Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Papež František přišel o šéfa ochranky. Skončil po skandálu s únikem dokumentu

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
15. října 2019
13:28

Dlouholetý šéf papežovy ochranky Domenico Giani rezignoval na funkci v souvislosti s únikem policejních informací o pěti propuštěných vatikánských zaměstnancích, vyšetřovaných v souvislosti s finančními delikty, informovaly o tom agentury AP a Reuters.

Vatikán tvrdí, že Giani, který je rovněž označován za šéfa vatikánské policie, za únik policejních informací osobní odpovědnost nemá. Funkce se však vzdal, aby zabránil komplikacím ve vyšetřování a „z lásky k církvi a z oddanosti“ papeži.

Papež František přišel o šéfa své ochranky, Domenica Gianiho. Papež František přišel o šéfa své ochranky, Domenica Gianiho. | Reuters

Šéf ochranky: Stydím se

„Jako velitel se stydím za to, co se stalo a jaké utrpení to způsobilo,“ sdělil Giani tisku. „Z tohoto důvodu a se stejným odhodláním, s jakým jsem byl připraven za papeže položit život, jsem se rozhodl vzdát se své funkce. Nechci, aby moje činnost poškodila pověst Svatého otce,“ vysvětlil Giani.

Sedmapadesátiletý Giani byl šéfem ochranky papežů od roku 2006. Měl tak na starost bezpečnost Benedikta XVI. i současného papeže Františka.

Rezignaci předcházela 2. října bezprecedentní a nevysvětlená razie jeho mužů ve dvou významných vatikánských úřadech - ve vatikánském úřadu pro finanční informace (AIF) a ve státním sekretariátu. Osoba, která má na svědomí únik příslušného policejního dokumentu do italského deníku L'Espresso, je stále neznámá, podotýká AP. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi