Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

S ukamenovanou političkou (†35) popravili dalších osm lidí. Vrazi si vše nahrávali

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
22. října 2019
19:00

Turkům a jejich spojencům se krátce po začátku jejich vpádu do severní Sýrie podařilo obsadit strategickou dálnici M-4 spojující města Manbidž a Kámišlí. Arabští povstalci a žoldáci bojující na straně Turecka začali zastavovat auta a vytahovat z nich lidi. Podle syrského tisku hledali kohokoliv, kdo mluvil s kurdským přízvukem, tyto lidi pak popravili. „Čistka“ na dálnici a okolních cestách si vyžádala devět obětí včetně kurdské přední političky Hevrin Chalafové (†35). Útočníci si popravy nahrávali a postupně sdíleli na sociálních sítích, uvedl deník Daily Mail.

Turecká ofenziva začala 9. října, v sobotu 12. října se jim podařilo obsadit důležitou severosyrskou spojnici. Právě zde se začali dopouštět největších zvěrstev, během víkendu popravili devět civilistů. Při svém řádění se natáčeli, Kurdové mluví o „etnické čistce na M-4“. Asi nejvíce zasáhla Sýrii a s ní i celý svět vražda političky Chalafové.

Brutální popravě političky předcházela vražda jejího řidiče

Povstalci, podle dostupných informací to byli zřejmě islamisté ze skupiny Ahrár al-Šarkíja, zastavili její auto, řidiče vytáhli a zastřelili. Chalafovou mučili, znásilnili, ukamenovali, tělo za vlasy přivázali k vozu a vláčeli ho po cestě, což vedlo ke skalpování. Ani to nestačilo.

Tělo Chalafové bylo proseto salvou z automatických zbraní, nakonec jí povstalci měli uříznout hlavu. Video z její popravy se rychle šířilo po internetu.

Popravy kurdských civilistů, které spojenci Turků o víkendu 12.-13. října zajali na severosyrské dálnici M-4. Popravy kurdských civilistů, které spojenci Turků o víkendu 12.-13. října zajali na severosyrské dálnici M-4. | Twitter Babaka Taghwaího

Nebyla to ale jen Chalafová, kdo byl o tomto víkendu popraven. Zavražděn byl například i její řidič. Povstalci s ním neměli slitování, muž byl vytažen z vozu, útočníci ho obklopili ze všech stran a začali střílet, pak si došli pro Chalafovou. K političce byli povstalci až neuvěřitelně krutí, zbylých sedm obětí zemřelo stejně jako řidič ukamenované Kurdky.

Kurdové byli před smrtí poníženi

Jednalo se o muže, ti byli vytaženi za svých aut, útočníci jim svázali ruce za zády. Uráželi je, kopali do nich a plivali na ně. Za křiku „Alláhu akbar“, tedy „Bůh je velký“ pak bezbranné zajatce zastřelili, nejprve stříleli zblízka, pak z dálky. Humanitární aktivisté nahrávky označili za jasné důkazy toho, že Turkové se svými spojenci páchají válečné zločiny a porušují Ženevské úmluvy.

Ve čtvrtek americký viceprezident Mike Pence vyjednal s tureckým prezidentem Recepem Erdoganem pětidenní příměří v Sýrii, ještě v pátek ale boje zuřily dál. Objevily se dokonce zprávy o tom, že Turecko používá zakázané chemické zbraně jako bílý fosfor nebo napalm, což Ankara vehementně popírá. Severosyrský region byl ještě na konci září považován za více méně „bezpečné útočiště“. 

Turecko: Při ofenzivě zemřeli jen teroristé, ne civilisté

Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) si turecká ofenziva vyžádala životy 120 civilistů a 470 bojovníků arabsko-kurdské koalice SDF, dalších 300 tisíc lidí bylo nuceno opustit své domovy. Turecko tvrdí, že o život přišlo 765 teroristů a žádný civilista. Turecko podle agentury AP ztratilo sedm vojáků. V úterý 22. října v devět hodin večer našeho času lhůta dočasného příměří vyprší.

Ankara ofenzivu zahájila, když USA ohlásily stažení svých vojáků, jež byli spojenci SDF, ze severu Sýrie. Turkové chtějí zřídit bezpečnou zónu na syrském území u turecké hranice v hloubce asi 30 kilometrů a délce 120 kilometrů a očekává se, že se ve stanovené lhůtě z oblasti stáhnou kurdské oddíly YPG, které označuje za teroristické. YPG jsou klíčovým členem koalice SDF, která se s podporou mezinárodní koalice v čele s USA podílela na boji proti teroristické organizaci Islámský stát (ISIS).