Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Japonský císař usedne na trůn, doprovodí ho „smutná“ císařovna i Babiš s Monikou

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
21. října 2019
21:55

Světoví političtí lídři a královské rodiny se sjíždějí do Japonska, v úterý začne slavnostní uvedení na trůn nového japonského císaře Naruhita (59). Vlády se ujal po svém otci, dlouholetém císaři Akihitovi. Akihito letos v dubnu jako vůbec první japonský císař kvůli nalomenému zdraví abdikoval. Než se ale Naruhito „skutečně“ stane císařem, čeká ho řada ceremoniálů, včetně usednutí na posvátný šestimetrový zdobený trůn. Císař u příležitosti intronizace omilostní víc než půl milionu zločinců. Japonská vláda se však rozhodla zrušit slavnostní průvod, který se měl u příležitosti uvedení na trůn konat, je totiž třeba se věnovat následkům silného tajfunu, jenž nedávno zasáhl zemi. 

Japonský nástupnický obřad má několik částí, tu první má Naruhito už za sebou, před zraky vlády a císařské rodiny převzal císařské insignie a osobní a státní pečeť potvrzující jeho převzetí moci. Tak začala éra Reiwa, jejíž název se překládá jako „krásná harmonie“.

Nyní je na řadě intronizace, do Tokia byl převezen bohatě zdobený chryzantémový trůn zvaný Takamikura s obrovským chryzantémovým znakem. Císař na něm posedí jen krátce, intronizace by měla trvat zhruba 30 minut.

Ceremoniál začíná v úterý v šest ráno českého času, Naruhito se podle prastarých tradic objeví před svým národem a zástupci světových zemí v sytě oranžovém rouchu se širokými rukávy a černým dvorním kloboukem kanmuri. Doprovázet ho bude císařovna Masako (55), ta by měla mít vrstvený formální šat v odstínech červené, fialové a zelené. Vlasy by měla mít svázané do copu se zlatou ozdobou.

Rituál obklopují kontroverze i žaloby

Naruhito a japonský premiér Šinzó Abe na závěr pronesou řeč, celý ceremoniál je obklopen řadou kontroverzí. Kritikům nejvíc vadí, že během projevu císař mluví z vyššího místa než premiér, podle nich to porušuje ústavu. Po poslední intronizaci v roce 1990, které přihlíželi princ Charlesprinceznou Dianou, bylo podáno mnoho žalob napadajících ústavnost obřadu. Žaloby byly zamítnuty, stále se ale spekuluje o tom, že ceremoniál je v nesouladu s poválečnou ústavou.

„Obřad budou sledovat miliony Japonců, celý národ bude připoután k obrazovkám, které budou intronizaci vysílat,“ domnívá se expert na Japonsko Ben Ascione. Ten zároveň upozornil, že Japonce čeká ještě jeden, závěrečný, korunovační obřad, a to inaugurační rituál. Dojde k němu za měsíc, 23. listopadu, na Den díkůvzdání práce.

Císařovna bojuje s depresemi

Zraky lidí se budou upírat i na císařovnu Masako, která se jako korunní princezna a manželka následníka trůnu dlouho držela v ústraní. Měla totiž problém zvyknout si na život v císařské rodině. Po manželově květnové korunovaci přiznala, že trpí úzkostí a stresem, spojenými s nátlakem, který na ni byl vynakládán kvůli chybějícímu mužskému potomkovi. Na 17 let se kvůli tomu vzdala svých královských povinností, s manželovou korunovací se ale naplno vrátila do veřejného života.

Pár se bral v roce 1993 a Narihuto svou vyvolenou musel třikrát žádat o ruku, než mu řekla „ano“. Někdejší diplomatka nevydržela nátlak spojený s povinností porodit mužského potomka. Po potratu v roce 1999 porodila v roce 2001 první a jediné dítě, dceru Aiko, o tři roky později u ní diagnostikovali úzkostnou poruchou a depresi.

Japonský nový císař Naruhito s manželkou Masako a dcerou Aiko Japonský nový císař Naruhito s manželkou Masako a dcerou Aiko | Reuters

Masako jako „smutná princezna“

Masako čelila útokům tisku, novináři vycítili, že s neurozenou Japonkou úplně tak nesouhlasil ani císařský palác, který si pro následníka trůnu představoval „mladou, drobnou ženu“. Masako byla starší, než si představovali, měla rozjetou skvělou kariéru na ministerstvu zahraničí a byla stejně vysoká jako korunní princ.

Psalo se o ní jako o „smutné princezně“ a po roce 2001 jí vyčítali, že nechala japonský trůn bez dědice, následnictví se totiž nevztahuje na dívky. Naruhitovým dědicem je v současné době jeho bratr Fumihito a skrze něj císařův třináctiletý synovec Hisahito.

Monarchie s lidskou tváří

Proti útokům novinářů zakročil Naruhito. „Masako je unavená, neúnavně se snaží přivyknout si královskému životu, pokouší se o to už 10 let,“ uvedl v jednom z projevů, často kritizoval novináře za jejich přístup, za Masako se nakonec postavil i císařský palác. Císařovna krátce před návratem do veřejného života přiznala, že je „nejistá“, slíbila však, že pro lid udělá vše, co bude v jejích silách.

Experti se shodli na tom, že Naruhito a Masako dali japonské monarchii „lidskou tvář“, a kráčí tak ve stopách svých předchůdců, emeritního císaře Akihita a jeho manželky Mičiko. Ti se mezi Japonci těší obrovské oblibě.

„Jsou jako my, císaře můžete vidět i s mobilem v ruce, nebo jak si hraje s dětmi či psy. Když ho někde potkáte a řeknete si o selfie, ochotně zapózuje,“ cituje agentura Reuters Japonce těšící se na intronizaci. Lidé se zprvu báli o to, jak se Masako zhostí svých povinností. „Určitě se to zlepšilo a císařovna se účastní většiny událostí. Určitě má své dobré a špatné dny, pomáhá ale i to, že je jí veřejnost nakloněná,“ dodal politolog Hidehiko Kasahara.

Milost pro půl milionu trestanců

Na intronizaci bude také císařova sedmnáctiletá dcera, princezna Aiko, která v současnosti navštěvuje dívčí střední školu v Tokiu. Letní měsíce obvykle tráví v Británii, kde zdokonaluje svou angličtinu a prohlubuje své znalosti. Mladou šlechtičnu fascinuje vesmír, ráda pozoruje hvězdy. Loni společně s rodiči přihlížela úplnému zatmění měsíce. Podle císařského paláce „se těší dobrému zdraví a užívá si věci, co těší normální náctileté studenty“.

U příležitosti intronizace bude rovněž udělena hromadná amnestie pro 550 tisíc zločinců, propuštěni budou ti, co mají snahu o „rehabilitaci a reformu“, uvedl nejvyšší tajemník vlády Jošihido Suga. Jedná se jen o lidi odsouzené za malé přestupky jako překročení rychlosti nebo drobné krádeže, v nominaci na milost nebyl nikdo, kdo byl odsouzen za těžké zločiny, zdůraznil Suga.

Babiš už dorazil do Japonska

Podle posledních zpráv na ceremoniál dorazí delegace ze 174 světových zemí, Česko bude reprezentovat premiér Andrej Babiš (ANO) s manželkou Monikou. Sám Naruhito rovněž navštívil Česko. V roce 1985 byl na neoficiální pětidenní návštěvě Prahy, Českého Krumlova a dalších historických měst. Je údajně znalcem a obdivovatelem české hudby. V červnu 2017 se v Tokiu setkal s tehdejším českým premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi