Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Macronův „exmilenec“ ve vazbě. Dohnala ho kauza, která otřásla Elysejským palácem

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
17. ledna 2019
15:00

Alexandre Benalla, bývalý blízký spolupracovník francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, skončil ve čtvrtek ve vazbě. Muž je vyšetřován kvůli zneužívání diplomatických pasů, které využíval ještě několik měsíců po odchodu z Elysejského paláce, oznámila kancelář pařížské prokuratury. Zprávu přinesl deník Le Parisien.

Kauza kolem Benallových cestovních dokumentů na konci minulého roku otřásla pozicí francouzského prezidenta, již tak oslabenou protesty sociálního hnutí žlutých vest. Nepomohly tomu ani spekulace, že Macron a Benalla udržovali milenecký poměr. To prezident několikrát popřel.

Muž doklady sice potom, co v létě loňského roku opustil svou pozici, vrátil. Znovu se jich zmocnil přes známé, kteří v Elysejském paláci nadále pracovali, a dál je využíval. Benalla přišel o místo v prezidentově týmu kvůli záběrům z prvomájové demonstrace.

Tehdejší bezpečnostní poradce prezidenta byl k protestům přizván policií jako pozorovatel, avšak podle kamerových snímků se aktivně zapojil do policejního zásahu. Kamera jej zachytila, jak v civilním oblečení, ale s policejní helmou na hlavě, účastníky demonstrace bije. Vyšetřování čelí Benalla právě i kvůli tomuto incidentu.

Na diplomatický pas 20x vyjel do Afriky

Benalla má ale na svědomí další prohřešky, jedním z nich je právě zneužívání diplomatických pasů. Tyto doklady jsou určené státníkům a některým státním pracovníkům, mají ulehčit jejich cestování a zajistit jim určitou imunitu. Benalla po své výpovědi doklady sice odevzdal, v říjnu je ale získal zpět.

Mezi srpnem a prosincem, tedy dobou, kdy už nebyl zaměstnancem Elysejského paláce na diplomatický pas, dvacetkrát vycestoval do Afriky, to potvrdil Macronův personální šéf Patrick Strzoda.

Milionová pokuta a vězení

Vyšetřování kauzy okolo Benally a diplomatických pasů začalo na konci prosince, podle policie šlo o „zneužití důvěry“. Nyní se případ šetří jako „zneužívání neoprávněně nabytých dokumentů a padělání dokumentů“, oznámila prokuratura. Macronovu exporadci hrozí až 15 let vězení a pokuta přesahující 5 milionů korun, uvedl francouzský časopis Valeurs Actuelles.

Zobrazit celou diskusi