Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Trochu jiné „čórky“: Zloději ukradli celý železniční most, šli po kovu

Autor: Mii - 
5. června 2019
21:30

Jsou krádeže a krádeže. Ta z kategorie větších, nad kterými zůstává rozum stát, se odehrála v květnu v ruském regionu Murmansk. Neznámí pachatelé neznámým způsobem ukradli téměř celý železniční most, který se nacházel nad řekou Umba. Pravděpodobně šli po kovu, ze kterého byla jeho konstrukce vyrobená. Případ vyšetřuje policie, informuje BBC.

Na fakt, že most prakticky přes noc zmizel, upozornily záběry z dronu. Ukazují, že zloději museli most určitým způsobem odříznout, protože chybí jeho centrální část, obě nástupní části zůstaly na místě. Na možnou manipulaci nicméně měli klid, místo patří v Murmansku mezi téměř opuštěné.

I proto si zmizení mostu obyvatelé nedaleké osady všimli až několika dní po krádeži. Na sociálních sítích ale okamžitě začali rozebírat, jak je možné, že stavba se prakticky vypařila. „Přírodní fenomén to určitě nebyl,“ konstatovala na ruské síti VKontakte jedna z místních stránek. „I kdybyste vzali ledoborec, tak je divné, že mostu vedle se nic nestalo,“ napsala.

Většina lidí se tak shoduje, že to museli způsobit lupiči, kteří prahli po kovu, ze kterého byl most vyroben. Tento názor má i policie, byť nejdříve uvedla, že je možné, že mostu se zbavil sám jeho majitel. Tuto myšlenku ovšem později odmítla. „Prostě se někomu povedlo ten most strhnout a pak ho ve vodě rozebrat na malé kousky,“ myslí si stránka.

Podle ní jsou krádeže kovu v Rusku poměrně časté a konkrétně v regionu Murmansk jde o velký problém. Zloději jsou tu natolik aktivní, že ničí infrastrukturu – loni se například pokoušeli ukrást telekomunikační vysílače v nedaleké obci Apatity.

Ani pokus o krádež věží, ani letošní krádež mostu se ale nevyrovná incidentu z roku 2008, kdy si zloději v Rusku posvítili rovněž na most. Jen tehdy šlo o masivní konstrukci vážící 200 tun a jeden z největších mostů, co kdy byl ukraden.

Most nad řekou Umba byl řádově menší a nepoužívaný, i tak ale podle murmanského železničního úřadu vznikla škoda okolo 600 tisíc rublů (210 tisíc korun). A další problém je zohyzděná krajina – zbylé pilíře nyní působí při pohledu na řeku jako pěst na oko. Místní obyvatelé jsou ovšem skeptičtí a nevěří, že je někdo strhne. „Nikoho to nezajímá. Nejsme v Německu, tady není oprava zvandalizované krajiny vysoko v prioritách,“ uvedla sarkasticky stránka.

Eisenbieger_Otto ( 6. června 2019 04:55 )

co to je za blbost , za 210 000 kc nekoupis most ..to jsou chujoviny

Zobrazit celou diskusi