvapivě Fischer, Rusnok, ale i Nečas, Sobotka, Gross jsou biti za tu ′slabost′,“ upozorňuje Sobotka.

Exkluzivní průzkum Phoenix Research: Jaké známky dostali premiéři ČR? Exkluzivní průzkum Phoenix Research: Jaké známky dostali premiéři ČR? | Infografika Blesk Zpráv/Veronika Zabilanská a Jarmila Hluchá

Ne všichni ráznější premiéři, kteří dodnes „dráždí“ veřejnost - jako třeba Miloš Zeman, Jiří Paroubek či Mirek Topolánek - ale dostali dobré známky. Zeman si i v této části průzkumu odnesl trojku, „buldozer“ Paroubek také. A ještě o stupínek níže skončil Topolánek.

„Byli to razantní premiéři, byli schopni rozhodovat, neměli obavu něco učinit. Ukazuje se však, že u některých politiků je zakopána stále velká, vysoká nevraživost, skepse. Lidé jim vyčítají ′panské manýry′. Ukázalo se to, když Mirek Topolánek kandidoval na prezidenta. Mnozí jej mají jako potenciálního úspěšného kandidáta, někteří mu prorokovali, že se dostane do druhého kola. Ale ono se ukázalo, že mu společnost stále řadu věcí neodpustila. Ani časový odstup nepomohl,“ dodává Kubáček.

Průzkum Phoenix Research probíhal od 8. do 11. listopadu a zúčastnilo se jej 811 respondentů napříč Českem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

xiioma ( 15. listopadu 2019 15:10 )

Babišovo METRO dalo informaci, že demonstrace začíná až v 160, přitom to už končí... Jo, demokracie je nepřítelem pana Babiše a je potřeba pro ní bojovat VŠEMI ideovými prostředky.

housIista ( 15. listopadu 2019 12:39 )

My hloupá a de.bi.lní lůza máme rádi Miloše Zemana, soudruha Babiše a mlátičku Ondráčka. Hurá, hurá, hurá!!!

marmat ( 14. listopadu 2019 21:48 )

Prezident je u nich už klidně a naprosto otevřeně "kořala", co si dovolí nick
barda, zdenekksevratil: titan­33,ci­krt,ro­ko..­.je VIZITKA REDAK­CE..­....sk­andál­ní

marmat ( 14. listopadu 2019 21:40 )

Diskuze zde není ......NEKONÁ se ....Pár trollů se producíruje bezpředmětně
Bohužel to redakci vyhovuje !!!

ciktr ( 14. listopadu 2019 19:22 )

My hloupá a de.bi.lní lůza máme rádi Miloše Zemana a soudruha Babiše. Hurá, hurá, hurá!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa