Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mayová volá po rozhodnutí. Na svou dohodu o brexitu ale dál nemá hlasy

Aktualizováno -
25. března 2019
18:13
Autor: peb, ČTK - 
25. března 2019
17:55

Premiérka Theresa Mayová se v Dolní sněmovně nadále snaží získat podporu pro brexitovou dohodu, kterou britští poslanci opakovaně odmítli, stále ale nemá dostatek hlasů, a proto tento týden nové hlasování o dokumentu nepředpokládá. Snaha premiérky Theresy Mayové získat poslanecké hlasy ale bude pokračovat. Mayová v parlamentní debatě zopakovala, že Evropská unie možnost změny návrhu dohody nepřipouští. Šéf opoziční labouristů Jeremy Corbyn chce, aby řízení brexitu převzala sněmovna, což Mayová odmítá.

Doufám, že se všichni shodneme, že nyní se musíme rozhodnout, řekla Mayová. Jako jediné možné řešení vidí dohodu o podmínkách brexitu, kterou vyjednala s Bruselem. Dodala, že si je dobře vědoma toho, že dohoda je kompromisem. Dohodu parlament již dvakrát odmítl a premiérka zatím nepředpokládá, že návrh tento týden předloží ke třetímu hlasování, protože dosud mezi poslanci potřebnou podporu nemá. 

Premiérka opět nevyjasnila, jaký by byl její „plán B“, pokud se nepodaří prosadit v Dolní sněmovně „rozvodovou“ dohodu s EU. Stále prý doufá, že dokument bude moci poslancům znovu předložit. Britský ministr pro brexit Stephen Barclay v neděli uvedl, že pokud parlament odhlasuje podobu brexitu, která odporuje volebnímu programu Konzervativní strany, mohlo by to vést k předčasným volbám.

Ministerská předsedkyně také prohlásila, že zemi nepovede z Unie bez dohody, pokud si parlament nebude přát opak.

Zrušení brexitu se nemůže stát

„Brexit bez dohody nebude, pokud jej parlament neodsouhlasí. Zrušení brexitu se nemůže stát. A pomalý brexit, který by prodloužil článek 50 (Lisabonské smlouvy) za 22. květen a přinutil Brity k účasti v evropských volbách... není brexitem, který by národ sjednotil,“ uvedla Mayová.

Jeremy Corbyn nicméně po projevu premiérky varoval, že Británii stále riziko neřízeného odchodu hrozí. Šéf labouristů proto chce, aby iniciativu nyní převzal parlament. Návrh usnesení, které by takové řešení umožnilo, Mayová jménem vlády odmítla. 

„Vládní přístup k brexitu se nyní stal národní ostudou, prohlásil Corbyn.

Britští komentátoři odhadují, že při dnešním večerní hlasování už ve sněmovně uspěje poslanecký návrh, který by vytvořil prostor pro sérii hlasování o různých brexitových scénářích. Mayová slíbila, že tento proces umožní, staví se však k němu skepticky, a dokonce naznačila, že například setrvání Británie v celní unii či na jednotném unijním trhu by odmítla uskutečnit i po schválení těchto scénářů poslanci. „Nikdo nechce podporovat variantu, která by protiřečila programu, se kterým kandidoval,“ řekla. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

milan1959 ( 25. března 2019 18:50 )

Teď už pomůže britům v tom chaosu pouze nové referendum

Zobrazit celou diskusi