Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Divoký brexit bude ještě divočejší. Johnson utrpěl první porážku

Autor: ČTK - 
2. srpna 2019
07:21

Britští konzervativci utrpěli první volební porážku po nástupu nového premiéra Borise Johnsona. Ve čtvrtečních doplňovacích volbách do Dolní sněmovny ve Walesu přišli o své dosavadní křeslo, které získali prounijní liberální demokraté. Johnsonova menšinová vláda podporovaná severoirskými unionisty (DUP) tak bude mít v parlamentu ještě o něco složitější pozici při snaze vyvést zemi z Evropské unie za jakýchkoli okolností.

Konzervativní poslanec Chris Davies, kterého letos odvolali voliči pomocí petice, neuspěl s druhým pokusem dostat se do sněmovny za velšský volební obvod Brecon a Radnorshire. Porazila jej favorizovaná liberální demokratka Jane Doddsová, která v obvodu s více než 50.000 voliči získala 13.826 hlasů. Druhý Davies dostal 12.401 hlasů, daleko za ním skončili kandidáti Strany pro brexit a labouristů.

"Smrskávající se většina hlasů Borise Johnsona je jasným dokladem toho, že nemá mandát vybourat nás z EU," reagovala na výsledky hlasování vůdkyně liberálních demokratů Jo Swinsonová, jejíž strana má nyní v 650členné komoře 13 poslanců. V parlamentu podle ní přibyla další poslankyně, která bude hlasovat proti brexitu.

Johnsonovi se tím komplikuje již tak složitý plán vyvést Británii z Unie na konci října i za cenu případného odchodu bez dohody. Konzervativci totiž mají v Dolní sněmovně spolu s DUP 320 poslanců a mohou počítat i s hlasem zákonodárce nedávno vyloučeného z jejich klubu kvůli obviněním ze sexuálních útoků. Opoziční strany dají po zvolení Doddsové dohromady 318 hlasů, takže vládní většina se ztenčila na tři. Případnému divokému odchodu z EU se přitom chystá zabránit i řada poslanců Johnsonovy strany.

Zobrazit celou diskusi