Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Brexit bude na konci ledna, řekl Johnson v debatě lídrů. Nesmysl, vysmál se mu Corbyn

Autor: ČTK - 
19. listopadu 2019
22:25

Británie „rozhodně“ vystoupí z Evropské unie 31. ledna a do konce příštího roku je schopná uzavřít dohodu o novém partnerství s EU. Na úvod úterní historické debaty televize ITV to prohlásil konzervativní britský premiér Boris Johnson. Jeho hlavní vyzyvatel Jeremy Corbyn, který do prosincových předčasných voleb vede opoziční labouristy, označil vládní brexitový harmonogram za nesmysl. Británie si podle něj musí přiznat, že potřebuje zachovat „pevný“ vztah s evropským blokem.

Televizní debaty stranických lídrů jsou od roku 2010 nedílnou součástí předvolebního dění v Británii, na duel hlavních tváří dvou nejsilnějších uskupení ale dosud nikdy nedošlo. Úvod debaty byl věnován britskému odchodu z EU, který byl už třikrát odložen a je pochopitelně jedním z hlavních témat stávající kampaně.

Johnson po nástupu do čela vlády sliboval realizaci brexitu na konci října. Nyní se nechal slyšet, že Británie „rozhodně odejde 31. ledna“. Jedinou příčinou předčasných voleb je podle něj neschopnost parlamentu prosadit výsledek referenda z roku 2016. Předvánoční hlasování prezentoval jako volbu mezi pokračováním nejistoty a rychlým odchodem z EU na základě jeho dohody, která „naplňuje vše, co jsme od brexitu chtěli“.

Corbyn zmínil úpravu rozvodové dohody a referendum

Corbyn označil vyřešení brexitové hádanky za prioritu labouristů a zopakoval plán úpravy „rozvodové“ dohody a následného referenda, v němž by se lidé rozhodovali mezi dojednanou podobou odchodu a setrváním v Unii. Navzdory opakovaným výzvám však neprozradil, kterou možnost by za takového scénáře podpořil.

„Je načase, abychom si uvědomili, že musíme zachovat pevný obchodní vztah s Evropou,“ řekl Corbyn ohledně svých představ. Jako „holé nesmysly“ klasifikoval premiérův slib o prosazení stávající brexitové dohody do konce ledna, zpochybnil také to, že by Británie mohla v příštím roce stihnout vyřešení otázky budoucích vztahů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pupak_1 ( 20. listopadu 2019 00:25 )

Kecal Johnson a ten všivý komunista Corbyn, se mohli dohodnout aspoň na jednom pevném datu a to 30.2.
Zvítězili by oba a ukončili by tak chaos, který v Británii vládne.

Zobrazit celou diskusi