Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Chci ji obejmout.“ Vévodkyně Meghan se dočkala zastání u bývalé první dámy

Autor: Darina Jíchová - 
12. listopadu 2019
18:20

Bývalá první dáma Spojených států a exministryně zahraničí Hillary Clintonová se netají tím, že je velkou fanynkou své krajanky Meghan Markleové, vévodkyně ze Sussexu. V rozhovoru pro stanici BBC Clintonová ostře vystoupila proti kritice, které manželka britského prince Harryho čelí. „Chci ji vzít do náruče a utěšit,“ prohlásila politička. Zprávu přinesl list Daily Mail.

„Pokračuj v tom, co děláš, v tom, co považuješ za správné,“ vzkázala Clintonová vévodkyni. Slovní útoky tisku proti Markleové označila za rasistické a sexistické. Na podporu někdejší herečky, známé hlavně ze seriálu Kravaťáci, vystoupila také dcera Clintonové Chelsea. „Láme mi to srdce, chci ji obejmout,“ doplnila exministryně během interview.

Hillary Clintonová společně s dcerou propaguje jejich novou knihu. Hillary Clintonová společně s dcerou propaguje jejich novou knihu. | Reuters

„Od počátku jejího vztahu s Harrym v roce 2016 se potýká s kritikou s rasistickým podtextem,“ prohlásila v tomtéž rozhovoru Chelsea Clintonová. „Když se vrátíte do doby, kdy oznámili svoje zasnoubení, a projdete komentáře na sociálních sítích, jasně z nich ucítíte rasismus,“ vysvětlila dceřino prohlášení Clintonová.

Clintonová: Tohle si nezaslouží

„A když si pomyslím, že některá vaše mainstreamová média dovolí, aby se takové rasistické poznámky tiskly na jejich stránkách… je to smutné, zničující a hlavně nepřipustitelné,“ obrátila se Clintonová na reportéry britské stanice. „Sama svou prací si udělala jméno ve světě, pak se zamilovala. Jejich vztah by měl být oslavován, představuje moderní pohádku. Jen se na ně podívejte,“ pokračovala politička.

„Jako matka ji chci vzít do náručí a říct jí, aby to vydržela, aby se kritikou nenechala strhnout. Sama vím, jak je to těžké. Existují ale různé strategie, které se můžete naučit. Takové útoky můžete brát s humorem, přehlížet je, ale to, čím prochází, není nic jednoduchého. Tohle si nezaslouží,“ uvedla Clintonová, která má s negativní kritikou velkou zkušenost.

Clintonovy v knize opomněly Thatcherovou

Obě Clintonové jsou nyní v Londýně, kde propagují svoji knihu o silných ženách The Book of Gutsy Women. V Británii se musely „zpovídat“ z toho, proč do svého díla nezařadily první britskou premiérku Margaret Thatcherovou, známou pod přízviskem „železná lady“. „Nepochybně to byla silná a kurážná žena, ale ze širšího pohledu nejevila velký zájem o pozitivní změny. Nespadala do definice, kterou jsme si při výběru našich hrdinek stanovily,“ řekla Clintonová.

„Osobně ji obdivuju a považuju za silnou osobnost, ale naše kritéria byla jiná. Hledaly jsme ženy, které se zasadily o změnu, které otevíraly cestu svým následovnicím. Udělala mnohé pro sebe jako ženskou političku a premiérku, ale už ne tak pro ostatní,“ doplnila Chelsea Clintonová.

Znovu kandidovat nebude

Americké političce se nevyhnula otázka ohledně její potenciální prezidentské kandidatury. „Pokaždé opakuji to samé, když se novináři ptají. Podporujte kandidáty, já jsem vděčná za příležitosti, které jsem měla,“ začala Clintonová, po porážce z roku 2016 to vypadá, že se demokratka znovu současnému prezidentovi Donaldu Trumpovi nepostaví.

„Hodně lidí mě nutí, abych to znovu zkusila. Já ale věřím, že bychom se měli soustředit na získání nového prezidenta, který nám vrátí zpátky naši zemi a její hodnoty,“ navázala Clintonová. „Demokracie po celém světě si prochází těžkou zkouškou. Čím dál více autokratů se dostává k moci, o budoucnost naší země mám obavy, vede nás prezident, který se netají obdivem k diktátorům,“ uvedla.

Fanoušci: Ještě je čas

Z tábora fanoušků Clintonové ale stále zaznívá naděje. „Ještě je čas, Clintonová pořád může kandidovat,“ nechal se slyšet počátkem týdne jeden z bývalých členů jejího volebního týmu.

Jausa ( 13. listopadu 2019 05:11 )

no to je dobree ,ze zrovna oni ji chteji vzit do naruce!!!!!!

Zobrazit celou diskusi