Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Víno si dávám k obědu i k večeři,“ přiznal Macron. Brigitte má ráda bílé s ledem

Autor: Darina Jíchová - 
7. října 2019
22:00

Francouzský prezident Emmanuel Macron (41) je velkým milovníkem vína, podle mnohých zdrojů je Macron nejen jeho milovníkem, ale i znalcem. Nápoj se stal nedílnou, a také povinnou a vyžadovanou, součástí jeho obědů a večeří. Víno si užívá také Macronova manželka Brigitte (66), její tým prozradil, že má nejraději bílé s kostkou ledu, napsal francouzský magazín Gala.

Macronovi podle svých kolegů často „utíkají“ z Elysejského paláce, jejich kroky vedou do malých francouzských restaurací, které kromě vynikajícího jídla nabízejí také široký výběr kvalitního vína. Manželé si užívají, že mohou zapomenout na veškerá pravidla protokolu a bavit se. O Macronovi se dokonce v domácím tisku píše jako o „prezidentovi, který miluje víno“.

Brigitte Macronová na summitu G7. První dámy vzala do vinárny na degustaci vína. Brigitte Macronová na summitu G7. První dámy vzala do vinárny na degustaci vína. | Reuters

Podle Macrona je víno zdravé a má se pít bez výčitek

„Oba jsou znalci, na zahraničních cestách si vždycky udělají chvilku, aby zašli do vináren a vinoték. Zkoumají etikety na láhvích, Brigitte má radši bílé, dává si ho s kostkami ledu,“ odtajnili pracovníci Elysejského paláce. V Paříži rádi zajdou do restaurace De Rosa, kde si dávají domácí klobásky, vybrané šunky a také víno z oblasti Beaumes-de-Venise.

Macron své znalosti o vínu získal pravděpodobně od svých prarodičů. Při návštěvě vinic několikrát zmínil poučku, že „červené víno je antioxidant, takže se lidé nemusí stydět za to, že ho pijí“. „Víno oživí každé jídlo, dává možnost objevit nové vůně, chutě a zážitky. Samozřejmě musíme pít s mírou, ale víno je součástí naší kultury,“ nechal se slyšet prezident. „Piju víno k obědu i k večeři,“ připustil Macron.

Macron si získal francouzské vinaře

Na degustaci v únoru 2017, ještě předtím než vyhrál prezidentské volby, oslnil Macron francouzské enology. „Hm, citronový podtón, trochu kyselé a zemité,“ hodnotil jedno z vín, které mu předložili. Nakonec správně určil i odrůdu. Odborníci z něho byli nadšení, po prezidentech, kteří holdovali pivu nebo coca cole, konečně našli svého favorita.

„Vychovali mě prarodiče. Děda říkával: Jídlo bez vína? To je trochu smutné,“ uvedl Macron, prezident má nejradši červené Bordeaux. Po jednání evropských lídrů často zláká na skleničku vína německou kancléřku Angelu Merkelovou, lucemburského premiéra Xaviera Bettela nebo italského premiéra Guiseppeho Conteho.

Macronová svou znalost vína předvedla na letošním summitu G7, který se konal v srpnu ve francouzském Biarritzu. Manželky státníků vzala na prohlídku vinárny a ochutnávku tamního vína. „Pozor, je dost silné,“ varovala přítomné dámy.

Antonn Blha ( 9. října 2019 22:29 )

To mumie musi😂😂

Zobrazit celou diskusi