Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Britové hlasování o brexitu odložili. Evropský parlament na ně ale čeká

Autor: ČTK, tva - 
21. října 2019
17:40

Předseda dolní komory britského parlamentu John Bercow zablokoval nový pokus vlády předložit v pondělí poslancům ke schválení dohodu o brexitu. Vláda podle něj navrhovala v zásadě stejné usnesení jako v sobotu, přičemž se nezměnily vnější okolnosti, nové projednávání této otázky by tudíž porušovalo procedurální pravidla. Podle Bercowa nicméně kabinet premiéra Borise Johnsona může předložit zákon o ratifikaci podmínek odchodu z Evropské unie.

Co se týče podstaty, je dnešní usnesení stejné jako sobotní a (Dolní) sněmovna ve věci rozhodla. Dnešní okolnosti jsou stejné jako sobotní okolnosti,“ uvedl Bercow.

Britští poslanci se podle parlamentních procedurálních pravidel nemohou zabývat otázkou, ke které už ve stejném legislativním období přijali stanovisko. Při mimořádném víkendovém zasedání parlamentu sice nakonec nedošlo na jasný verdikt o návrhu brexitové dohody jako takovém, Dolní sněmovna ale o věci rozhodla. Poslanci odhlasovali, že dohodu neschválí, dokud nebude její obsah převeden do britského práva.

Johnson: Brexit komplikacím navzdory

Příslušný ratifikační zákon bude podle britských médií zveřejněn v pondělí večer. První hlasování v rámci legislativního procesu plánuje vláda na úterý. Bercow v pondělí označil vládní plány v této věci za legitimní.

Johnson chce i přes aktuální komplikace vyvést Británii z EU na základě své dohody v platném termínu na konci měsíce. Takové vyústění je teoreticky stále možné, vláda ale potřebuje v mimořádně krátkém čase 10 dnů prosadit ratifikační zákon. Podle zpravodajské společnosti BBC v minulosti přijímání podobných opatření trvalo i výrazně déle než několik týdnů.

Na schůzi se nejspíš smlouva o brexitu schválit nestihne

Evropský parlament (EP) nebude hlasovat o brexitové dohodě dříve, než ji schválí britští zákonodárci. Shodl se na tom v pondělí brexitový koordinační výbor EP. Europoslanci tak s největší pravděpodobností neschválí smlouvu o britském odchodu z Unie na nyní začínající plenární schůzi ve Štrasburku, což zvyšuje možnost přinejmenším krátkého technického odkladu brexitu.

„Navrhneme předsedům politických skupin, aby naše konečné hlasování proběhlo až po úplné ratifikaci v Británii,“ řekl médiím při odchodu z jednání šéf výboru Guy Verhofstadt.

Lídři politických skupin spolu s předsedou EP Davidem Sassolim rozhodnou o osudu hlasování v pondělí večer. Sassoli už minulý týden na summitu EU uvedl, že europarlament bude o dohodě hlasovat až po parlamentu britském.

Někteří poslanci se ale domnívají, že schválení v Evropském parlamentu lze stále stihnout do deseti dnů, aby nebyl potřeba další odklad brexitu. Hovoří se také o svolání mimořádného zasedání na 31. října.

Další část členů europarlamentu je však přesvědčena, že bude možné stihnout hlasování nejdříve v listopadu. Unijní země by v takovém případě zřejmě musely schválit prodloužení britského členství v evropském bloku.

PPP150W ( 21. října 2019 20:11 )

Vůbec nevíte o čem melete.

Svedomity ( 21. října 2019 18:50 )

Nezadat ( 21. října 2019 18:20 )

Vláda lidu v demokracii??,lejno horší jak komunismus,ti aspoň neslibovali a když to demokracii nevyhovuje,tak se na lidi vys ere,na rozdíl od komunismu.

Zobrazit celou diskusi