Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Krvavý“ brexit: Juncker se pořezal při holení. Za zranění nemůže Mayová, vtipkoval

Autor: ČTK - 
20. února 2019
23:26

O možných zárukách, které by daly oběma stranám britského odchodu z EU odpovídající právní jistotu a podtrhly dočasný charakter tzv. irské pojistky, dnes večer v Bruselu diskutovali britská premiérka Theresa Mayová a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Ten zaujal velkou náplastí na tváři. A raději rovnou přítomným objasnil, co se přihodilo.

Jean-Claude Juncker dnes britskou premiérku v Bruselu uvítal s náplastí na obličeji. Před novináři s úsměvem zdůraznil, že se poranil při holení a Theresa Mayová není za ránu na jeho tváři nijak odpovědná.

Po schůzce to uvedli ve společném prohlášení s tím, že rozhovory byly konstruktivní a vyjednávací týmy by možnosti měly dál projednávat. Dohodli se také na dalším setkání ještě před koncem měsíce.

„Oba opět potvrdili své odhodlání vyhnout se standardní hranici na irském ostrově a respektovat integritu jednotného trhu EU a Spojeného království,“ stojí v komuniké, které na svůj web umístila Evropská komise. Britský parlament Mayové uložil dojednat s ostatními státy EU změny u tzv. irské pojistky v už domluveném textu dohody o odchodu z Unie, jinak dokument sněmovna nepotvrdí. EU ale odmítá dlouhé měsíce dojednávaný text znovu otevírat a u irské pojistky slibuje jen dodatečná vyjasnění a upřesnění svých záměrů.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker jednal s Mayovou o brexitu. A upozornil na to, že se pořezal při holení Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker jednal s Mayovou o brexitu. A upozornil na to, že se pořezal při holení | ČTK

Britská premiérka podle dnešního společného prohlášení uznala pozici Evropské unie a speciálně dopis, který jí 14. ledna společně adresovali Juncker a předseda Evropské rady Donald Tusk.

Oba v něm zdůraznili, že předjednaný text dohody o vystoupení, která obsahuje i onu irskou pojistku, možné měnit není. Slíbili ale také, že EU bude pracovat na nalezení jiného řešení při domlouvání smlouvy o budoucích vzájemných vztazích tak, aby pojistka buď platit nezačala, či fungovala jen po nezbytně nutnou a co nejkratší dobu.

Pokud se řešení nenajde v příštích několika týdnech a britský parlament smlouvu nepotvrdí, hrozí, že Británie 29. března z Unie odejde bez dohody se všemi souvisejícími negativními hospodářskými dopady. V Irsku by ovšem také okamžitě vznikla standardní vnější hranice EU, což je právě ta situace, které se chtějí obě strany ze všech sil vyhnout.

Mayová a Juncker podle dnešního společného prohlášení také hovořili právě o tom, jaké alternativní řešení by mělo pojistku do budoucna nahradit. Pověřili proto šéfa vyjednávacího týmu EU Michela Barniera a britského ministra pro brexit Stephena Barclaye, aby probrali, jak dál v této věci postupovat a posoudili, zda by bylo vhodné upravit a do větších podrobností doplnit už předjednaný text společné politické deklarace. V ní EU27 a Británie popisují, jak si právě budoucí vztahy představují.

Mayová bude mít možnost o brexitu hovořit také s dalšími šéfy států a vlád unijních zemí o víkendu na summitu s arabskými zeměmi v egyptském Šarm aš-Šajchu.

agfor ( 21. února 2019 15:44 )

Je to nemehlo. Na uřezávání hlav si Merkelová pozvala skoro 2 miliony odborníků z IS.

gabreta ( 21. února 2019 11:15 )

Nemá se ten kašpar holit, když je nalitej!!

sazava ( 21. února 2019 08:03 )

No tak se ozral jako prase a porezal se

Zobrazit celou diskusi