Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zřícený dům v Brazílii pohřbil dva lidi. Další zkoušejí mobilem zavolat pomoc

Autor: for, ČTK - 
15. října 2019
21:45

Sedmipodlažní obytný dům se v úterý náhle zřítil ve městě Fortaleza na severovýchodě Brazílie. Hasiči a záchranáři z trosek zatím vyprostili dva mrtvé a osm zraněných, kteří byli převezeni do nemocnice. Tragická bilance ale může být vážnější, protože pod rozvalinami jsou ještě minimálně další dva živí lidé a deset osob se pohřešuje, informovala brazilská média.

Dům se zhroutil dopoledne kolem 10:30 místního času (15:30 SELČ). Stále se neví, kolik přesně lidí se v něm v té chvíli nacházelo. Mluvčí úřadů uvedl, že dva lidé uvěznění pod ruinami komunikují s rodinami a se záchranáři přes mobilní telefony.

„Stále se snažíme poslouchat zvuky, které by nám naznačily, kde se lidé nacházejí. Je tu několik vrstev trosek,“ řekl novinářům mluvčí zasahující jednotky hasičského záchranného sboru Romario Fernandez. Dodal, že záchranné práce mohou trvat i několik dnů.

„Situace je obtížná. Stále jsou tu ještě části (zhroucené budovy), které mohou spadnout,“ vysvětlil velitel hasičů Cleyton Bezerra.

Příčina kolapsu není jasná

Podle svědků několik osob stihlo z budovy vyběhnout a mezi zraněnými je i pár lidí, kteří šli kolem.

Příčiny kolapsu domu dosud nejsou jasné. Každopádně v blízkosti zůstalo poškozených několik automobilů. Utrpěl i sousední dům, v jehož zdivu se objevily trhliny. V okolí místa události jsou přerušené dodávky proudu a kvůli úniku plynu musela policie evakuovat blízké budovy, napsal zpravodajský web Correio Braziliense.

Dům se zřítil v centru Fortalezy, v níž žije 2,6 milionu obyvatel. Jedná se o správní středisko brazilského státu Ceará.

Dům v Brazílii se z ničeho nic zřítil Dům v Brazílii se z ničeho nic zřítil | ČTK

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi