Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Turecko začalo „vyvážet“ teroristy: Do Evropy vrátí 2500 bojovníků ISIS

Aktualizováno -
11. listopadu 2019
20:40
Autor: ČTK - 
11. listopadu 2019
10:33

Turecko v pondělí začalo s deportací zajatých bojovníků teroristické organizace Islámský stát (IS) do jejich domovských zemí. Podle tureckého ministerstva vnitra již zemi opustil americký, německý a dánský příslušník IS. V příštích dnech Ankara plánuje vyhostit dalších více než dvacet lidí, informovaly světové agentury. Turecká média uvedla, že v pondělí vyhoštěný Američan uvízl na turecko-řeckých hranicích, jelikož ho ani jedna ze zemí nechce pustit na své území.

Sedm německých islamistů by zemi mělo opustit ve čtvrtek. Podle agentury DPA se jedná o rodinu z Hildesheimu, která do Turecka odjela letos v lednu. U 11 Francouzů, dvou Němců a jednoho Ira úřady údajně již začaly podnikat potřebné kroky k deportaci. Turecko uvedlo, že v Sýrii zadrželo celkem 287 bojovníků ze zahraničí a další stovky jich už drží v zajetí. Většina z nich zřejmě zamíří do zemí Evropské unie.

Opoziční server Ahval v pondělí informoval, že bojovník s občanstvím USA, který byl vyhoštěn jako první, po deportaci uvízl v hraničním pásmu mezi Tureckem a Řeckem. Atény ho totiž nechtějí pustit do země a Ankara jej nehodlá přijmout zpět. Spojené státy se k jeho případu zatím nevyjádřily.

Německé ministerstvo zahraničí uvedlo, že Ankara informovala Berlín o deseti lidech mezi nimiž jsou tři muži, pět žen a dvě děti. V případě dnes deportovaného muže podle německých úřadů nejsou k dispozici informace o jeho členství v IS, v případě sedmičlenné rodiny, která má být deportována ve čtvrtek, není ani jasné, zda vůbec pobývala v Sýrii.

Dánská policie v pondělí na letišti v Kodani zadržela osmadvacetiletého dánského občana s vazbami na IS, který přiletěl z Turecka. Tam byl v minulosti odsouzen za členství v teroristické organizaci na čtyři roky. V Dánsku muž, který žil podle listu Jyllands Posten před odchodem na Blízký východ v roce 2013 ve městě Aarhus, čelí obvinění z terorismu. V úterý by měl stanout před soudem.

Turecko: Nejsme hotel pro bojovníky, vezměte si islamisty zpět

Francouzská ministryně obrany Florence Parlyová dnes řekla, že o tureckých plánech na deportaci francouzských občanů neví. Agentuře AFP však nejmenovaný zdroj sdělil, že většina z 11 Francouzů určených k deportaci jsou ženy. Některé z těchto osob jsou přitom ve vězení již delší dobu, jiné byly zadrženy teprve nedávno. Po příjezdu do Francie budou podle policejní dohody mezi Paříží a Ankarou zatčeny a stanou před soudem.

Ve státní televizi TRT Haber se spekulovalo o tom, že se Ankara chystá vrátit do vlasti na 2500 bojovníků, z nichž většina zamíří do zemí Evropské unie. V celkem 12 deportačních střediscích v Turecku se nyní podle televize nachází 813 džihádistů.

Turecko kritizuje státy Západu za to, že nechtějí přijímat zpět svoje občany, kteří odešli bojovat do Sýrie či Iráku do řad ISIS. Ministr vnitra Süleyman Soylu v pátek prohlásil, že Turecko není hotelem pro bojovníky IS a že země začne islamisty navracet do zemí jejich původu právě dnes. Týkat by se to mělo i těch, kterým evropské státy již odebraly občanství.

Turecké úřady však dosud neuvedly, kolik bojovníků se celkem chystají navracet. Není ani jasné, do jakých zemí zamíří. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek uvedl, že se v tureckých věznicích nachází 1201 příslušníků ISIS a že Turecko zajalo také 287 ozbrojenců v Sýrii.

Evropské země se k převzetí svých občanů, kteří se v minulých letech zapojili do bojů po boku ISIS, stavějí velmi neochotně. Jednak je pokládají za bezpečnostní hrozbu, obávají se ale také, že by proti nim při soudních procesech domácí justice jen těžko zajišťovala důkazy. Přebírání islamistů je také značně nepopulární u tamní veřejnosti.

Turecko minulý měsíc zahájilo vojenskou operaci na severovýchodě Sýrie proti kurdským milicím YPG, které považuje za teroristy. Při ní turečtí vojáci zadrželi některé uprchlé radikály z ISIS, kteří byli do té doby drženi v táborech a věznicích na syrském území.

Většinu těchto zařízení, v nichž se nacházelo na 11.000 islamistů, střežili právě syrští Kurdové. V některých případech se ale naplnily obavy, že se radikálové dostanou na svobodu ve zmatku, který vyvolala turecká ofenziva.

Manowar ( 12. listopadu 2019 04:37 )

Ano,na Bory,za podněcování nenávisti proti Číně a Rusku.

santikxauz ( 12. listopadu 2019 04:35 )

Vychovali je ušáci,tak,ať je vozí k nim.

agfor ( 11. listopadu 2019 17:24 )

Terorista - dobrý vývozní artikl zaplacený miliardami €.

panda82 ( 11. listopadu 2019 14:23 )

1 500 kousků bere Drahoš

kostas ( 11. listopadu 2019 13:42 )

konečně jen češi posílají na ropné války ročně 3 miiardy ,snad už dojde trpělivost i řekům a všechny migranty vykopnou na sever ,ať se ti co u nich dě.ají bordel starají o s své zadky sami

Zobrazit celou diskusi