Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Mayová ustála vzpouru ve straně, premiérkou chce být dál. Ministryně ale končí

Aktualizováno -
22. května 2019
21:00
Autor: ČTK, kal - 
22. května 2019
19:52

Vedení vlivného výboru britských konzervativních poslanců dnes nezměnilo stranická pravidla a neumožnilo ihned znovu hlasovat o vyslovení nedůvěry premiérce Therese Mayové. Ta podle informací britských médií navzdory odporu členů vlastního kabinetu dnes rezignovat nehodlá a plánuje pokračovat ve čtvrtém pokusu prosadit svůj brexitový plán. Mayová přišla ale kvůli svému novému plánu na realizaci brexitu o prvního člena kabinetu. Rezignaci oznámila Andrea Leadsomová, jež měla dosud na starosti vládní agendu v dolní komoře parlamentu.

Předsednictvo tzv. Výboru 1922 nevyslyšelo výzvy některých poslanců Konzervativní strany a nakonec ani nehlasovalo o změně pravidel týkajících se vyslovení nedůvěry v lídra Konzervativní strany. Předseda Graham Brady se má nicméně v pátek s premiérkou Mayovou sejít a hovořit s ní o její budoucnosti.

„Mnoho povyku pro nic,“ hodnotil na twitteru středeční události zpravodaj společnosti BBC Norman Smith. „Nic se nezměnilo,“ komentoval zase reportér nedělníku Mail on Sunday Harry Cole.

Leadsomová v dopise premiérce mimo jiné napsala, že při prosazení aktuální strategie by Británie nebyla po odchodu z Evropské unie skutečně svrchovanou zemí.

„Už nevěřím, že náš přístup povede k uskutečnění výsledku (brexitového) referenda,“ uvedla Leadsomová, která je britskými novináři označována za vůdčí osobnost skupiny ministrů prosazujících ráznou odluku od EU. „Proto s velkou lítostí a s těžkým srdcem odcházím z vlády,“ uzavírá Leadsomová dopis, který zveřejnila na twitteru.

Spekulace o konci Mayové v čele vlády se množí

Předsedkyně vlády pro tuto chvíli ustála další krizi v rámci své snahy realizovat brexit na základě dohody se zbytkem Evropské unie. V posledních hodinách se v britských médiích množily spekulace o tom, že by Mayová mohla ještě ve středu ohlásit odchod z čela vlády. Vícero komentátorů nicméně soudí, že nynější události možná prodloužily její úřadování jen o několik dní.

Poslední vlnu odporu proti premiérce ze strany ministrů a dalších konzervativců vyvolalo úterní ohlášení nového plánu ratifikace dojednaných podmínek brexitu. Mayová toho chce docílit prostřednictvím prováděcího zákona k již třikrát odmítnuté „rozvodové dohodě“, do kterého hodlá zahrnout různé kompromisní prvky ve snaze získat opoziční hlasy.

Hlasování o návrhu zákona je podle posledních informací plánováno na 7. června. Premiérka řekla, že text bude zveřejněn tento pátek, hlavní politická zpravodajka BBC Laura Kuenssbergová ale nyní na twitteru naznačila, že jeho předložení by se ještě mohlo odsunout.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sekebo ( 22. května 2019 21:51 )

Obdivuji Tyrízu, jaké má nervy, to by už porazilo i nejednoho drsňáka. Vybrat nejlepší řešení z hromady špatných ji opravdu vůbec nezávidím. GB je v názorech rozdělena, podobně, jako ČR.

agfor ( 22. května 2019 21:08 )

Terezka pro Británii aspoň něco dělá. Co dělá Babiš pro Česko (kromě přidělování dotací svým firmám) ?

Zobrazit celou diskusi