Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Tragédii završila spektakulární podívaná: V Janově odstřelili poslední zbytky mostu, který zabil 43 lidí

Autor: ČTK - 
28. června 2019
12:54

Italští pyrotechnici v pátek odstřelili dva zbývající pilíře Morandiho mostu v Janově, který se zřítil 14. srpna 2018 a připravil o život 43 lidí. Informovala o tom agentura ANSA, podle níž kvůli akci muselo dočasně opustit své domovy 3500 lidí.

Řízenou demolici přenášela italská televize a přímo na místě ji sledovali členové italské vlády, včetně ministra vnitra Mattea Salviniho či vicepremiéra Luigiho di Maia.

Nejprve bylo slyšet několik po sobě jdoucích explozí a pak se již masa betonu a oceli sesunula k zemi. Následoval dlouhý potlesk přihlížejících. Kvůli množství uvolněného prachu sutiny začaly kropit vodní děla, přesto se však nad místem demolice vznášel velký prašný oblak.

V minutách před detonací zněly městem sirény a preventivně bylo již ve čtvrtek evakuováno 3500 lidí. Před odchodem si mnoho z nich zakrylo okna a dveře plastovými fóliemi, aby se do jejich obydlí nedostal prach. Po výbuchu se okolím nesl štěkot psů, vyděšených silným hlukem.

„Všechno šlo podle plánu. Zpoždění se událo kvůli osobě nahlášené v jednom bytě. V 9:37 šel most k zemi,“ řekl starosta Janova Marco Bucci. Dodal, že úřady nyní zkontrolují, zda nedošlo k poškození statiky přilehlých domů. Pakliže bude vše v pořádku, budou se obyvatelé moci vrátit.

Domy, které se nacházely bezprostředně pod mostem, byly evakuovány ihned po jeho částečném zřícení. Tyto budovy budou v rámci přípravy na stavbu nového mostu strženy.

Morandiho most v Janově, postavený v polovině 60. let minulého století a pojmenovaný po svém autorovi Riccardu Morandim, stál na frekventované dálniční trase a spojoval italské vnitrozemí s italskou i francouzskou riviérou. Jeho část se zřítila loni 14. srpna a z výšky spadly tři desítky aut včetně českého kamionu, jehož řidič nehodu přežil. Na 43 lidí při neštěstí zemřelo.

Stavba nového mostu začala ve středu. Vede ji místní rodák, slavný architekt Renzo Piano. Podle listu La Stampa by se nový most měl podobat lodi. Konstrukce z oceli má být v noci osvícena pomocí elektřiny ze solárních panelů. Piano pro své rodné město silniční stavbu navrhl zdarma.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi