Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Děti ve sklepě devět let čekaly na konec světa. Mladík uprchl do hospody na pět piv

Aktualizováno -
15. října 2019
21:45
Autor: tva, ČTK - 
15. října 2019
17:55

Nizozemská policie objevila skupinu lidí, která pobývala ve sklepě domu v obci Ruinerwold. V izolaci tam devět let čekala zřejmě na konec světa. Na případ svým zvláštním chováním upozornilo nejstarší z dětí, mladík (25) si v nedaleké vesnici zašel do hospody. Po vypití pěti piv svůj příběh prozradil majiteli baru. Informoval o tom web britské stanice BBC.

Těžko uvěřitelný případ se stal v provincii Drentsko na severovýchodě Nizozemska. Rakušan (58) se šesti dětmi ve věku od 18 do 25 let, které ale nejsou jeho, strávil ve sklepení domu devět let. Údajně čekali na „konec věků“.

Objednal si pět piv a vypil je. Potom jsem se s ním dal do řeči a on mi pověděl o tom, jak utekl a že potřebuje pomoc. Tak jsme zavolali policii,“ řekl médiím Chris Westerbeek, provozovatel baru v obci Ruinerwold. „Měl dlouhé vlasy, špinavé vousy a na sobě staré oblečení. Vypadlo z něj, že nikdy nechodil do školy a u holiče nebyl devět let. Řekl, že se sourozenci žijí na farmě a on je nejstarší. A že už nechce, aby žili dál takhle,“ pokračoval Westerbeek.

Jídlo nejspíše zajišťoval záhon se zeleninou

Policisté navštívili odlehlý farmářský dům a prohledali jej. Za skříní s policemi objevili skryté schodiště vedoucí do sklepa. K překvapení mnohých zde skutečně objevili skupinu lidí, která v prostorách pobývala neuvěřitelných devět let. Nizozemský list Algemeen Dagblad uvedl, že muže měla před pár dny postihnout mozková příhoda.

Farma se nachází na odlehlém místě dál od vesnice. Jediná přístupová cesta k ní vede po můstku, který překonává úzký vodní kanál. Stavení je zčásti ukryto za vysokými stromy a na jeho zahradě se nachází velký zeleninový záhon. Právě ten měl skupině podle informací médií zajišťovat potravu.

Rakušané připomněli případ Fritzla

Na zahradě se podle sousedů dokonce objevoval i kozel, husy nebo pes. V okolí domu vídali pouze muže a o dětech údajně nevěděli. Místní pošťák médiím sdělil, že na adresu domu nikdy žádný dopis nedoručoval.

Co se stalo s matkou dětí, není zatím jasné. Vyšetřovatelé uvedli, že počítají i s možností, že zemřela a je na farmě pohřbená. Policie osmapadesátiletého muže zadržela a v současné době jej vyslechla.

Mluvčí rakouského ministerstva zahraničí Peter Guschelbauer v úterý večer podle agentury APA potvrdil informace nizozemských novinářů, že ve sklepě žil se skupinou mladých lidí 58letý Rakušan, narozený ve Vídni. Jde o muže, který byl zadržen.

APA píše, že případ vzdáleně připomíná kauzu kolem Rakušana Josefa Fritzla, která vyšla najevo v roce 2008, i když okolnosti jsou odlišné. Muž v dolnorakouském Amstettenu držel 24 let pod zámkem ve sklepě svou vlastní dceru a zplodil s ní sedm dětí. Fritzl byl v roce 2009 odsouzen k doživotnímu pobytu v zařízení pro duševně narušené pachatele.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pupak_1 ( 15. října 2019 23:47 )

Zase dokázali být potravinově soběstační.
A kdyby uměl pantáta vařit pivo, nikdo o nich dodnes neví.

dama_s_kosou ( 15. října 2019 18:57 )

Kam jinam se utika nez do hospody.

Monikay ( 15. října 2019 18:42 )

kde vzal peníze na těch 5 piv?

Zobrazit celou diskusi