Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Děsivě popálené děti křičí o pomoc. Turci použili chemické zbraně, tvrdí Kurdové

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
18. října 2019
14:55

Malý chlapec, zraněný údajně během turecké invaze, má popálenou celou horní část těla a lékaři se domnívají, že za jeho zranění může použití bílého fosforu nebo napalmu. Na děsivé video ze syrského města Hasaká upozornila agentura ANHA. Kurdové dle ní obvinili Turecko z používání chemických zbraní. A nemá jít zdaleka o ojedinělý případ. Skutečně do syrského chaosu zasáhly chemické zbraně?

Nemocnice přijala několik dětí s obdobnými popáleninami, stejné případy řeší například i nemocnice ve městě Tal Tamír, informoval deník Daily Mail. Ankara obvinění Kurdů odmítá.

Tati, zastav to!

Na hrůzostrašných záběrech je vidět, jak vážně je chlapec popálen - kůže se mu skoro odlupuje od masa.

„Tati, zastav to, pálí to. Prosím tě, zastav to.“ Na začátku videa je slyšet chlapcův křik, než se lékařům podaří mu podat sedativa. Dítě v naprosté agonii trpělo údajně přes 12 hodin, než se jeho otci podařilo ho bezpečně dostat do nemocnice.

Turkové se obvinění brání

Erdogan vidí selhání svého původního plánu, proto se uchýlil k užití mezinárodně zakázaných zbraní jako fosfor a napalm,“ uvedli Kurdové ve svém čtvrtečním prohlášení.

Na jejich obvinění reagoval turecký ministr obrany Hulúsí Akár, který nařčení ostře odmítl. „Všichni vědí, že chemické zbraně nejsou v arzenálu turecké armády,“ řekl s tím, že chemikálie využívají kurdské oddíly.

Podle Kurdů Turkové a jejich spojenci chemické zbraně použili u města Rás al-Ajn, kde jsou boje nejintenzivnější. Záběry analyzoval britský expert na chemické zbraně Hamish de-Bretton Gordon, který potvrdil, že znázorněná zranění odpovídají popáleninám, které způsobuje bílý fosfor. Vysvětlil, že tato látka přilne ke kůži a vznítí se v kontaktu s tekutinou, což znamená, že ji z těla nelze smýt.

Podle lékaře to byl napalm

Video zveřejnila všechna kurdská média, pro agenturu ANHA promluvil lékař Farís Hammú. Uvedl, že zranění pochází z útoku, který proběhl v pondělí. On sám se domnívá, že popáleniny způsobil napalm, tedy látka, která se vyrábí zahušťováním běžného naftového paliva, jako zahušťovadlo poslouží klidně i mýdlo, motorový olej nebo kyselina palmitová.

Napalm byl hojně používán během války ve Vietnamu. Bílý fosfor se v rámci válečné strategie používá ke značení bitevního pole, lze z něj rovněž udělat i kouřovou clonu. Jeho užití jako chemické zbraně zakazují mezinárodní zákony.

I přes příměří se dál bojuje

Viceprezident Spojených států Mike Pence a turecký prezident Erdogan se včera dohodli na pětidenním příměří, přesto se v okolí Rás al-Ajnu dál bojuje. Syrské humanitární organizace navíc informují, že dnes zde zemřelo nejméně 5 civilistů.

urim ( 18. října 2019 16:11 )

Je to zvěř.

bledulka ( 18. října 2019 15:41 )

Turci náš stát okupovali a zabíjeli nás i v minulosti....A my jsme s nimi nyní v NATO!!!! Není to paradox...?!?! Strašné je, že jsme i my součástí vražedného spolku!!! K tomu nemělo nikdy dojít!!!!

bledulka ( 18. října 2019 15:37 )

Stydím se za to, že jsme s tureckými zločinci v NATO!!!! Myslím, že i Česko by mělo zvážit svoji účast v NATO.... Zabíjet děti a bezbranné, není v plánu NATO...Nebo snad ano?!?!

drazor ( 18. října 2019 15:32 )

Jsme v NATO, jsme. To znamená, že v tom jedeme taky. Gen. Aleš Opata by se měl stydět za naše spojence Turecko. Turci jsou zmr.i, nepatří do Evropy.

franz ( 18. října 2019 15:27 )

Podle Trumpa je ten turecký zloduch "gentlemam". Oba měli mezi ty děti posadit a pokud by přežili tak je dorazit.

Zobrazit celou diskusi