Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Snažil jsem se vydržet, abych viděl narození syna.“ Ze vzpomínek přeživších z Janova mrazí

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
13. srpna 2019
17:15

Ve středu to bude přesně rok od tragického pádu dálničního mostu v Janově, neštěstí si vyžádalo 43 obětí a desítky zraněných. Teprve letos v červnu byl odstřelen zbytek mostu. Přeživší kolapsu, kteří měli to štěstí a vyvázli s lehčími nebo těžšími zraněními, v dokumentu stanice BBC promluvili o svých vzpomínkách. V programu vystoupil také Gianluca Ardini, kterého při životě držela jen myšlenka na svého tehdy ještě nenarozeného syna.

V osudné úterý 14. srpna 2018 jel po Morandiho mostě Gianluca  se svým kolegou, Ital dodal, že ho ani ve snu nenapadlo, že by se konstrukce mohla zřítit. „Vozovka před námi se najednou otevřela, bylo to jako scéna z filmu,“ sdělil Gianluca reportérům BBC. „Jeli jsme a pak jsme padali,“ popsal. Jeho náklaďák zůstal viset 30 metrů nad zemí, musel v něm čekat na příjezd záchranářů a hasičů s technikou.

Kolaps Morandiho mostu:

„Během čekání jsem myslel jen na svoji manželku, která měla měsíc před porodem, a syna, kterého jsme očekávali,“ prohlásil muž. „Bylo to celé neskutečné, když jsem se trochu vzpamatoval, obrátil jsem se na svého kolegu, viděl jsem, že má hlavu opřenou o volant. Myslel jsem, že omdlel, mluvil jsem na něj, pak mi došlo, že je mrtvý.“

„Následně jsem cítil bolest po celém těle a sáhl jsem po pásu. Uvědomil jsem si, že pokud se odpásám, vypadnu z auta, nezbylo než vyčkat na pomoc. Držely mě jen myšlenky na rodinu, rozhodl jsem se, že to vydržím, abych mohl vidět syna,“ řekl Gianluca.

Hasiče scéna šokovala

V dokumentu BBC vystoupil také hasič Sergio, který Gianlucu z vraku jeho vozu vytáhl. „Bylo zvláštní vidět zřícený most, denně jsem po něm jezdil. Prožíval jsem zvláštní pocity, nejdřív zaražené vzduchoprázdno a pak přišel obrovský emoční šok,“ Sergio uvedl, že se s kolegy pokusili zajistit oblast, ale všimli si, že zhruba 30 metrů nad zemí je zaklíněný kus mostu a v něm je napasovaný náklaďák.

„Visel jsem vevnitř a křičel, chvilkami to bylo volání o pomoc, chvilkami jen jekot, aby si mě někdo všiml. Bál jsem se, že vypadnu z kabiny,“ vysvětlil Gianluca. Hasiči upevnili vůz ocelovými lany a Itala vytáhli ven, zabralo jim to 40 minut, než ho vystříhali ze zdemolovaného náklaďáku. „Nemohl jsem používat ruce ani nohy, nejsem si jistý, jak jsem přežil,“ přiznal muž.

Téměř přesně měsíc po tragédii se stal otcem. „Nejde se vrátit do života, jaký měl člověk předtím,“ přiznal Gianluca.

Davide: Myslel jsem, že jsem mrtvý

Po Morandiho mostě ten den projížděl rovněž bývalý brankář Davide Capello. „Nedá se to k ničemu přirovnat, řídíte jako normálně – a náhle se před vámi otevře propast a padáte. Pustil jsem se volantu, dal jsem si ruce za hlavu a najednou nic. Myslel jsem, že jsem mrtvý,“ vzpomíná Davide.

Jeho stříbrné SUV se zřítilo ze 40metrové výšky a dopadlo na trosky jednoho z nosníků mostu. Davide byl schopný se sám dostat z auta a utéct do bezpečí, byl však v šoku. „Byla to naprostá apokalypsa, bylo to šokující a nereálné, ta vzpomínka mi navždy zůstane vrytá do paměti,“ doplnil Davide.

Tragédii přežil i Čech

Mezi lidmi na mostě, kteří pád přežili, byl i český řidič kamionu Martin Kučera, který utrpěl zlomeny pěti žeber a měl pohmožděné plíce. Čech, který se začátkem listopadu vrátil ke své práci, vyvázl díky tomu, že byl připoutaný a řídil nejnovější model tahače se zesílenými sloupky kabiny. Kučeru zachránil také jeho náklad – těžký papír stáhl soupravu z mostu tak, že padala napřed zádí návěsu, který se navíc ještě před dopadem odpojil.

 

Zobrazit celou diskusi