Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nový císař Naruhito pozdravil tisíce Japonců. Viděli i císařovnu Masako

Autor: ČTK, kal - 
4. května 2019
10:00

Nový japonský císař Naruhito (59) v sobotu poprvé od svého nástupu na trůn pozdravil občany. Z balkónu císařského paláce, kde se po jeho boku objevila i císařovna Masako, poděkoval tisícům lidí, kteří ho přišli pozdravit.

„Jsem hluboce vděčný a potěšený tím, že jste mne dnes přišli oslavit. Přeji vám zdraví a štěstí a upřímně doufám, že naše země bude nadále spolu s ostatními usilovat o světový mír a rozvíjet se,“ řekl císař.

Přihlížející Japonci si rodinu fotografovali, dávali najevo radost a mávali vlajkami.

Naruhito usedl na trůn ve středu po otci Akihitovi, který rezignoval ze zdravotních důvodů a jako první japonský panovník za posledních 200 let se trůnu vzdal. Má nyní titul emeritního císaře, ale on ani jeho choť Mičiko se v sobotu na balkoně neukázali. Podle agentury AP Akihito nechce vyvolávat dojem, že zasahuje do císařových pravomocí.

K císařskému paláci přišlo podle odhadů 65 tisíc lidí. Aby se mohl panovník pozdravit se všemi, má se dnes objevit ještě několikrát. Lidé stojí u paláce v dlouhé frontě. Naruhito absolvoval studium na Oxfordské univerzitě a je prvním císařem narozeným po 2. světové válce.

Zobrazit celou diskusi