Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

KLDR úspěšně odpálila střelu z ponorky, slaví Kim Čong-un. Ostatní jsou znepokojení

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
3. října 2019
11:15

Severní Korea provedla úspěšný test nové balistické rakety odpalované z ponorky. Dřívější zprávy jihokorejských zdrojů ve čtvrtek v Pchjongjangu potvrdila oficiální agentura KCNA. Severokorejský diktátor Kim Čong-un, který podle agentury Reuters zřejmě nebyl testu přítomen, prý vojákům srdečně blahopřál.

Střela vyslaná od východního pobřeží KLDR směrem k Japonsku urazila vzdálenost 450 kilometrů a dosáhla výšky 910 kilometrů, uvedla jihokorejská armáda. Raketová zkouška se uskutečnila pouhý den poté, co Severní Korea oznámila, že se s USA dohodla na obnovení rozhovorů o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova.

Japonsko podalo proti startu severokorejské rakety oficiální protest s tím, že střela dopadla do japonské výlučné ekonomické zóny (EEZ). Podle japonského ministra obrany Taróa Kóna se jednalo o „vážné ohrožení japonské národní bezpečnosti“. Podle agentury AP naposledy severokorejská střela EEZ zasáhla v listopadu 2017.

Kim provedl už 11. testovací odpal

KCNA oznámila, že šlo o podmořskou balistickou střelu Pukguksong-3, jejímž úkolem je „zneškodnit vnější hrozby a povzbudit armádu“. Podle experta na zbrojení KLDR Ankita Panda je odpal z ponorky pro Severní Koreu „zlomovým momentem“ a zároveň „znepokojujícím okamžikem“ pro sousední země.

Podle Soulu byla střela odpálena z okolí přístavního města Wonsan. Jednalo se o jedenáctý testovací odpal, který KLDR letos provedla, a to i přesto, že Kim na neúspěšném summitu v Hanoji slíbil Donaldu Trumpovi, že rakety nebude testovat. Amerického prezidenta ale chování KLDR neznepokojuje.

Zobrazit celou diskusi