Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Smrt v rodině Hillary Clintonové: Zemřel její nejmladší bratr (†64), otec tří dětí

Autor: Darina Jíchová - 
11. června 2019
11:40

Bývalá první dáma USA Hillary Clintonová (71) se podělila o svůj zármutek – a informovala o smutné zprávě z její rodiny. O smrti svého bratra Tonyho Rodhama (†64). „Přišli jsme o mého bratra Tonyho,“ napsala politička na svém twitteru. A v slzách se loučí se svým nejmladším sourozencem, který ji v minulosti aktivně podporoval, ale v prezidentské kampani zůstal někdejší pojišťovací agent, konzultant, ale také vězeňský dozorce a otec tří dětí v ústraní.

„Je pro mě těžké najít vhodná slova, moje mysl je naplněná vzpomínkami na mého bratra. Když vešel do pokoje, celý ho rozzářil svým světlem a smíchem,“ uvedla Clintonová, svého nejmladšího bratra popsala jako hodného, velkorysého a skvělého člověka, manžela a otce. Rodham po sobě zanechal manželku Megan a tři děti, syny Zacha a Simona a dceru Fionu. „Bude nám velmi chybět,“ svěřila se exministryně.

Clintonová neuvedla, co bylo příčinou jeho smrti. Politička má ještě jednoho bratra, Hugha (69), její sourozenci ji přišli podpořit na mítink v pensylvánském městě Scranton, kde Rodhamovi jako děti trávili léto, během prezidentské kampaně v roce 2016. Tony Rodham se ale jinak do veřejného života moc nezapojoval.

Rodham pracoval i ve vězení

Rodham studoval na univerzitě v Iowě a v Arkansasu, vysokou školu ale nikdy nedokončil. Pracoval převážně jako konzultant, jistou dobu byl i bachařem ve vězení, soukromým detektivem nebo pojišťovacím agentem. Ženatý byl dvakrát, jeho první manželkou byla Nicole Boxerová, dcera kalifornské senátorky Barbary Boxerové.

Archivní snímek z roku 1999: Exprezident Bill Clinton se švagrem Tonym Rodhamem Archivní snímek z roku 1999: Exprezident Bill Clinton se švagrem Tonym Rodhamem | Profimedia.cz

Pár se bral v roce 1994 v růžové zahradě Bílého domu, v té době byl prezidentem Rodhamův švagr Bill Clinton a on sám působil v demokratickém výboru, manželé se rozvedli v roce 2001 a Rodham se znovu oženil v roce 2005. Své sestře pomáhal během prezidentské kampaně v roce 2008, kde se ale Clintonové nepodařilo získat podporu demokratů, v roce 2016 se kampaně aktivně neúčastnil.

O vztahu se slavnou sestrou

Podle listu New York Times Rodham často čelil kritice za to, že zneužívá svých vazeb na Clintonovy. „Má to své klady i zápory,“ řekl v roce 1999 o vztahu se svou slavnější sestrou a jejím manželem. „Postavení Hillary a Billa nám do života přineslo spoustu dobrého, ale i špatného,“ ve stejném roce Bílý dům oficiálně vytknul snahu bratrů Rodhamů obchodovat s gruzínským politikem Aslanem Abashidzem, hlavním protivníkem tehdejšího prezidenta a spojence Clintona Eduardem Ševardnadzem. 

Clintonová a její možná prezidentská kampaň

Stále není jasné, zda se Clintonová bude o post šéfa Bílého domu ucházet i napotřetí. Svou možnou kandidaturu zatím neoznámila, místo toho se několikrát nechala slyšet, že se v roce 2020 nehodlá znovu postavit Donaldu Trumpovi. Při jednom z rozhovorů však připustila, že její stanovisko není konečné a že „z politického života neodchází“.

Jeden ze zdrojů sdělil reportérům listu The Washington Examiner, že Clintonová s rozhodnutím čekala do zveřejnění zprávy Roberta Muellera, který vyšetřoval ruský vliv na volby v roce 2016. Upravená verze Muellerova reportu byla zveřejněna v dubnu, Clintonová se k možnosti opětovné kandidatury dosud nevyjádřila.

Clintonovou, stejně jako jejího manžela, znepokojuje vysoký počet demokratických kandidátů, o post prezidenta USA zatím projevilo zájem 23 demokratů. Politička zdůraznila, že demokratický kandidát musí být schopný vyhrát nejen na počet hlasů od voličů, ale hlavně od volitelů, tedy zástupců jednotlivých států. Prezidentské volby v USA jsou nepřímé a rozhodují o nich právě volitelé.

tulipan ( 11. června 2019 12:35 )

takovou ***vinu muže zajímat jen debila jako pisatel článku!

andorea ( 11. června 2019 12:06 )

A proč nám to vlastně píšete?

Nezadat ( 11. června 2019 11:58 )

Bůh se probudil a roztočil mlýny.

panamira ( 11. června 2019 11:56 )

To je dobře, že sem se to dozvě­děl???­??????­?????

Zobrazit celou diskusi