Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Erdogan potvrdil schůzku s Trumpem. Prezidenti se setkají za týden ve Washingtonu

Autor: ČTK, for - 
6. listopadu 2019
23:21

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu po telefonu hovořil se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem. Oba státníci potvrdili, že se na Trumpovo pozvání setkají ve středu 13. listopadu ve Washingtonu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na turecké představitele.

O schůzce mezi Erdoganem a Trumpem se hovořilo již dříve. Turečtí představitelé ale tento týden uvedli, že Erdogan možná setkání odvolá na protest proti nedávnému hlasování Sněmovny reprezentantů USA.

Ta totiž minulý týden odhlasovala rezoluci, která uznává masakr Arménů v Osmanské říši během první světové války za genocidu. Masakr si podle historiků vyžádal 1,5 milionu obětí.

Ve středu ale Ankara schůzku potvrdila a dodala, že během telefonátu si oba státníci vyměnili své názory na bilaterální témata a poslední vývoj v regionu.

USA a Turecko se v poslední době nepohodly mimo jiné kvůli tureckému nákupu ruského protiraketového systému S-400. Washington z Turecka stáhl výrobu komponentů k letounům F-35, které chtěla Ankara také nakoupit.

Vyřeší vpád do Sýrie?

Turecko 9. října zahájilo ofenzívu proti syrským kurdským oddílům YPG, jež považuje za teroristy. Cílem bylo vytlačit je od hranice a zřídit tam bezpečné území pro návrat syrských uprchlíků z Turecka. Členové YPG byli přitom spojenci USA v boji proti islámským radikálům.

V souvislosti s tureckou ofenzívou čelily USA kritice, že tuto operaci umožnily, když před jejím zahájením oznámily odsun svých vojáků ze severu Sýrie. Donald Trump na vojenský vpád do Sýrie reagoval vyhlášením protitureckých sankcí, které ovšem po několika dnech odvolal.

V polovině října se rovněž dostal na veřejnost text dopisu, který Trump adresoval právě Erdoganovi. Napsal v něm, že chce dospět k „dobré dohodě o Sýrii“ a vzkázal mu, ať není „tvrďák“. Dopis tehdy končil větami „Nebuďte hlupák. Zavolám vám později“.

 

Zobrazit celou diskusi