Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Byla to americká špionka,“ tvrdí o ukamenované a znásilněné političce (†35) její vrazi

Autor: Darina Jíchová - 
16. října 2019
12:32

Popravená kurdská politička Hevrin Chalafová (†35) byla pohřbena ve svém rodném městě Malikíjáh, na pohřbu promluvili její přátelé i matka. Připomněli její „sen o mírem sjednocené Sýrii“ i „vnější a vnitřní krásu“ ženy. Chalafová se stala další obětí turecké ofenzivy v severovýchodní Sýrii, v sobotu ji přepadli arabští povstalci a žoldáci bojující na straně Turecka, konkrétně pak islamisté ze skupiny Ahrár al-Šarkíja, zastavili její auto a zastřelili jejího řidiče. Političku znásilnili a ukamenovali, svůj hrůzný čin si natočili na video. Byla podle nich americká agentka, uvedl deník The Washington Post. Popravu, která otřásla celým světem, odsoudila řada politiků. Ostře proti ní vystoupili i ti čeští.

Chalafová se v sobotu 12. října vracela z Hasaky do Kámišlí, mířila do hlavního štábu své strany Budoucí Sýrie (Future Syria), ve které působila jako generální tajemnice. Její auto zastavili ozbrojenci, kteří z vozu vytáhli ji i řidiče, muže zastřelili. Chalafovou mučili a znásilnili, nakonec ukamenovali, podle neoficiálních zpráv jí na závěr odřízli hlavu. Při zvěrstvech se natáčeli, video sdíleli na sociálních sítích.

S kurdskou političkou (†35)  se přišly rozloučit zástupy lidí. S kurdskou političkou (†35) se přišly rozloučit zástupy lidí. | reprofoto/youtube

Rozloučení s političkou proběhlo už v neděli, kdy byla v jejím rodném městě vystavena rakev s jejími ostatky. Červená rakev byla překrytá kurdskou vlajkou a hlídala ji čestná vojenská stráž, následně byla Chalafová uložena k poslednímu odpočinku. Její rakev kromě vlajky halily obrovské pugety fialových květin, krajka a sošky holubic. Na hřbitov ji doprovodil jen malý zástup jejích nejbližších.

Její brutální poprava ochromila kurdskou společnost, Chalafová byla přední politickou osobností regionu a hlasitou bojovnicí za lidská, zvláště ženská, práva. Podle kolegů měla nadání pro diplomacii, na politickém poli byla průkopnicí, věřila v mnohonárodní a mnohoetnickou Sýrii, zasazovala se o sjednocení mírovou cestou.

Turci o popravě političky: Úspěšná akce

Kurdští vůdci ze zabití Chalafové obvinili islamistickou skupinu Ahrár al-Šarkíja, která spadá pod Turky podporovanou Svobodnou syrskou armádu (FSA). V tureckém státním tisku dokonce popravu političky označili za „úspěšnou akci“.

„Moje dcera měla tři vysokoškolské tituly, a to z angličtiny, kurdštiny a stavebního inženýrství. Na diplomech jí ale nezáleželo, nebo jí nestačily. Aktivně se zapojila do stavby a přestavby Sýrie,“ prohlásila matka Chalafové na nedělním rozloučení s političkou. „Dnes získala ten nejvyšší stupeň, stala se mučednicí své země a pro naši věc,“ dodala.

Turky podporovaní povstalci brutálně zabili kurdskou političku Hevrin Chalafovou (†35). Turky podporovaní povstalci brutálně zabili kurdskou političku Hevrin Chalafovou (†35). | reprofoto/twitter

Mučednice, občanka a soucitná žena

O političce promluvila i její někdejší spolubydlící z univerzitní koleje Núbhar Mustafaová. „Vzpomínám si na ni jako na krásnou, tichou, hodnou a soucitnou dívku. Dojímalo ji utrpení matek, utrpení všech žen, které chodily do kolejního centra v Rakce. Vždycky si udělala čas, aby si vyslechla jejich příběhy. V tomhle pokračovala i jako politička. Její lidskost a soucit dalekosáhle převážily její politickou dravost,“ prohlásila Mustafaová.

„Hevrin Chalafová nebyla bojovnice bojující za Syrskou demokratickou sílu nebo za jinou armádu. Byla to syrská občanka a inženýrka, která zasvětila život své vlasti – Sýrii,“ rozloučilo se s političkou syrské Centrum pro studium a ochranu ženských práv. „Její brutální vražda z rukou Erdoganových posluhovačů ukázala krutost, zášť a nelidskost těchto skupin,“ uvedlo centrum ve svém prohlášení.

„Zabití političky a proti nám vznesená obvinění prošetřujeme,“ oznámil jeden z vůdčích členů Ahrár al-Šarkíji Ziád Chalf. Muž sdělil reportérům deníku The Washington Post, že „neexistují žádné důkazy o tom, že členové jeho skupiny nesou odpovědnost za její zabití“.

„Byla to špionka USA“ 

„Chalafová nebyla politička, ale americká agentka a špinka. Celá její strana byla založená na příkaz Washingtonu,“ nechal se slyšet mluvčí skupiny Hassán Šamí. „My ze skupiny Ahrár al-Šarkíja a dalších frakcí FSA se s našimi tureckými bratry účastníme operace Pramen míru, jejímž cílem je boj s terorismem. Co čekáte, že budeme dělat, pokud odhalíme teroristu nebo špiona?“ prohlásil Šamí.

Minulý týden turecké jednotky a jimi podporovaní povstalci vtrhli do severní Sýrie, která je pod kontrolou Kurdů a jejich milic. Ty Turci považují za teroristické organizace, čímž celý útok na region ospravedlňují. Operaci zprvu podpořil také americký prezident Donald Trump, který z oblasti stáhl americké vojáky s tím, že Spojené státy se toho aktivně nezúčastní. Trump pohrozil sankcemi v případě, že Turecko „překročí jisté hranice“. Po zabití Chalafové prezident USA oznámil zavedení ekonomických sankcí.

Zděšení a pobouření českých politiků

Poprava Chalafové vyvolala obrovské pobouření také mezi českými politiky, kteří se výjimečně na něčem shodli. Čeští zákonodárci jednohlasně odsoudili chování Turecka a vyjádřili soustrast Kurdům.

cotoje ( 17. října 2019 07:21 )

NO nějak přeci musí tu svou zvrhlost omluvit

HledacPravdy ( 16. října 2019 14:30 )

Jsou to zrůdy, ti co jí to udělali. Ale ať je Erdogan jaký chce, tohle neudělali Turci.

murQ ( 16. října 2019 14:10 )

Mám obavy že to se nikdy nevymýtí. Hajzlové je slabá nadávka, je to nejhorší na světě co oni svedou, vrazi je taky slabý výraz, nevím výstižný a jdu od toho dopryč, kurfy.

murQ ( 16. října 2019 14:06 )

I kdyby byla (jakože nebyla) tak jsou vrazi neurvalého jednání, na to není slov ani omluvy. ***.

cakalikp cakalikp ( 16. října 2019 13:35 )

to je islám.

Zobrazit celou diskusi