Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Američané otestovali donedávna zakázanou raketu. Má to být výstraha Rusům

Autor: ČTK - 
19. srpna 2019
19:35

Spojené státy v neděli provedly test rakety s donedávna zakázaným doletem přes 500 kilometrů, první po vypovězení smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF). Oznámilo to v pondělí americké ministerstvo obrany.

Americko-ruská smlouva, kterou USA definitivně vypověděly počátkem srpna, zakazovala oběma stranám zařadit do arzenálu rakety odpalované ze země s doletem 500 až 5500 kilometrů. Smlouva INF pozbyla platnosti, když se z jejího porušování vzájemně obviňovaly Rusko i USA.

Test se podle Pentagonu uskutečnil na kalifornském ostrově San Nicolas asi 130 kilometrů západně od Los Angeles. Raketa byla určena pro konvenční nálož a zasáhla cíl ve vzdálenosti větší než 500 kilometrů, uvedlo ministerstvo.

Trump oznámil záměr vypovědět smlouvu už loni

Záměr vypovědět smlouvu INF oznámil americký prezident Donald Trump loni v říjnu s odůvodněním, že Rusko vývojem nových zbraní dohodu porušuje. Letos v únoru začala běžet půlroční výpovědní lhůta, 2. srpna USA od smlouvy definitivně odstoupily. Týž den Moskva potvrdila formální zánik dohody.

Podle Bílého domu Rusko vyvíjí raketu Novator 9M729, jejíž dolet při ruských testech přesáhl povolených 500 kilometrů. Podle ruských stížností Spojené státy porušily smlouvu rozmisťováním pozemních odpalovacích zařízení uzpůsobených pro střely s plochou dráhou letu Tomahawk, ale i dalších balistických raket středního a krátkého doletu a útočných bezpilotních letounů.

Putin už v únoru řekl, že jeho země na krok Washingtonu odpoví stejně, tedy od smlouvy také odstoupí a zahájí vývoj nových raket. Americký ministr obrany Mark Esper den po vypovězení smlouvy uvedl, že by podpořil brzké rozmístění raket středního doletu v Asii.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pacholatko ( 19. srpna 2019 22:16 )

Dyť to teď hlásil svobodný Kyjev, Putin se rozplakala není k utišeni a prý se začal bát i much, jen tak dál naší emeričti bratři, české stojí za vámi

Taurus70 ( 19. srpna 2019 21:29 )

Takze Rusaci meli celou dobu pravdu jeste ze jsou pripraveni 😕😕💩💩

kralovna-vsech-mori ( 19. srpna 2019 21:25 )

Tak to se teda Rusové umlátí smíchy. Ať už jdou ti amíci do ***.

fotrpjotr ( 19. srpna 2019 21:06 )

Tak přesně o tohle americkým válečným štváčům šlo,vymyslet si důvod,aby zrušili dohodu s Ruskem a testovat dříve zakázané rakety.

brizolit ( 19. srpna 2019 20:51 )

Neskutečné jak gumujete lidem mozky hodnyma Americanama!

Zobrazit celou diskusi