Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Krutá smrt 39 imigrantů v „ocelové rakvi“: Expert popsal, jak zemřeli v -25° C

Aktualizováno -
24. října 2019
07:29
Autor: ČTK, ula, tva, kso - 
23. října 2019
10:47

Smrt uprchlíků musela přijit - dřív nebo později. Britské úřady úřady dostaly první varování o riziku už před třemi lety. „Ti lidé byli zmrazeni až k smrti,“ řekl expert na dopravu Richard Burnett. Třicet devět mrtvých těl nalezla v noci na středu britská policie v kamionu na jihovýchodě Anglie.

Politici i úřady o riziku předem věděli. Podle novin Daily Mail už před třemi lety Národní agentura pro trestnou činnost varovala, že pašeráci  využívají  přístav Purfleet, protože je méně vytížen než ostatní vstupní místa do Velké Británie. Další varování přišlo v  květnu tohoto roku.  Stejná agentura upozorňovala, že k přepravě ilegálních imigrantů teď více slouží přístavy v Belgii, například Zeebruge. Právě odsud se kamion do Velké Británie zřejmě dostal. 

„Ti lidé byli zmrazeni až k smrti,“ řekl ředitel britské Asociace silniční dopravy Richard Burnett. Podle odborníků uvnitř chladícího kontejneru mohlo být až -25 stupňů Celsia. „Byla tam tma a pokud běželo chlazení, tak i neuvěřitelně chladno. jediné místo, kam mohli jít na záchod, bylo uvnitř kontejneru. Oni tam byli celé dny,“ uvedl Tim Loughton, poslanec za konzervativce. Podle něj je teď nutné zesílit bezpečnostní opatření mezi Británií a Belgií. 

Řidiče nákladního vozu policie již zadržela, je jím 25letý muž ze Severního Irska. Kamion přijel do Británie podle prvních zpráv zřejmě z Bulharska. Bulharské ministerstvo zahraničí uvedlo, že kamion byl registrován ve Varně na firmu vlastněnou Irkou, podle předsedy vlády Bojka Borisova ale vůz v Bulharsku už nebyl dva roky.

Vozidlo se našlo v průmyslové zóně Waterglade ve městě Grays východně od Londýna. Policii přivolali záchranáři ve středu kolem 02:40 SELČ. Kdo upozornil na kamion není jasné. Okolí místa hrůzného nálezu policie uzavřela.

Podle britských médií bylo vozidlo chlazené, teplota mohla klesnout až na -25 stupňů Celsia. Lidé tudíž mohli přijít o svůj život velice rychle.

Totožnost řidiče

Pětadvacetiletého řidiče policie zadržela pro podezření z vraždy. Podle prvotních informací byla v nákladním prostoru kamionu těla 38 dospělých a jednoho teenagera. Úřady nařídily pitvy těl.

Britské deníky The Sun a Mirror tvrdí, že řidičem byl pětadvacetiletý Mo Robinson ze Severního Irska. Ten se na sociálních sítích často pyšnil svou zálibou v řízení kamionu. Bratr Robinsonovy přítelkyně řekl deníku Belfast Live, že „o něm nemají žádné zprávy“ a „netuší, co se děje“.

Policie našla na jihovýchodě Anglie v kamionu 39 mrtvých Policie našla na jihovýchodě Anglie v kamionu 39 mrtvých | ČTK

Bulharské ministerstvo zahraničí podle zpravodajského webu 24 časa sdělilo, že kamion byl registrovaný ve Varně na firmu, kterou vlastní irská občanka. Předseda vlády Bojko Borisov ale nedlouho poté uvedl, že vozidlo od roku 2017 nebylo v Bulharsku.

Kamion jel neobvyklou trasou, zřejmě kvůli kontrolám

Zděšení“ nad nálezem vyjádřil premiér Boris Johnson. Prohlásil, že je v myšlenkách s těmi, kdo zemřeli, i s jejich blízkými. Zároveň uvedl, že ministerstvo vnitra ho o případu pravidelně informuje a že hodlá spolupracovat s policií při objasnění tragédie.

Britská ministryně vnitra Priti Patelová uvedla, že je tragickým incidentem „šokována a zarmoucena“. „Policie zatkla jedince a my jí nyní musíme dát prostor pro vyšetřování,“ dodala ministryně.

Konzervativní poslankyně Jackie Doyleová-Priceová, která zastupuje v parlamentu obvod, v němž město Grays leží, označila zprávy o smrti 39 lidí za „odporné“. „Obchodování s lidmi je ohavný a nebezpečný byznys... Doufejme, že policie dostane vrahy před soud,“ uvedla.

Středeční případ připomíná kauzu z roku 2000, kdy celníci při kontrole nizozemského kamionu v přístavu Dover nalezli těla 58 udušených Číňanů. Pokus o ilegální překonání hranic přežili tehdy jen dva migranti. V roce 2015 se v Rakousku v odstaveném chladírenském voze, který přijel z Maďarska, našlo 71 mrtvých uprchlíků.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

babickavenus ( 28. října 2019 06:19 )

Prosím Tě, nemáš náhodou, úředně potvrz­enou­....sn­íženou rozlišovací schopnost? A co ty zaječí bobky, které si při procházce zobal, jako milánskou směs...jediné co poznáš, je den a noc... a to ješté občas

kuropatka ( 24. října 2019 20:06 )

Ridič má zodpovědnost a je vinný

Monikay ( 24. října 2019 15:04 )

já tomu nějak nerozumím. to si řidič neuvědomil že mrazí nebo je schválně zavraždil? jak by se pak zbavil hromady těl?

gabreta ( 24. října 2019 11:55 )

Angláni rozdávají pokuty za nájezdníky řidičům a firmám ze starýho kontinentu jak na běžícím pásu. Teď jde o jejich občana, tak jsem zvědav co přijde teď! Za chvíli tam nikdo nebude chtít jezdit a jsem zvědav co budou dělat, když všechno musí dovážet!!

lejla82 ( 24. října 2019 10:48 )

Tak hlavne je dobre zjistit si vsechny podrobnosti.. ridic kamionu byl propusten protoze prevzal ten kontajner ktery uz byl v depu. mel ho je 35 minut kdyz zjistil co je uvnitr zavolal zachranku a policii..

Zobrazit celou diskusi